El temps fred i humit afavorirà la transmissió de la Covid (Pixabay)

La Covid es comportaria com la grip estacional: la humitat baixa i el fred l'afavoririen

Un estudi liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona analitza l'evolució de la pandèmia a diferents regions del món i mostra la considerable contribució de la transmissió per aerosols

Xavier DuranActualitzat

La Covid-19 és una infecció estacional associada a temperatura i humitat baixes i es comporta de forma similar a la grip estacional.

Aquesta és la conclusió principal d'un estudi liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i publicat a Nature Computational Science.

Els investigadors volien respondre a la pregunta de si el SARS-CoV-2 s'està comportant o es comportarà com un virus estacional similar al virus de la grip o si es transmetrà amb la mateixa intensitat al llarg de tot l'any.

Per contestar aquesta pregunta, van analitzar l'associació de temperatura i humitat en la fase inicial de la propagació del virus a 162 països de cinc continents, abans que s'implementessin canvis en el comportament i en les polítiques de salut pública.

Els resultats obtinguts mostraven que la taxa de transmissió (Ro) més alta s'associava a temperatures i humitat més baixes.

El següent pas va ser comprovar si aquesta relació es mantenia al llarg del temps i a diferents escales geogràfiques. Per a això, van dissenyar un mètode estadístic específic per identificar patrons de variació semblants.

I novament van comprovar que en petites finestres de temps també es donava aquesta associació i que es produïa a diferents nivells: globalment, per països, per regions en països fortament afectats i fins i tot a nivell de ciutats. Entre aquestes anàlisis s'han estudiat les dades de Catalunya i de Barcelona.


Virus amb embolcall protector

En l'article, els autors expliquen que un ambient menys humit sol reduir la supervivència de la majoria de virus que afecten les vies altes.

Però aquests virus no tenen un embolcall protector, anomenat càpsida. En canvi, els que sí que en tenen, com els del xarampió i la varicel·la, són prevalents durant les estacions fredes i es transmeten bàsicament per l'aire.

Els resultats suggereixen que el SARS-CoV-2 pertany a aquest tipus de virus i que té molta importància la seva transmissió aèria. Una possible explicació és que els baixos nivells d'humitat redueixen la mida dels aerosols degut a l'evaporació i les gotes més petites poden superar les barreres defensives nasals i arribar a parts profundes dels pulmons.

Imatge del coronavirus SARS-CoV-2
Imatge del coronavirus SARS-CoV-2 (Pixabay)

Els investigadors també comenten l'aparent contradicció entre aquests resultats i la gravetat de la segona onada als Estats Units el juliol i agost del 2020 i la de l'estiu passat a Europa. Alejandro Fontal, investigador d'ISGlobal i primer autor de l'estudi, apunta una possible causa:

"Això podria ser degut a diversos factors, incloent concentracions massives de persones joves, turisme, i aire condicionat, entre d'altres."

Com a prova que una de les causes podria ser aquesta última, l'article comenta que el microclima creat per aparells d'aire condicionat poden haver afavorit la transmissió en locals tancats i explicaria brots en plantes de processament de carn o en residències de gent gran, on hi ha aquests sistemes per refredar l'ambient.

També poden provenir de l'augment de contactes socials i l'acumulació de gent en activitats a l'exterior durant els mesos més calorosos.

Quant a la segona i la tercera onades en països tropicals, com l'Índia, i llatinoamericans, com l'Argentina, el Brasil, Colòmbia i el Perú, l'explicació seria la combinació de poca disponibilitat de vacunes i de lentitud en la seva administració, sistemes de salut febles i economies fràgils que feien difícil mantenir els ciutadans a casa. També hi podrien tenir un paper important noves variants més contagioses.


A tenir en compte de cara a la prevenció

L'estudi també mostra que incorporar la variació de temperatura a la taxa de transmissió permet predir millor la pujada i baixada de les diferents onades. En definitiva, aquesta és la clara conclusió, segons Xavier Rodó, investigador ICREA, director del programa de Clima i Salut d'ISGlobal i coordinador de l'estudi:

"El conjunt dels nostres resultats dona suport a la idea que la Covid-19 és una infecció veritablement estacional, semblant a la grip i els altres coronavirus del refredat comú."

A més, Rodó afegeix: "La qüestió de si la Covid-19 és una malaltia realment estacional es torna cada vegada més important, amb implicacions per a la implementació d'intervencions efectives".

L'article conclou posant èmfasi en la higiene de l'aire per la millora de la ventilació, que considera la manera més efectiva contra la transmissió. I té en compte consideracions sobre el temps:

"Això subratlla la necessitat d'incloure paràmetres meteorològics apropiats en l'avaluació i la planificació de mesures farmacològiques i de control dels comportaments."

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
Anar al contingut