La crisi energètica obre la porta a accelerar la transició cap a un model més sostenible
- TEMA:
- Energia
La crisi actual és "un recordatori de la fragilitat i la insostenibilitat del sistema energètic mundial", segons l'Agència Internacional de l'Energia (AIE), que hi veu una oportunitat per reformar-lo i fer-lo "més net i més segur".
Ho afirma en el seu informe anual, fet públic aquest dijous, en què diu que "la demanda mundial de tots els combustibles fòssils mostra un pic" cap al 2025 en totes les prediccions que ha fet per a l'informe.
El director de l'AIE, Fatih Birol, s'ha mostrat optimista perquè assegura que els indicadors amb els quals treballen mostren que està augmentant molt la inversió en energies netes:
"Per primera vegada, la configuració de les polítiques actuals és prou sòlida per aconseguir un punt màxim en l'ús de combustibles fòssils durant aquesta dècada.
Això no és suficient per evitar impactes climàtics greus, però és un progrés amb relació a on érem fa uns anys, i les polítiques més intenses poden fer avançar la baixada."
"Un moment clau en la història de l'energia"
Aquest organisme atribueix la crisi actual a la invasió d'Ucraïna, que considera que ha accelerat la transició energètica, amb canvis irreversibles que s'intensificaran les pròximes dècades.
L'evolució que preveu l'informe, que té 524 pàgines i es pot descarregar des d'aquest enllaç, és que l'ús de combustibles fòssils passarà gradualment del 80% de l'energia que s'utilitza ara al 60% el 2050.
L'informe reconeix que la transició energètica que preveu és històrica i destaca la relació directa que hi ha hagut sempre entre el producte interior brut i l'ús d'energia:
"L'ús mundial de combustibles fòssils ha crescut al mateix temps que el PIB des de l'inici de la Revolució Industrial del segle XVIII, i reduir el seu ús serà un moment clau en la història de l'energia."
Rússia, del 20% del mercat al 13% el 2030
Pel que fa a Rússia, preveu que el seu paper com a màxim exportador mundial de combustibles fòssils, amb el 20% del total el 2021, es reduirà molt, i passarà al 13% el 2030.
L'informe destaca que, amb la invasió d'Ucraïna, aquesta disminució s'està fent a una velocitat que no s'havia previst com a possible, i que això afavorirà que els Estats Units i els països de l'Orient Mitjà augmentin la seva quota.
L'informe inclou 10 principis, basats en les conclusions, que volen ser una guia per als responsables polítics per planificar la reducció de l'ús de combustibles fòssils d'acord amb el desenvolupament de les energies netes.
L'objectiu és que els països puguin compaginar els dos orígens perquè la transició energètica sigui tan fluida com sigui possible i no hi hagi problemes de subministrament i desabastiments.
L'AIE és una organització intergovernamental establerta a París que no depèn de l'ONU, sinó de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic, l'OCDE.
Es va crear el 1974 després de la primera crisi del petroli per fer front als desabastiments que se'n van derivar i amb els anys s'ha convertit en el principal organisme internacional d'informació i anàlisi en el camp de l'energia.
Encara hi ha poca inversió en renovables
L'especialista en informació sobre energia de Bloomberg Javier Blas ha matisat que, malgrat que l'AIE atribueix la crisi a la invasió d'Ucraïna, "la pressió sobre els mercats ja era visible abans".
També ha dit que la inversió en combustibles fòssils ha baixat els últims anys, però la demanda ha continuat creixent, mentre que la inversió en renovables ha crescut de manera massa lenta:
"L'AIE diu que la inversió en energia verda no està creixent prou ràpid i només ha experimentat una acceleració notable durant els últims dos anys."
- ARXIVAT A:
- Energia Crisi climàtica