En Jan és un dels pacients de la Unitat de Casos de Covid persistent pediàtrica de Can Ruti (CCMA)

La Covid persistent també afecta nens i adolescents: "una fatiga invalidant"

L'Hospital de Can Ruti de Badalona crea una unitat pediàtrica especialitzada en la Covid persistent en nens i joves
Redacció Actualitzat
TEMA:
Covid-19

Algunes persones que s'han contagiat de la Covid continuen tenint símptomes de la malaltia durants setmanes o fins i tot mesos després de la fase més aguda. És el que es coneix com a Covid persistent.

Es tracta d'una situació força invalidant, de la qual no es coneixen les causes. Els símptomes més freqüents són fatiga, malestar general, mal de cap, baix estat d'ànim i dolors musculars.

Que aquests símptomes siguin persistents no està relacionat amb la gravetat que hagi tingut la Covid.

De fet, una de les franges d'edat a qui menys afecta el coronavirus és la dels més joves. Es calcula que només cinc de cada 100 menors de 19 anys han tingut la malaltia. I molts només tenen símptomes lleus.

És un percentatge molt baix, però alguns dels que han tingut la Covid encara continuen tenint símptomes un cop l'han superada.
 

L'Hospital Germans Trias de Badalona ha creat una unitat específica per tractar aquests casos de Covid persistent pediàtrica.

Fins ara s'han identificat 30 pacients a tot Catalunya, que tenen a partir de 10 anys i presenten alteracions neurològiques, respiratòries, digestives, psicològiques, de la son o dificultats escolars.

Un d'aquests pacients és en Jan. Té 15 anys i es va contagiar al novembre. No va tenir febre, però tenia molt cansament i malestar. Tant que no tenia forces ni per seguir les classes online ni per fer els exàmens de final de trimestre.

Va superar la malaltia, però els símptomes van persistir. Explica que un dia va sentir que "el cor se li disparava" i es va quedar pràcticament immòbil. El van ingressar a l'hospital, on li van confirmar que tenia Covid persistent.
 

"Estudiar no puc, perquè tinc molta falta de concentració. Soc incapaç. També em passa mirant algun vídeo, la tele o alguna altra cosa. Soc incapaç d'estar concentrat més de 20 minuts.", explica impotent. "Abans m'estava hores tocant la guitarra i la bateria. La bateria, ara, no puc, i la guitarra, quan puc, 20 minuts i després ja no em ve més de gust", afegeix.

En aquest vídeo pots veure un dia en la vida del Jan i saber com ho estan vivint ell i la seva família.

 


Maria Méndez és cap Servei Pediatria Hospital Germans Trias i Pujol. Explica que la Covid és una malaltia complexa i que el Jan n'és un pacient força representatiu. "El seu símptoma principal és la fatiga, que és el que resulta més invalidant. I aquest noi no pot anar a escola, no pot fer les seves activitats extraescolars. Té una afectació bastant important."

De moment, el que fan a l'hospital és ajudar els pacients a fer una rehabilitació perquè es puguin incorporar a la seva vida habitual.

"Hem vist que aquests pacients tenen la fatiga ocasionada per la debilitat muscular, els músculs porten dies sense funcionar correctament i això és un peix que es mossega la cua. Si no entrenes aquesta musculatura, seguiran tenint aquest grau de cansament", explica Maria Méndez.
 

Però vol deixar clara una cosa: "Són persones que, per definició, han passat la malaltia, però que persisteixen en símptomes. Això no vol dir que tinguin el virus o que contagiïn, ni molt menys."

 

 

 

ARXIVAT A:
Covid-19 Coronavirus Salut Menors
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut