Les UCI van arribar a tenir més de 1.500 malalts de Covid. (ACN/Althaia)

La Covid-19 ja és una de les principals causes de mort al món aquest 2020

El director general de l'ONU alerta que "encara tenim un llarg camí per recórrer en aquesta pandèmia"
Juli Rodés Almer Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Fins i tot si deixés de ser mortal ara mateix, la Covid-19 ja estaria entre les principals causes de mortalitat del 2020.

Aquest any, segons recull un article de la revista The Economist publicat l'1 de maig, ja ha causat més morts que el càncer de pit, la malària i la malaltia de Parkinson.

Les dades conegudes fan pensar que, globalment, més gent està morint de Covid-19 que de cap altra cosa.

S'ha convertit, per tant, en la principal causa coneguda de mort al món, per davant de la diabetis, els accidents de trànsit, els càncers de pulmó i tràquea, i infeccions respiratòries de les vies aèries baixes com la pneumònia o la bronquitis.

 

Pancarta demanant que es mantingui la distància física a Brighton, al Regne Unit (Reuters / Matthew Childs)


Declarada pandèmia l'11 de març, la Covid-19 ja ha fet perdre la vida a més persones que altres epidèmies conegudes d'aquests últims anys, com la SARS, la grip H1N1, la MERS i l'Ebola, juntes.

Detectat a la ciutat xinesa de Wuhan a finals del 2019, aquest coronavirus ja ha matat, en menys de cinc mesos, gairebé 330.000 persones a tot el món, oficialment.

 

Termòmetre i líquid hidroalcohòlic a l'entrada d'una botiga de Nova Delhi, a l'Índia (Reuters / Anushree Fadnavis)


Això, tenint en compte que les dades reals de víctimes mortals poden ser molt més altes que les oficials, perquè a molts països només es comptabilitzen les morts hospitalàries o de persones diagnosticades, però no les morts ocorregudes fora del sistema sanitari, les de persones que no s'han fet la prova ni les de pacients d'UVI amb altres patologies.

Els experts també alerten del que es podria anomenar "danys col·laterals" de la Covid-19: les morts que es produiran més endavant a causa de la suspensió de l'activitat mèdica habitual, com les revisions oncològiques; o les conseqüències que l'aïllament social imposat pel confinament tenen per a la salut mental de moltes persones.

 

Codi QR en lloc de carta física en una terrassa de restaurant de Nàpols (Reuters / Ciro De Luca)

 

A l'altre plat de la balança els estudiosos hi posen alguns aspectes positius de les quarantenes a tants països, com la baixada de les morts per accident de trànsit, que són la vuitena causa mundial de defuncions, i la millora de la qualitat de l'aire, pel descens de la contaminació, que evitarà naixements prematurs i casos d'asma.

Més enllà de les morts, ja hi ha més de 5 milions de persones, arreu del món, que s'han contagiat de Covid-19, segons el recompte global que fa la Universitat Johns Hopkins dels Estats Units. D'aquestes, més de 2 milions, 4 de cada 10, ja s'han curat.

 

Presentació a Cormeilles-en-Parisis, a prop de París, d'una campana de protecció per a restaurants (Reuters / Benoit Tessier)


L'evolució de la pandèmia, de tota manera, no sembla tenir aturador, ara per ara, globalment: l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha informat que aquest dimecres s'han notificat 106.000 nous contagis, la xifra més alta en un sol dia des que es va detectar el primer cas.

En fer públiques aquestes xifres, el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha alertat:

"Encara tenim un llarg camí per recórrer en aquesta pandèmia".


A més, ara que sembla que l'expansió de la Covid-19 comença a remetre en els països més rics, el màxim responsable de l'OMS ha expressat la preocupació per "l'increment del nombre de casos a països d'ingressos baixos i mitjans".

 

Proves d'anticossos contra la Covid-19 a Bagdad, la capital de l'Iraq (Reuters / Thaier Al-Sudani)


Ara fa una setmana, el director d'Emergències Sanitàries de l'OMS, Mike Ryan, va avisar que el coronavirus es pot tornar endèmic i no desaparèixer mai del tot.

ARXIVAT A:
Coronavirus OMS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut