La contradicció de la COP a Sharm al-Sheikh, ciutat de piscines i jardins exòtics al desert

Egipte s'esforça per presentar la ciutat de la COP27 com una ciutat verda

Georgina PujolActualitzat

Situada al sud de la península del Sinaí i envoltada de desert hi ha Sharm al-Sheikh, una línia de costa plena de grans resorts destinats al turisme al mar Roig. La COP27 se celebra aquests dies en una ciutat on l'impacte del turisme de masses i la crisi climàtica amenacen un dels esculls de corall amb més biodiversitat del món. 

Escollir Sharm al-Sheikh com a seu de la primera COP africana des de fa 6 anys després de Marràqueix, l'any 2016, ha generat moltes contradiccions. La cimera se celebra en una ciutat plena de piscines en un entorn desèrtic.

En els últims mesos, el govern egipci s'ha esforçat per polir la seva imatge i transformar-la en la primera ciutat verda del país.

Egipte s'enfronta a grans amenaces, des de l'increment de les temperatures a les seves extenses zones desèrtiques fins a l'augment del nivell del mar. 

Un treballador de les obres de la COP27
S'han fet inversions milionàries per fer de Sharm al-Sheikh una ciutat "més verda" (Sayed Sheasha/Reuters)

Alfons Pérez, investigador d'Energia i Clima de l'Observatori del Deute en la Globalització, explica que s'ha fet una inversió de 650 milions de dòlars en infraestructures verdes, com ara carrils bici, autobusos elèctrics o instal·lacions de fotovoltaica, en una ciutat turística amb uns consums aberrants d'aigua i energia, amb camps de golf i jardins exòtics. Tot plegat no deixa de ser una contradicció entre la realitat i la imatge que la ciutat vol donar al món mentre duri la cimera:

 "Sharm al-Sheikh es vol pintar amb una imatge d'una ciutat verda, de llibertats i segura, però no és un oasi: és un miratge." 

El cap de l'àrea de mitigació de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, Iñaki Gili, diu que la prioritat ha estat la capacitat d'allotjament i sobretot a nivell de seguretat:

"Perquè és en un racó i a nivell de carreteres és molt més fàcil de controlar que si la fas al Caire, per tots els possibles riscos terroristes."

Cada any, les Nacions Unides canvien de regió al món per celebrar-hi la COP. I dins el continent africà, Egipte va guanyar la candidatura. Sharm al-Sheik té la infraestructura per acollir les més de 40.000 persones que hi participaran i poder assegurar la seguretat dels líders polítics mundials.

ONG i activistes han qüestionat l'elecció del lloc també des del vessant dels drets humans. Critiquen que fa mesos que el gorvern egipci treballa per polir la seva imatge per presentar-se al món com un aparador obert, modern i acollidor. 

A moltes de les entitats crítiques amb el règim d'Al-Sisi se'ls ha denegat l'entrada. A banda, també és una ciutat amb uns preus prohibitius per a molts dels activistes de països del sud. 

 

 

ARXIVAT A:
Medi ambientCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut