La contracimera al G7: els països més industrialitzats també són els més desiguals
68 detinguts en les protestes a Baiona contra el G7
Un cop més, coincidint amb el G7 a Biarritz, s'ha celebrat també una contracimera a Irun i a Hendaia. A Baiona hi ha hagut enfrontaments entre la policia i els manifestants que han acabat amb 68 detinguts.
68 persones detingudes a Baiona
A Baiona, a la tarda, hi va haver protestes contra la cimera amb 68 persones persones detingudes. 38 estan sota custòdia policial, segons el govern francès.
Els acusen d'haver participat en concentracions organitzades amb objectius violents, tenir objectes que es poden fer servir com a armes, tapar-se la cara perquè no els identifiquessin i llançar projectils contra la policia.
Aquesta manifestació no havia estat notificada a les autoritats. Hores abans, al migdia, s'havia celebrat una altra marxa, aquesta autoritzada, entre Hendaia i Irun, que es va desenvolupar sense incidents.
Denuncien desigualtats
Són militants d'esquerra, activistes contra la crisi climàtica, sindicalistes i ONGs que van organitzar una marxa pacífica que ha creuat la frontera francoespanyola.
Aquest col·lectiu vol denunciar que els països més industrialitzats del món també són els més desiguals. Segons Oxfam Intermón, als Estats Units, el 50% de la població és pobre i acumula només un 1% de la riquesa de tot el país. Per contra, el 10% de la població, els rics, acumulen el 76% de tota la riquesa.
Els altres 6 països que conformen el G7 també pateixen grans desigualtats. A França, la meitat de la població només té el 7% de la riquesa i, en canvi, els rics acumulen el 53%.
L'informe presentat per l'ONG, anomenat "els 7 pecats capitals del G7", ofereix mesures concretes per reduir aquestes desigualtats.
Àlex Prats, responsable de Desigualtat d'Oxfam Intermón:
-La bretxa de la desigualtat augmenta a tot el món:
"Estem evidentment davant d'una crisi global de desigualtat que augmenta on veiem una distància cada vegada més gran entre els que més tenen i els que menys."
-Acabar amb els paradisos fiscals per a les multinacionals:
"Una de les causes que explica aquesta crisi de desigualtat és que tenim unes polítiques tributàries injustes, que fan que no es compleixi la norma de qui més guanya és qui més ha de pagar. Per solucionar això, cal, en primer lloc -i això és una responsabilitat dels líders del G7- assegurar que les grans multinacionals deixin de derivar beneficis a paradisos fiscals. I que paguin els impostos que els corresponen als països en els quals fan la seva activitat."
-La lluita necessària contra la desigualtat de gènere:
"Per lluitar contra la desigualtat d'una manera seriosa hem de lluitar contra la xacra de la desigualtat de gènere. Les dones són avui en dia les que estan assumint d'una forma desproporcionada el treball de cures no remunerat. I és un treball que a més està invisibilitzat en totes les societats. De fet, hi ha estudis que han calculat que, si aquesta feina es prengués en consideració com s'hauria de prendre, el seu valor econòmic correspondria a 43 vegades la facturació d'una empresa com Apple."
-El canvi climàtic castiga els països pobres:
"El mateix sistema que està produint aquesta crisi de desigualtat té molt a veure també amb les causes estructurals que produeixen el canvi climàtic. De fet, aquests líders del G7 haurien d'adonar-se que són precisament els seus països els que tenen una responsabilitat més gran en l'emissió de gasos que generen el canvi climàtic. I, en canvi, són els països en vies de desenvolupament els que més pateixen les conseqüències de les catàstrofes que genera aquest canvi climàtic."
-La ciutadania ha de fer sentir la seva veu:
"La ciutadania... estem cansades i cansats de tanta retòrica. I el que esperem és que els líders reunits a Biarritz realment prenguin decisions. I, si no ho fan, la ciutadania els hem d'exigir que ho facin. Hem de sortir al carrer, hem d'explicar quines són les polítiques que esperem. I sobretot hem d'utilitzar bé el nostre vot. I no podem seguir votant aquells partits polítics que ens posen a sobre de la taula propostes que van en la direcció contrària del que cal fer per acabar d'una vegada per totes amb la crisi de la desigualtat."
A Bilbao tenyeixen la ria de verd
I així, tenyida de color verd, ha quedat la ria de Bilbao després d'una acció de col·lectius contraris al G7, coincidint amb la primera jornada de la cimera.
Hoy amaneció así la #RiaDeBilbo en protesta por la cumbre del #G7
Ana Zurekin (@AnaAnn90) 24 d'agost de 2019
Opositores han teñido de verde la Ría , una acción de protesta que se ha realizado con un colorante inocuo. pic.twitter.com/jhHOTIYrpV
Amb aquesta protesta, que han traslladat també davant de l'Ajuntament, han denunciat les "polítiques tòxiques" de les principals potències mundials. El Departament de Medi Ambient basc ha explicat que el colorant és innocu i no afecta el riu.