La cultura veu "discriminatori" poder trencar el confinament per anar a un míting
L'Associació d'Actors i Directors i l'Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers reivindiquen el dret a la cultura com un "bé essencial"
El sector cultural ha reaccionat aquest dimarts al fet que es pugui trencar el confinament municipal vigent per assistir a mítings de campanya per a les eleccions al Parlament del 14F.
En un comunicat difós a través de les xarxes socials, l'Associació d'Actors i Directors de Catalunya (AADPC) considera "discriminatori" que permeti trencar el confinament municipal per anar a actes polítics, però no per acudir a una activitat cultural.
L'AADPC reclama que, si es pot trencar el confinament per anar a un míting, s'ha de poder fer el mateix per anar al teatre, i demana que es garanteixi "el dret a la cultura com a bé essencial que és":
@govern Si es pot trencar el confinament municipal per anar a un míting polític, s'hauria de poder fer el mateix per anar al teatre i garantir el dret a la Cultura com a bé essencial que és.
AADPC (@AADPC) January 26, 2021
Alhora, critiquen que, si s'ha demanat a la cultura que es "reinventi" per superar la crisi de la Covid-19, per què no s'ha instat els grups polítics que ho facin també per als seus mítings de campanya. És per això que exigeixen als partits polítics "la mateixa responsabilitat que ha demostrat el sector de les arts escèniques amb les restriccions de mobilitat".
Per la seva banda, l'Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC) considera que el tancament municipal suposa un greuge i margina les persones que no viuen a grans ciutats i insisteix que la cultura és segura.
"La indústria cultural i, concretament, la de la música en directe, ha demostrat per activa i per passiva que no són focus de contagis", assenyala en un comunicat.
Des d'ARC mostrem la nostra indignació i denunciem que es pugui trencar el confinament municipal per assistir a mítings electorals i no per assistir a un concert o acte cultural https://t.co/Gq15dNA7pA
Associació ARC (@arcatalunya) January 26, 2021
Els Pets, Gerard Quintana i Barnasants anuncien mítings
A la xarxa, el món de la cultura ha reivindicat, sovint amb ironia, el vessant polític de la seva feina per poder saltar-se el confinament municipal:
Ei, acabem de fundar el P.E.T., un nou partit polític, estigueu atents que en breu us avisem dels nostres pròxims mítings! 👏🏻
Els Pets (@ElsPetsOficial) January 26, 2021
Farem mítings musicals a partir d'ara.
Els Amics de les Arts (@amicsdelesarts) January 26, 2021
🧐 Anem de míting?
Gerard Quintana (@gerardquintana) January 26, 2021
"Es podrà trencar el confinament municipal per assistir a un míting electoral del 14F"https://t.co/N8ISarKA5Y
El Barnasants programa quatre mítings culturals aquesta setmana 👇 pic.twitter.com/nfWKXbirtK
Pere Camps🎗 (@perecampscampos) January 26, 2021
Gent ANEU AL TEATRE, als MITINGS fan comèdies obsoletes i decadents,ni tants sols parlant de reis corruptes i Constitucions forçades pel soroll de sabres. pic.twitter.com/upsW6PLEF9
Lluis Marco (@LluisMarco1) January 26, 2021
SOU UNS MERDES https://t.co/jteSh6ROB2
Enric Cambray 🎗 (@enriccambray) January 26, 2021
No entenc qui fa les lleis.
Júlia Bonjoch 🌍🆘🟣🎗 (@julsjulietjota) January 26, 2021
No podem anar al teatre i dieu que anem a un míting tu.
Aneu a cagar. https://t.co/IHCO4uxKhf
No ho amagarem més: La programació dels teatres té, en la majoria dels casos, una absoluta vocació política. Digueu-ne míting, si voleu. Gent de fora de Barna, ja podeu venir! https://t.co/pkVOtaUinZ
Toni Casares (@Tnicasares) January 26, 2021
Escriptors com Guillem Clua, Josep Pedrals o Marc Pastor també han mostrat la seva disconformitat amb la decisió del govern:
A Catalunya no es pot sortir del municipi per anar al teatre, però sí per anar a un míting.
Guillem Clua (@guillemclua) January 26, 2021
ANEU A CAGAR. https://t.co/2E8FyfN8Yx
El dret a la participació política jo no l'he practicat mai en mítings, però l'he practicat un munt de vegades en actes culturals. Trobo una burla que hom pugui saltar-se el confinament per la campanya electoral i no per anar a actes de política real com el teatre o la música.
Josep Pedrals (@joseppedrals) January 26, 2021
On es pot consultar si hi ha mítings el dissabte i diumenge a La Fageda d'en Jordà o a Camprodon? De qualsevol partit, tant me fa. És per un tema.
Marc Pastor (@DoctorMoriarty) January 26, 2021
Mesos de protestes contra les restriccions
En els últims mesos, el món de la cultura ha denunciat en nombroses ocasions l'impacte que tenen en el sector les mesures per frenar els contagis de coronavirus.
Quan, després de la desescalada, al juliol va haver-hi diversos brots que van provocar el tancament de l'activitat cultural a Barcelona, el sector va reaccionar a la prohibició de la música en directe, el teatre i el cinema amb el clam "la cultura és segura".
Després de la reobertura, va arribar la segona onada, que va comportar un altre tancament de teatres i cinemes. La cultura va abaixar el teló, però les protestes van continuar reivindicant la cultura com un bé essencial.
Amb les restriccions de la tercera onada, anunciades aquest mes de gener, no hi ha hagut més tancaments culturals, però el confinament municipal durant tota la setmana està dificultant la viabilitat de les activitats culturals.
- ARXIVAT A:
- Confinament Coronavirus