La covid repunta a Catalunya, però té poc efecte a hospitals i UCI
- TEMA:
- Covid-19
En la setmana del 13 al 19 de juny, a Catalunya es va observar una tendència ascendent en el nombre de casos d'infeccions respiratòries agudes, bàsicament per l'augment de casos de covid-19.
Així ho indiquen les dades fetes públiques aquest dimarts pel SIVIC (Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya) de la Generalitat.
La taxa setmanal global de la covid es va situar en 309 casos per 100.000 habitants, una mica més del triple que un any abans. Caldrà veure l'evolució immediata, perquè l'any passat a mitjans de juliol la taxa va superar els 800 casos per 100.000 habitants.
La causa més probable, segons el SIVIC, és l'alta capacitat de contagi de les subvariants BA.4 i BA.5 d'òmicron. Ja representen més del 40% del total de les mostres seqüenciades.
També dimarts, el BIOCOMSC (Grup de Recerca en Biologia Computacional i Sistemes Complexos) del departament de Física de la UPC va publicar un breu fil de Twitter on qualificava de "dolentes" les dades sobre la transmissió del SARS-CoV-2:
Segons el SIVIC, la taxa d'ingressats amb covid mostra una tendència ascendent des de fa deu setmanes, si bé aquesta malaltia no és, en la majoria de casos, la causa de l'admissió a l'hospital. Sovint la raó és que altres problemes de salut es descompensen degut a la infecció. Tot i així, la taxa d'ingressos per covid a les UCI es manté estable i la mortalitat continua en descens.
De fet, per al BIOCOMSC es detecta una lleugera tendència a l'alça a les UCI, associat a l'augment de transmissió previ a la franja d'edat d'entre 50 i 80 anys. Creuen que es podria mantenir la tendència de pujada "però dins valors molt més baixos que en d'altres onades".
Les noves subvariants, més contagioses però no més greus
Les causes principals d'aquest repunt poden ser la progressiva pèrdua d'immunitat proporcionada per les vacunes i, sobretot, l'aparició de les noves subvariants d'òmicron. A això s'hi afegeix el final de mesures obligatòries com l'ús de mascareta en interiors.
Si des del principi es va veure que òmicron era més contagiosa que la variant delta, les subvariants que han anat apareixent encara tenen més facilitat per encomanar-se.
També s'observa que òmicron té més capacitat d'eludir les defenses de l'organisme i, per tant, la protecció de les vacunes contra la infecció disminueix. Tot i així, les dades demostren que les vacunes segueixen tenint una alta eficiència contra malaltia greu i mort. Per això, la majoria de casos són lleus i poden ser, fins i tot, asimptomàtics.
A més, s'ha vist que les noves subvariants, com BA.4 i BA.5, tot i ser més contagioses no provoquen una covid més greu. I fins i tot un estudi publicat dissabte a The Lancet mostrava que òmicron té moltes menys probabilitats de provocar covid persistent que no pas delta. La recerca va ser elaborada per investigadors del King College de Londres amb la participació del català Joan Capdevila Pujol, de l'empresa ZOE, que realitza estudis estadístics sobre nutrició i altres temes de salut, com la covid.
L'estudi es basa en dades de vora 100.000 persones que van comunicar símptomes de covid amb una aplicació. Aproximadament la meitat s'havien infectat quan la variant delta era la predominant (entre l'1 de juny i el 27 de novembre del 2021) i l'altra meitat quan ho era òmicron (entre el 20 de desembre del 2021 i el 9 de març del 2022).
L'anàlisi de les dades indicava que la probabilitat de tenir covid persistent (long covid) amb òmicron era entre la quarta part i la meitat que amb delta, depenent de factors com l'edat o el temps que havia passat des de la vacunació.
Tot i així, com que òmicron és molt més contagiosa i n'hi ha molts més casos, el resultat final és que hi ha més gent amb covid persistent, com expliquen els autors:
"Les nostres dades són consistents amb les de l'Oficina Nacional d'Estadística, que estima un increment de casos de covid persistent d'1,3 milions al gener fins a 1,7 milions al març."
Cal tenir en compte que al Regne Unit es detectaven a finals de març més de 350.000 nous casos simptomàtics diaris. Segons el model informàtic elaborat per ZOE, un 4% dels casos acabarien en covid persistent i, per tant, creuen que el nombre absolut augmentarà les pròximes setmanes.
Precaucions amb gent vulnerable
Tornant a Catalunya, de moment les xifres no són preocupants, tret dels grups que per edat o per problemes de salut siguin més vulnerables. Cal tenir en compte també que l'inici de l'estiu provoca un augment d'interaccions.
Per això, el BIOCOMSC recordava la necessitat de tenir pauta de vacunació completa i d'anar amb compte amb les persones vulnerables.
A part de dur la mascareta quan estiguem amb aquestes persones i sempre que, per protecció nostra o dels altres, ho creguem convenient, hi ha alguns altres mètodes que poden ajudar a disminuir els contagis.
Un assaig clínic que s'acaba de publicar al Journal of Dental Research confirma l'eficàcia dels col·lutoris que contenen clorur de cetilpiridini (CPC) per trencar la membrana del SARS-CoV-2 i reduir la quantitat de virus actius a la saliva. L'ha liderat la Fundació Lluita contra les Infeccions en col·laboració amb l'IrsiCaixa, la Gerència Territorial Metropolitana Nord i el DENTAID Research Center.
Aquest efecte ja s'havia observat en estudis al laboratori i ara s'ha confirmat amb l'assaig controlat en doble cec i ús de placebo. Segons la doctora Andrea Alemany, investigadora de la Fundació Lluita contra les Infeccions i primera autora de l'estudi, és una notícia molt bona perquè "l'ús de glopeigs bucals podria reduir la transmissió del virus entre persones".
- ARXIVAT A:
- Covid-19 Coronavirus