La crisi humana que deixarà la Covid: un 40% més de gent al món necessitarà ajuda
- TEMA:
- ONU
El 2021 serà un any "desolador i fosc" per a milions de persones. Així ho assegura l'ONU, que ha fet una crida a "la solidaritat i el finançament de la resta del món" per fer front a una crisi humana "sense precedents", que afectarà una de cada 33 persones al món.
Aquest any han estat una de cada 45 persones, xifra que ja era la més alta en dècades.
En total, fins a 235 milions de persones necessitaran assistència humanitària l'any que ve, un 40% més que el 2020, en què ja s'han assolit xifres rècord respecte als últims anys.
Mark Lowcock, cap d'operacions humanitàries de l'ONU, ha advertit que "necessitarem 35.000 milions de dòlars [més de 29.000 milions d'euros] per evitar la fam, lluitar contra la pobresa i mantenir els nens i les nenes vacunats i escolaritzats".
"El panorama que presentem és el més fosc i desolador que hem tingut mai des de la perspectiva de les necessitats d'ajuda humanitària, i això és un reflex que la pandèmia de la Covid ha causat estralls."
Uns estralls que s'afegeixen als causats per diversos conflictes armats i el canvi climàtic.
Tot plegat ha fet pujar el preu dels aliments i ha fet baixar els ingressos, a més de tancar escoles i interrompre programes de vacunació.
El resultat? "La probresa extrema ha augmentat per primera vegada en 22 anys", assegura l'ONU. I afegeix:
"Múltiples crisis de fam s'acosten per l'horitzó."
La situació és crítica fins al punt, segons Lowcock, que es podrien revertir 40 anys de progrés en matèria de reducció de la fam, millores sanitàries i escolarització.
"Ens trobem davant d'una elecció clara: podem deixar que el 2021 sigui l'any d'un gran retrocés, que desfaci 40 anys de progrés, o podem treballar plegats per assegurar-nos que trobem una sortida per a tots a aquesta pandèmia."
El màxim responsable humanitari de l'ONU ha reflexionat, en aquest sentit, que "el món ric pot veure ara la llum al final del túnel", però que "el mateix no és veritat per als països més pobres".
Es dona la circumstància que aquest 2020 hi ha hagut una xifra rècord de donacions per part dels donants internacionals: 17.000 milions de dòlars [més de 14.000 milions d'euros] per a ajuda humanitària.
La xifra ha permès atendre 98 milions de persones, un 70 per cent de l'objectiu anual. I queda per sota de la meitat dels diners que demana l'ONU per a l'any que ve.
D'aquí a finals d'any es calcula que fins a 270 milions de persones no tindran accés fiable a aliments.
António Guterres, secretari general de l'ONU, també ha remarcat la necessitat de "mobilitzar més recursos i mantenir-nos solidaris amb la gent en la seva hora més fosca de necessitat".
Per mirar de fer-hi front s'ha presentat, aquest dimarts, a Ginebra, el document Panorama Global Humanitari 2021, que inclou 34 plans de resposta en 56 països vulnerables.
Síria i el Iemen, immersos en conflictes armats, encapçalen la llista de països més necessitats, que també n'inclou, sobretot, d'altres del Pròxim Orient, de l'Àfrica i de l'Amèrica Llatina.
- ARXIVAT A:
- ONU Coronavirus Covid-19