La Covid a Catalunya, gràfic a gràfic: menys contagis i preocupa la situació al Vallès
- TEMA:
- Coronavirus
Catalunya ja ha superat els 100.000 contagis des que s'hi va detectar el primer cas de Covid-19, el 25 de febrer. En concret, en aquests cinc mesos llargs se n'han contagiat fins a 100.668 persones.
En general, el nombre de casos diaris baixa lleugerament, però no prou. A més, la situació millora, però no a tot arreu.
És per això que Salut ha prorrogat les restriccions a les àrees on s'havien d'haver aixecat després de 15 dies: Figueres i Vilafant, a l'Alt Empordà; bona part de la Noguera i del Segrià; i la ciutat de Barcelona i una quinzena de municipis del seu voltant.
Fora d'aquestes dues àrees, creix la preocupació per la situació al Vallès Occidental per l'augment de casos.
Si es mira el mapa de les regions sanitàries, encara hi predominen el vermell o el taronja fosc, que indiquen risc molt alt de rebrot.
Lleida, on primer es van aplicar mesures restrictives, està en vermell intens, com la ciutat de Barcelona, però a tots dos llocs els contagis han començat a baixar lleugerament.
A l'àrea metropolitana al voltant de la capital catalana, per contra, els contagis pugen, tant a la zona nord com a la zona sud.
La concentració de casos ha fet pujar també el risc a les Terres l'Ebre i a les comarques de Girona.
En canvi, l'Alt Pirineu i l'Aran, la Catalunya Central i al Camp de Tarragona continuen en situació de risc baix.
Amb les últimes dades consolidades, els diagrames de risc mostren que la ciutat de Lleida no va sortir de la zona vermella en tot el juliol.
Ara bé, a partir del dia 20, va invertir la tendència i es va encarrilar cap a la zona verda, la de baix risc. Va reduir per sota de l'1 la taxa de contagi, l'anomenada rho.
Tot i que aquesta és una dada molt bona, Enric Álvarez, investigador del grup BIOCOM-SC, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), alerta que no s'ha d'abaixar la guàrdia:
"El fet que haguem passat el pic i el creixement sigui per sota d'1 no vol dir que tot estigui solucionat, perquè encara hi ha molta gent contagiosa. Si de cop la gent deixés de seguir les indicacions, tindríem un creixement molt gran."
El desitjable és que el nombre de contagiosos no superi els 50 per cada 100.00 habitants, i Lleida a finals de juliol multiplicava per 14 aquest topall.
Barcelona, tot i moure's també per la zona vermella, el 30 de juliol arribava a una situació més optimista: una taxa de contagi una mica per sobre de l'1, però amb la tercera part de casos infecciosos de Lleida.
El problema, a Barcelona, com explica Álvarez, és que "amb la densitat que té, és més complicat".
D'altra banda, les ciutats de Girona i Tarragona, al llarg del juliol, s'han mogut entre el groc i el verd, és a dir, entre el risc mitjà i el baix.
Girona preocupa més, perquè no acaba de sortir de la zona groga, amb una taxa de contagi que continua per sobre de l'1 i amb una mitjana de casos infecciosos que no baixa de 40.
Tarragona, en canvi, sí que ha aconseguit entrar en el quadrant verd del risc baix.
A Figueres, tot i que els casos de la setmana passada (101) són menys que l'anterior (141), encara estan per sobre del 10 de juliol, quan se'n van detectar 75.
El més preocupant, però, és que el risc de rebrot, tot i que ha disminuït una mica, encara és altíssim.
Al Vallès Occidental, si bé no hi ha restriccions, creix la preocupació per l'evolució dels contagis. La vigilància epidemiològica hi té la lupa posada: durant el mes de juliol s'hi han més que doblat els contagis en tan sols 3 setmanes, de 127 a 522.
Els casos van a l'alça a Sabadell i a Terrassa, tot i que ara per ara l'augment no ha tingut repercussió en la xarxa assistencial.
Un augment que també s'està produint en altres municipis grans de la comarca, com Rubí, Sant Cugat i Cerdanyola.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Desescalada