Barcelona

El Poblenou demana actuacions per salvar el patrimoni industrial en perill

A Barcelona, al barri del Poblenou, hi ha una gran concentració de patrimoni industrial, en una zona que va ser el bressol de la industrialització de Catalunya

Alonso Carnicer / Sara GrimalActualitzat

Al barri del Poblenou de Barcelona, hi ha una gran concentració de patrimoni fabril, en una zona que va ser el bressol de la industrialització de Catalunya. En el passat, les intervencions urbanístiques --com la Vila Olímpica- es van fer sense donar-hi gran importància, però això va canviar i, des de fa deu anys, hi ha 114 elements catalogats. Però conservar i donar un nou ús a tots aquests edificis i conjunts no és una tasca fàcil. N'hi ha que s'han reconvertit, però uns altres estan en mal estat. Amb la crisi i el pas dels anys, tal com denuncien els veïns, en alguns casos, fins i tot, hi ha naus en perill d'enfonsament. En resposta, l'Ajuntament ha donat un nou impuls a la Comissió Tècnica del Patrimoni Industrial del Poblenou per revitalitzar aquest patrimoni.

Al Poblenou, el projecte del 22@ ha creat en quinze anys un nou paisatge empresarial i residencial on abans hi havia indústries. Però la transformació ha estat més lenta del previst i, amb la crisi, la meitat d'aquest gran territori encara és plena de solars buits i naus industrials en desús. El patrimoni industrial, abans, no es valorava; però, gràcies a l'esforç d'estudiosos i veïns, fa deu anys es van catalogar 114 elements i conjunts. Iniciatives públiques i privades han donat un nou ús a uns quants. L'Escocesa, al carrer Pere IV, acull una fàbrica de creació. Una nau està en ús per als artistes i l'Ajuntament de Barcelona en rehabilitarà una altra. Però, tot i que el conjunt sencer està catalogat, hi ha zones molt malmeses.

 

Salvador Clarós, president de l'Associació de Veïns del Poblenou

"Com que no s'ha invertit en aquests elements, molts d'ells municipals, estan en situació de degradació màxima. Alguns, com aquesta part de la fàbrica de l'Escocesa, en greu risc d'ensorrament en el cas de cobertes i xemeneies. El que s'imposa és una actuació urgent per part de l'Ajuntament."

Al Poblenou, hi ha una desena d'antigues fàbriques en estat molt precari, algunes de titularitat pública, com l'antiga Ciutat Groga, entre els carrers Ciutat de Granada i Roc Boronat. L'Ajuntament està estudiant diverses propostes per donar-li un nou ús. Davant la gran quantitat d'elements patrimonials en mal estat de conservació, l'Ajuntament afirma que no té recursos per executar-hi un pla de xoc, però ha reactivat la Comissió del Patrimoni Industrial del Poblenou per mantenir i donar nova vida a aquests edificis.

 

Josep Maria Montaner, regidor del districte de Sant Martí:

"Aprofitant que torna a haver més inversió immobiliària, que hi ha molta gent que es vol instal·lar al Poblenou --escoles de música, centres de disseny, d'audiovisuals--, aquest procés, que ja s'està produint, cal incentivar-lo, donar facilitats per definir una estratègia des del sector públic, per anar refent aquest patrimoni. El que intentarem és diversificar-lo al màxim perquè les peces catalogades, adquireixin una nova vida com a habitatge, equipaments, o cedits a cooperatives, o arribant a un conveni amb els privats."

A Ca l'Alier, que amb els anys ha viscut diversos incendis, la solució passa per col·laborar amb una empresa tecnològica privada, Cisco, que en farà la rehabilitació. La fàbrica ocupa un punt clau del carrer Pere IV on l'Ajuntament, després de diversos retards, està a punt de començar unes obres que busquen, en estreta col·laboració amb les entitats socials i tots els agents econòmics, donar nou impuls a aquest eix de tres quilòmetres que té al seu entorn una quarantena d'edificis catalogats.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut