Internet es converteix en escenari cultural
Internet es converteix en escenari cultural

La cultura s'activa a les xarxes pel confinament del coronavirus

Música, teatre i museus online en el primer cap de setmana de confinament a casa

Actualitzat

Estrenes de cinema ajornades, obres teatrals cancel·lades de la nit al dia, concerts suspesos... Un dels sectors més afectats per les mesures contra el coronavirus és, sens dubte, la cultura.

Zero ingressos per a un sector que fa només uns dies estava preocupat i reclamava el 2% del pressupost de la Generalitat.

Ara, sense llocs físics i amb públic i artistes confinats, bona part del món cultural ha trobat en les xarxes un aliat.

Fins i tot el cinema, tot i les seves reticències al món de l'streaming. Una de les opcions aquests dies, a més de les plataformes de pagament, és Efilm, que permet veure pel·lícules només tenint el carnet de biblioteca.

El teatre i la dansa també es poden veure a la carta, a través de la Teatroteca, una iniciativa pública amb més d'un miler d'obres.

El Teatre Lliure o l'Ateneu Popular Nou Barris també han decidit penjar algunes obres teatrals i espectacles de circ per poder veure-les des del sofà.

Tot plegat, mentre la iniciativa del dramaturg Jordi Casanovas demanant monòlegs curts sobre aquests moments de crisi sanitària segueix sumant adeptes.

Amb Sant Jordi penjant d'un fil, llibreters i editorials també busquen fomentar la lectura per fer més lleu el confinament.

Una solució imaginativa és la de la llibreria La Carbonera, del barri del Poble-sec de Barcelona: porta llibres a domicili, en bicicleta. Ho han començat a fer aquest dissabte i ha estat tot un èxit.
 

També aposten per la via virtual museus com el MNAC, el Prado, el Metopolitan o el Louvre, que ofereixen itineraris digitals per poder-los visitar, salvant les distàncies.

I per als amants de la música clàssica, la Filharmònica de Berlín ha donat accés lliure durant un mes als seus concerts via web.

Aquest cap de setmana, a més, hi ha hagut una iniciativa musical inèdita: el "Yomequedoencasafestival", amb un cartell amb concerts casolans d'Alfred Garcia i Nil Moliner, i que es podien seguir a través d'Instagram.

La idea es propagarà dilluns amb el "Cuarentena fest", un altre festival virtual amb les actuacions online dels Kids from Mars o Pavvla.

Confinats a casa seva, molts artistes, com Maria Rodés, troben la inspiració per compondre noves cançons...

 

 

D'altres, com James Rhodes, ofereixen, amb el seu piano, confort a aquells que, com ell, viuen la crisi en soledat.

 

 

Uns altres artistes com Núria Graham han retransmès alguns assajos.

L'Auditori ha trobat part del remei al tancament a través de la Coronalist, la llista de música que hauria d'haver sonat al recinte, però que no ho podrà fer. Entre la selecció, peces de clàssics com Beethoven i Gershwin, però també cantants més propers com Ferran Palau.

Però no tot és música, davant el confinament. També hi ha poesia online. Una iniciativa del compte Poeta de Guàrdia, que cada dia penja un poema escrit per combatre la incertesa del moment.

 

 

Bona cara, doncs, davant aquest mal temps, especialment per al món cultural, i sobretot per a les arts escèniques, que s'han quedat, sobtadament, sense feina amb el tancament de teatres i sales de concerts.

Davant d'aquest tall sobtat d'ingressos, plataformes de micromecenatge com L'Aixeta intenten posar en contacte -més que mai- els creadors autònoms amb el públic que els vulgui finançar.
 

Un públic que, des de casa, també fa les seves creacions espontànies, seguint l'exemple d'Itàlia... A Barcelona hem trobat exemples de concerts en interiors d'illa... A es Mercadal, a Menorca, una jam session veïnal des dels balcons... i a Tarragona, també des dels balcons, un pasdoble improvisat, tot un himne, com "Amparito Roca".

 

 

I encara un altre himne, com l'"I will survive" que Gloria Gaynor ha portat a una altra dimensió, amb aquest vídeo viral

 

 

I és que potser qui canta els seus mals espanta, però ara com ara, potser encara és més important rentar-se les mans.

ARXIVAT A:
Coronavirus TeatreMúsicaArt
Anar al contingut