El Gran Teatre del Liceu, amb l'aforament reduït, en una funció al mes de setembre (ACN / Laura Fíguls)
El Gran Teatre del Liceu, amb l'aforament reduït, en una funció al mes de setembre (ACN / Laura Fíguls)

La cultura abaixa el teló 15 dies reivindicant-se com a bé essencial

Molts teatres han fet aquest dijous les últimes funcions abans de tornar a tancar complint les noves restriccions per frenar la pandèmia

Actualitzat

Quan tot just s'havien adaptat els horaris d'algunes funcions i sessions en resposta al toc de queda, teatres i cinemes han rebut la notícia que han de tancar totalment des d'aquest divendres en el marc de les mesures per aturar la segona onada de la Covid.

El tancament és una nova estocada a un sector que ha estat durament colpejat per la pandèmia i que feia tot just un mes i mig que havia començat a recuperar l'activitat.

Un sentiment que el Teatre Aquitània ha resumit al seu compte d'Instagram amb un teló tancant-se, "una altra vegada":

 


Són conscients que la situació sanitària és molt complicada, però alerten que si el tancament s'allarga més de 15 dies molts teatres no ho aguantaran, tot i el pla de rescat de 17 milions que ha anunciat el govern.

 

Funcions suspeses

Just després d'anunciar-se les noves mesures per frenar els contagis, el festival Temporada Alta ha suspès les funcions i activitats presencials per als pròxims quinze dies. El festival treballa ara per reprogramar alguns dels espectacles a noves dates. Els diners de les entrades dels espectacles cancel·lats es tornaran automàticanent i la resta de la programació es manté sense canvis.

 

 

El Gran Teatre del Liceu també ha anunciat que suspèn l'activitat artística:

 

 

 

Exterior del Teatre Victòria, el dia abans que entrin en vigor les noves restriccions
Exterior del Teatre Victòria, el dia abans que entrin en vigor les noves restriccions (ACN / Pere Francesch)

 

Indignació davant les noves mesures 

Davant aquest altre sotrac, el sector de la cultura insisteix que la cultura no només és segura, sinó necessària per al benestar emocional de la població. I l'anunci de les noves restriccions s'ha rebut amb indignació i resignació:

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Comunicat El Maldà i Els Pirates Teatre *disculpeu: és 29 i 30 d'octubre, no de novembre.

A post shared by El Maldà (@maldateatre) on


 

 

 

Una demostració d'aquest malestar ha estat la protesta davant del Departament de Cultura de la Generalitat. Han mostrat el seu rebuig a les noves mesures del govern contra el coronavirus.

El món teatral ha liderat la concentració denunciant la "incomprensió" del sector i "el pas enrere" que suposa l'ordre de suspensió durant quinze dies de les activitats escèniques, musicals i el cinema. Asseguren sentir-se decebuts després de la declaració de la cultura com a bé essencial que, diuen, "ha quedat en paper mullat".

 

Manifestació davant del departament de Cultura
Manifestació davant del Departament de Cultura


La plataforma Actua Cultura Segura ha reclamat que s'implementin les mesures econòmiques "pal·liatives" per fer front a la crisi generada per la Covid-19 "com més aviat millor i amb la màxima eficàcia". Davant les noves restriccions anunciades pel govern, l'entitat ha reiterat que "totes les dades demostren que la cultura és segura".

 

Última funció

Davant l'entrada en vigor de les noves restriccions aquest divendres, les funcions d'aquest dijous han estat les últimes que faran molts teatres durant almenys dues setmanes.

 

 

Curiosament, el Teatre Nacional de Catalunya ha estrenat aquest dijous "La dona trencada", que ha fet, per tant, la primera i última funció abans del tancament.

El públic havia respost i la prova és que les entrades per a aquest espectacle estaven exhaurides. Per això el desànim d'un sector que ha complert amb totes les mesures que se li han demanat, l'última el canvi d'horaris aquesta mateixa setmana per poder adaptar-se al toc de queda. 

 

Un assaig de l'obra 'Assedegats', a càrrec de la companyia La Perla 29
Un assaig de l'obra "Assedegats", a càrrec de la companyia La Perla 29 (ACN)

 

La companyia La Perla 29 ha fet l'última representació d'"Assedegats", de Wajdi Mouwad, que ja va suspendre a l'estiu quan es van aplicar restriccions a mitjans de juliol.

 

 

Algunes d'aquestes últimes funcions han acabat amb molta emotivitat. Al Teatre Lliure, l'autora i directora de "La nostra parcel·la", Lara Díez Quintanilla, ha volgut fer un agraïment al públic al final de la representació:

 

 

Per la seva banda, a la Sala Beckett, la companyia d'"El combat del segle" ha sortit al balcó per oferir al públic i a la gent que passejava l'última cançó de l'espectacle:

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus TeatreCinemaMúsica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut