La Coordinadora Veïnal del Baix Besòs denuncia l'incompliment dels compromisos dels ajuntaments amb el territori

Actualitzat

ACN Barcelona - La Coordinadora Veïnal del Baix Besòs ha denunciat aquest dilluns en roda de premsa que els ajuntaments metropolitans incompleixen els compromisos adquirits amb el territori. La queixa l'han fet palesa gairebé dos anys després que alcaldes i alcaldesses de Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Montcada i Reixac signessin un compromís d'acció conjunta als barris del Baix Besòs. Els veïns se senten oblidats i demanen que aquestes accions i inversions, en matèries com ara l'habitatge les infraestructures o el medi ambient, es duguin a terme. També han anunciat una "gran mobilització" al febrer per reivindicar-se.

Durant la roda de premsa, al Col·legi de Periodistes de Catalunya, els representants veïnals han explicat que des que es va signar l'acord el desembre del 2022 s'han viscut dos anys de paràlisi respecte els compromisos adquirits per part dels ajuntaments.

També s'han queixat que cap de les convocatòries a les quals han emplaçat les alcaldies han tingut una resposta positiva, i el contacte amb els ajuntaments ha estat "mínim". En la mateixa línia, han explicat que des del Consorci del Besòs no se'ls ha convocat a participar, fet que els preocupa.

Per tot plegat, parlen de "menysteniment" de les administracions i de manca de voluntat política per fer "real" la participació veïnal al Consorci i demanen una nova "governança" del territori.

Infrahabitatge, vessaments al riu i pla de Barris

Entre les denúncies que han exposat aquest dilluns hi ha la manca de resposta de l'administració davant de l'infrahabitatge, en general i en concret al Pla del Besòs i la Serra de Mena, o la manca d'acció per resoldre les fuites d'aigua de Badalona i Santa Coloma de Gramanet. També han denunciat la manca de reunions per encarar i gestionar els vessaments al riu Besòs i la manca d'actuació respecte al desplegament del Pla de Barris a l'Eix, ja que han assegurat que només se n'ha adjudicat un.

Pepe Sánchez, president de la Coordinadora Veïnal del Baix Besòs, ha assegurat que continuaran "picant pedra". En l'àmbit mediambiental, per exemple, ha denunciat els abocaments al riu Besòs, ha reclamat més inspeccions als polígons de la zona, ha demanat el tancament de la cimentera de Montcada i ha denunciat l'estat d'algunes platges de Sant Adrià i Badalona.

També ha demanat un planejament de mobilitat per resoldre l'aparcament i la mobilitat a Can Ruti i ha reivindicat informació sobre el projecte de 'hub' audiovisual a les Tres Xemeneies. A banda, sobre habitatge, ha exposat la situació preocupant d'assentaments i infrahabitatge en algunes zones, amb pisos apuntalats.

Camilo Ramos, president de la Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB), ha recordat que l'acord del 2022 parlava d'un pla d'habitatge del Baix Besòs i ha subratllat que tots els municipis de la zona tenen problemes com ara habitatges per a persones grans o lloguer social. També ha denunciat que el procés de rehabilitació al barri del Besòs de Barcelona tal com es pretén fer és "la fi del barri" i ha indicat que és "absolutament inviable" que duri quaranta anys. Mentrestant, ha apuntat, hi ha una gran quantitat d'habitatges en venda, ja que hi ha una "fugida" de part de la població que veu que no té solució.

Consideren "trencat" l'acord i anuncien mobilització

Ramos ha assegurat que les alcaldies dels ajuntaments implicats han "trencat" el pacte del 2022 tot i que els veïns els hagin estat perseguint "per activa i per passiva". "Potser no han fet una ruptura verbal", ha matisat Ramos, però considera que l'han trencat amb "el seu silenci" i "la manca de voluntat". "No entenen o no han sabut aprofitar la voluntat del moviment veïnal de treballar junts", ha lamentat.

Davant d'això, i sense donar gaires detalls encara, Ramos ha anunciat que al febrer preveu una gran mobilització veïnal per reivindicar-se, amb el focus posat en l'habitatge. "Estem oberts a parlar, però els toca a ells convocar-nos i pronunciar-se", ha dit el president de la FAVB.

Anar al contingut