La costa de Vilanova i la Geltrú, punt d'esperança per a la conservació de les balenes

Els pescadors del Garraf fa dècades que informen d'albiraments de rorquals, l'únic cetaci que viu habitualment al Mediterrani, però la seva presència no havia estat prèviament confirmada per la ciència

Redacció/Agències

La costa de Vilanova i la Geltrú ha estat reconeguda com el primer punt d'esperança marina de la Península. És a dir, una àrea valuosa per a la protecció d'ecosistemes i biodiversitat de les balenes. Una certificació que entrega la fundació Mission Blue, creada per l'oceanògrafa Sylvia A. Earle.

El punt d'esperança de les aigües costaneres de Vilanova i la Geltrú abasta una franja d'aigües costaneres de 1.944 km², que va des de Castelldefels fins a Torredembarra i que s'estén fins a 15 milles mar endins a la costa sud de Barcelona.

Una investigació recent demostra que aquestes aigües poden ser un important punt d'alimentació per al rorqual comú ("Balaenoptera physalus") a la Mediterrània.

A tot el món hi ha poc més d'un centenar de punts amb aquest nivell de protecció.

Experts del LAB faran un mapatge de la biodiversitat marina de la zona amb tecnologia no invasiva (Mission Blue)

Ara, en un projecte pioner, el Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques (LAB) de la Universitat Politècnica de Catalunya farà el seguiment de rorquals comuns i altres espècies marines en aquest entorn. Els experts del LAB faran un mapatge de la biodiversitat marina de la zona mitjançant tecnologia no invasiva (sistemes bioacústics, imatges i mostres d'ADN mediambiental).

L'objectiu del projecte serà trobar solucions tecnològiques per protegir la biodiversitat d'aquest espai marí únic, i també eines que permetin que les activitats humanes cohabitin amb el medi natural on es desenvolupen.

Cetacis de la Mediterrània

El rorqual comú és un cetaci que pot assolir els 24 metres de llarg. És l'única balena que habita regularment al Mediterrani.

El rorqual comú, l'única balena que habita regularment al Mediterrani, pot fer fins a 24 metres de llarg (Mission Blue)

Els pescadors del Garraf havien informat d'albiraments de rorquals a la zona durant dècades, però la seva presència no havia estat prèviament confirmada per la ciència. Estudis acústics recents sobre la costa de Vilanova i la Geltrú indiquen que aquesta zona pot ser un important focus d'alimentació per a aquesta espècie al Mediterrani.

Ara, amb l'ús de nova tecnologia no invasiva, els investigadors esperen obtenir molta informació nova sobre els rorquals i la seva situació a les aigües al primer punt d'esperança marina de la Península. Com explica l'oceanògrafa nord-americana Sylvia A. Earle: "Esperem veure les dades i la informació d'aquest projecte que contribuirà a la presa de decisions de planificació especial marina per a aquest punt d'esperança, no només per als rorquals comuns, sinó per a la vida marina que acull aquest lloc".

Una investigació recent demostra que aquestes aigües poden ser un important punt d'alimentació per al rorqual comú (Mission Blue)
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut