La Covid podria causar més morts de fam que la mateixa malaltia
- TEMA:
- Pobresa
La fam que provocarà la Covid-19 pot arribar a causar més morts que la malaltia mateixa. Segons Oxfam Intermón, les conseqüències de la crisi causada per la pandèmia, com l'atur massiu, l'alteració de la producció i dels subministraments alimentaris o la reducció de l'ajuda humanitària, podrien causar la mort de 12.000 persones diàries al món.
Segons dades del Programa Mundial d'Aliments, PMA, de les Nacions Unides, 121 milions de persones més podrien estar en risc de patir fam per l'impacte econòmic i social que ha provocat la pandèmia. La xifra que es preveu a Espanya és de 700.000 persones, segons l'informe d'Oxfam Intermón.
A més, a Catalunya, un altre informe de Save the Children, alerta que un de cada 3 nens catalans podria acabar l'any sent pobre i que la pobresa infantil podria arribar al 34,6%.
El virus de la fam
Sota el títol "El virus de la fam", l'ONG analitza la situació de la seguretat alimentària al món, i destaca que, si bé el pic de mortalitat pel coronavirus ha estat d'unes 10.000 persones diàries, la xifra de morts per la fam a conseqüència de la crisi provocada per la pandèmia pot superar les 12.000 persones al dia.
Segons les dades que s'aporten, durant el 2019, 821 milions de persones no tenien assegurada la seva alimentació, de les quals 149 milions estaven en situació crítica o pitjor. Ara, als impactes dels conflictes, la creixent desigualtat i la crisi climàtica se suma la crisi causada pel coronavirus, que està deixant milions de persones abocades a la fam.
L'informe destaca que han aparegut nous epicentres de fam en països com l'Índia, Sud-àfrica i el Brasil, on la pandèmia ha posat una situació límit a persones que fins ara es podien mantenir.
Oxfam Intermón apel·la als governs, que "si bé han d'actuar per contenir la propagació de la malaltia", adoptin "mesures urgents per posar fi a la crisi de fam, i construir sistemes alimentaris justos i sòlids".
L'informe denuncia el cas d'Espanya, que ha aportat 97.161 dòlars, "molt lluny", diu, dels 3,3 milions amb què s'havia compromès per respondre a la crida humanitària de les Nacions Unides per combatre la Covid-19.
L'ONG considera que Espanya hauria de defensar la condonació del deute dels països més desafavorits per al període 2020-2022, en comptes de la suspensió que s'ha establert. Proposa que el govern espanyol lideri una iniciativa internacional per convertir el deute bilateral per a inversions en salut i resposta a la Covid-19.
500 milions més de pobres
L'informe Triem dignitat, no indigència, també fet públic aquest dijous per l'ONG Oxfam Intermón, presenta els resultats de l'anàlisi que han fet investigadors del Kings College London i la Universitat Nacional d'Austràlia, que asseguren que les conseqüències econòmiques de la pandèmia podrien arrossegar 500 milions de persones més a la pobresa, si no es prenen mesures urgents per rescatar els països en desenvolupament. I conclou que més de la meitat de la població mundial podria viure en condicions de pobresa després de la pandèmia.
L'ONG denuncia que l'aturada de les activitats econòmiques imposada pels governs per controlar la propagació de virus podria sumir en la pobresa entre el 6% i el 8% de la població mundial. Això podria suposar un retrocés d'una dècada en la lluita contra la pobresa, i de fins a 30 anys en algunes regions, com Àfrica i el Pròxim Orient.
Pobresa a Espanya
Un altre informe d'Oxfam Intermón alertava de la situació de pobresa a Espanya, on 700.000 persones es veurien abocades a la pobresa a causa de la crisi de la Covid-19; l'informe assenyala la paradoxa que els treballadors que han estat "essencials" durant la crisi són ara dels més maltractats.
Auxiliars de dependència, professionals sanitaris, missatgers de plataformes, treballadores de la llar o caixeres de supermercat "es troben entre els més precaritzats i pitjor pagats", segons Liliana Marcos, coautora de l'informe "Essencials" i experta en polítiques públiques i desigualtat d'Oxfam Intermón.
Un de cada 3 nens serà pobre a Catalunya
Un informe de Save the Children, "Infancia en reconstrucció", alerta que, si no es prenen mesures, a finals d'any un de cada tres nens i nenes seran pobres a Catalunya. La crisi causada per la pandèmia del coronavirus ha agreujat la situació de les famílies, un risc que creix encara més en les famílies monoparentals.
L'informe destaca que la pobresa infantil creixarà un 6,2% a causa de la crisi social i econòmica i que afectarà més les persones que, en edat activa, pares i mares, han perdut la feina o tenen menys ingressos. Les persones més grans de 65 anys mantenen els ingressos fixos de les pensions, i en aquesta franja d'edat el risc de pobresa es redueix.
"Això fa que fa que en una societat més pobra els més grans de 65 anys, vegin reduïda en gairebé dos punts la seva taxa de risc de pobresa, passant del 19,1% al 17,4%."
El risc de pobresa augmentarà en 7 punts en les famílies monoparentals, partint del 42,9% fins arribar al 50%. Aquestes llars se sustenten amb un sol sou; si els ingressos cauen –per exemple, a causa de l'atur–, això tindrà un impacte molt més gran sobre sobre l'economia familiar.
D'acord amb l'informe, Catalunya se situa a la cua d'Europa en taxes de pobresa infantil, només superades per Romania, una dada similar a la que existia abans de la crisi del 2008.
Els pronòstics que fa l'ONG no milloren més enllà del 2020. L'organització augura que malgrat la recuperació de l'economia anunciada per al 2021, les taxes de pobresa infantil no es recuperarien.
- ARXIVAT A:
- Pobresa Coronavirus Menors Precarietat laboral