La COP29 s'encalla amb el finançament climàtic: el primer esborrany no satisfà ningú

A 24 hores del tancament de la cimera del clima, les postures es mantenen allunyades després d'un primer text que no s'acosta a les exigències de finançament dels països més afectats per la crisi climàtica

Marta Jerez i Cori Calero, enviades especial a BakúActualitzat

Aquest dijous hem conegut el primer esborrany d'acord de les negociacions de la COP29. Després d'una llarga nit de converses, el document que s'ha presentat aquest matí continua sense concretar solucions.

Després de dies amb les negociacions encallades, hi ha hagut alguns avenços, però encara queda molt camí per aconseguir un acord final amb un nou objectiu quantificat col·lectiu que acontenti totes les parts.

Aquest primer escrit no satisfà ningú, però aconsegueix una fita: per primera vegada, a l'esborrany, es parla de la necessitat d'augmentar el finançament per a aquells països menys desenvolupats perquè puguin baixar les emissions i adaptar-se als canvis.

Ara bé, no precisa xifres. I aquest és el primer punt que descontenta tothom.

Bàsicament, hi ha dues posicions. En totes dues es reconeix la necessitat d'aquest nou fons de finançament, però amb quantitats i termes diferents.

La primera, alineada amb els Acords de París i la que defensen els 134 països que haurien de rebre els diners, admet que s'haurien d'aportar "X" bilions de dòlars als fons climàtics des de l'any que ve fins al 2035, però no diu quin valor ha de tenir "X". Així és tal com ha quedat redactat en l'esborrany:

"Decideix establir un nou objectiu quantitatiu col·lectiu sobre el finançament climàtic d'almenys USD [X] bilions de dòlars anuals, des de 2025-2035."

Però l'esborrany també recull una segona opció, la dels països rics, que encara és més ambigua. Es reconeix que cal escalar la xifra a data de 2035, però després, quan es refereix a una provisió de fons per als països en desenvolupament, parla de "centenars de milers de milions", però tampoc concreta.

Hores abans de conèixer-se l'esborrany, els països que han de rebre aquests diners demanen una aportació d'1,3 bilions de dòlars anuals per part dels països desenvolupats. Fins ara, els països més rics no han donat cap xifra, però es parla que es podria passar dels 100.000 milions que estan compromesos fins a l'any vinent a 200.000 milions.

Cap d'aquestes xifres es recull en l'esborrany d'aquesta cimera, la del finançament, on precisament el tema de qui posa els diners, quants diners, en quina forma es pagaran i on aniran destinats és el que s'està discutint.

Una de les demandes dels països en desenvolupament és que els diners s'han de rebre en forma de donacions i no de crèdits, que encara els endeuten més. Trobar una fórmula en què estiguin d'acord 196 països i la UE és la clau aquesta cimera.

Placa de la delegació de les Nacions Unides a la COP29 a Bakú
Placa de la delegació de les Nacions Unides a la COP29 a Bakú (Maxim Shemetov/Reuters)

Reaccions al primer esborrany

El comissari de la UE per a l'Acció Climàtica, Wopke Hoekstra, n'ha parlat en una roda de premsa a la cimera i ha qualificat d'"inacceptable" l'esborrany d'acord sobre finançament que la presidència de la COP29 ha presentat: "Estic segur que no hi ha un sol país ambiciós que pensi que això és suficient", ha dit.


Ali Mohamed, negociador del grup africà, ha destacat que el text inclou moltes de les seves demandes, però continuen esperant una xifra:

"Aquesta és la raó per què som aquí, per assolir un nou objectiu quantificat, però no hi som més a prop i necessitem que els països desenvolupats s'impliquin amb urgència en aquest tema."

Des de l'Oficina Espanyola de Canvi Climàtic no valoren el text de manera positiva perquè no s'acompleix l'equilibri en termes d'ambició que buscava Espanya i la UE. Valvanera Ulargui, directora de l'Oficina Espanyola de Canvi Climàtic, considera que avancen en bona direcció temes d'adaptació, de transició justa i gènere que estaven bloquejats la setmana passada. Però els blocs de mitigació i finançament que han d'aconseguir la màxima ambició "són molt lluny de ser acceptables".

Les Nacions Unides confien en l'acord

El secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres, ha demanat als països que acostin posicions per arribar a un acord: "El fracàs no és una opció. És el moment de la veritat". Segons Guterres, el finançament no és una "almoina", sinó "una inversió contra la devastació que el caos climàtic sense control" aplicarà a tots:

"Suavitzin les seves línies dures; naveguin per un camí a través de les seves diferències i no perdin de vista el panorama general."

Guterres, que acaba d'arribar de la cimera del G20 celebrada a Rio de Janeiro, s'ha mostrat confiat que hi haurà acord, però també ha demanat a les parts que "no oblidin el que hi ha en joc".

Ha recordat que la ciència ho ha deixat molt clar: no hi haurà manera de mantenir l'escalfament global per sota del grau i mig de temperatura (des de l'època preindustrial) "si no hi ha una eliminació progressiva dels combustibles fòssils, en un context de transició justa".
 

Visió dels ecologistes

Des de WWF consideren que aquest acord decidirà el panorama del finançament climàtic en els propers anys i "no ens podem permetre el luxe d'equivocar-nos. És essencial que obtinguem un resultat capaç de desencadenar l'acció climàtica a gran velocitat i escala a tot el món".

Stephen Cornelius, director adjunt de WWF, ha demanat als negociadors que accelerin el ritme de treball per tal de tancar un acord: "El text s'està reduint, però també és hora d'arribar a un acord final. Els negociadors i els ministres han d'accelerar el ritme, augmentar la diplomàcia i generar consens al voltant d'un acord ambiciós de finançament climàtic. La manca d'un objectiu financer en aquest esborrany és un senyal preocupant que les decisions més difícils es deixen per a l'últim minut."

Protesta d'activistes a la COP29 (Maxim Shemetov/Reuters)

Des de Greenpeace consideren l'esborrany "un insult" per als països del Sud Global: "A les etapes finals de la COP29, l'esborrany del text té una opció que reconeix correctament que es necessiten bilions, però el fet que no hi hagi una xifra especificada per a l'objectiu de finançament climàtic és un insult als milions de persones que estan sofrint els pitjors impactes de la crisi climàtica."

El document presentat per la presidència de la COP reconeix la necessitat que els qui contaminen paguin. Respecte a aquesta qüestió, Pedro Zorrilla Miras, delegat de Greenpeace Espanya, considera que: "Aquest reconeixement en la COP29 mostra que l'impost a les energètiques, tan criticat per Repsol, ha de ser aprovat com a permanent, i reformat perquè tingui més repercussió en els combustibles fòssils i dirigir-se a acció climàtica, com a manera de posar en pràctica el principi de justícia climàtica."

Des de CAN Internacional demanen als països desenvolupats que posin ja les xifres sobre la taula: "Els països desenvolupats sabien que s'esperava que arribessin a Bakú preparats per acordar un objectiu de finançament climàtic significatiu. En comptes d'això, continuen jugant amb la vida de les persones al davant del desastre climàtic, manipulant i soscavant aquestes negociacions crítiques."
 

S'acosta el final de la cimera

Durant el matí, després de conèixer el text que proposa la presidència de la COP, els negociadors també han anat fent públiques les seves posicions. En una roda de premsa portaveus del G77 més la Xina han demanat que la xifra que es destini al fons de finançament sigui almenys de 500.000 milions de dòlars. Una xifra molt per sota de la que han reivindicat durant la cimera, els 1.3 bilions de dòlars.

La cimera s'ha de tancar demà, però sabem per experiència que és poc probable que una COP acabi el dia que toca. Amb les posicions encara allunyades, podem esperar que aquest any tampoc serà una excepció i la cimera podria allargar-se fins dissabte.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut