La crisi climàtica, prioritat per als joves alemanys que voten per primera vegada
Yasmin Córdoba Schwaneberg
Periodista de TV3
- TEMA:
- Alemanya
La cita electoral d'aquest 26 de setembre compta amb 2,8 milions de joves que enguany compleixen 18 anys, el 4,6 per cent de l'electorat i que, per primera vegada, poden votar en unes eleccions generals a Alemanya. Només coneixen un govern, pràcticament, liderat per Angela Merkel, que porta 16 anys com a cancellera.
Ha quedat desfasat el tòpic que els joves no s'interessen per la política, sobretot arrossegats per la seva preocupació, creixent, sobre temes que consideren urgents per al futur del país, com és afrontar amb determinació la crisi climàtica mundial.
El clima, prioritat màxima
Entre els joves voluntaris del Reiner-Lemoine-Institut de Berlín, especialitzat en la investigació d'energies renovables, la implicació en aquestes eleccions és màxima. A Alemanya és habitual que després de l'Abitur, la selectivitat alemanya, els joves dediquin un any a fer un voluntariat en empreses o institucions relacionades amb el que començaran a estudiar el curs vinent.
En Marius Reichmayr és un d'ells, acaba de fer els 18 anys, i exigeix que el nou govern, independentment del partit que guanyi les eleccions i les coalicions que es formin, emprengui polítiques reals per combatre la crisi climàtica. També considera que hi ha altres problemes urgents, com la pobresa infantil i la necessitat d'avançar en la digitalització del país, un altre dels punts centrals d'aquesta campanya electoral.
Molts joves aposten pel partit dels Verds d'Annalena Baerbock, i lamenten que la possibilitat de guanyar les eleccions, que a l'abril era real segons les enquestes, s'hagi esfondrat gradualment pel descrèdit de la seva candidata. Per ells, els partits que no aposten pel medi ambient estan ignorant-los, a ells i a les generacions futures.
Aires nous
Els joves alemanys consideren que l'esperança és un canvi dràstic al govern, que no pot estar en mans dels més grans, els que més voten a Alemanya. A les darreres eleccions, el 2017, van votar el 69,9 per cent dels joves d'entre 18 i 21 anys, mentre que la participació de la franja d'edat d'entre 60 i 69 anys va ser superior al 80 per cent.
Per Maya Zimmermann, que també vol dedicar-se a les energies renovables, és imprescindible que els joves i l'electorat en general es mobilitzi. Accepta, però, que hi hagi una diversitat d'opinions, però no l'abstenció:
"Necessitem un canvi i només funcionarà si hi ha un gir dràstic del govern."
Johanna Beckmann ha deixat els estudis i farà una formació professional en el sector social per dedicar-se a la cura de gent gran o infants, encara no ho sap. Sí té clar que la participació és fonamental i demana als joves que no es quedin a casa, perquè això pot reforçar la ultradreta.
"Cada vot que es perd pot beneficiar la dreta, per això és molt important que tothom voti."
Gregory Rehse té més clar el seu futur, vol ser policia, i està orgullós que els joves alemanys no només estiguin més implicats que mai en la política, sinó que es mobilitzin i participin a les protestes, com la de Fridays for Future, molt abans de fer els 18 anys. Ell i els seus amics, assegura, no s'han desentès gens de la campanya i coneixen quines propostes tenen totes les formacions.
Però precisament els polítics encara no en saben prou, de fer arribar el seu missatge a través dels canals que utilitzen els joves per informar-se: webs, YouTube, Instagram o TikTok.
El comiat de la "Mutti"
Els joves que voten per primera vegada a Alemanya només coneixen el seu país amb Angela Merkel com a cancellera, un referent d'estabilitat i seguretat, tot i les divergències polítiques que poden tenir amb els conservadors. Davant la retirada de la "Mutti", la mare, com se la coneix a Alemanya, reconeixen tenir un sentiment contradictori.
Peter Felix Wallmüller, un jove suïssoalemany que estudiarà a Berlín, reconeix que Angela Merkel ha fet una bona feina i que d'alguna manera l'enyoraran, però assegura que el seu relleu és imprescindible:
"Ha estat molt de temps al poder i ha estat en general competent, però és el moment d'algú altre."
Els joves alemanys coincideixen en aquesta sensació de comiat d'un símbol clau en les seves vides fins ara i també en els temes que seran la clau del futur d'Alemanya en la seva nova era: la justícia social i climàtica.
- ARXIVAT A:
- Alemanya