Incògnita sobre quan s'aprovaran les lleis del referèndum i de transitorietat
La data per a l'aprovació de les lleis de desconnexió continua sent una incògnita quan falten 31 dies per a l'1 d'octubre. De moment, la mesa del Parlament, que s'ha reunit aquest dimarts al matí, tampoc ha acceptat a tràmit ni la llei del referèndum, que ja fa dies que està registrada, ni la de transitorietat, que va entrar a registre aquest dilluns.
L'oposició ha reclamat un informe jurídic del perquè totes dues normes estan registrades i no avancen en el seu recorregut parlamentari. Un informe, però, que no es farà perquè la majoria independentista a la Junta de Portaveus no ho ha permès.
El govern espanyol ja ha avisat que recorrerà les lleis al Tribunal Constitucional un cop siguin admeses. De moment, l'alt tribunal ja ha convocat un ple ordinari la setmana que ve, els dies 5, 6 i 7.
La CUP vol que s'aprovin la setmana vinent
La CUP reclama que la llei del referèndum i la llei de transitorietat jurídica s'aprovin en el primer ple ordinari previst després de les vacances, la setmana que ve. La formació argumenta que cal tenir les lleis de desconnexió aprovades per poder-se concentrar ja en l'estratègia de resposta davant l'estat espanyol. Ho ha assegurat la diputada de la CUP Gabriela Serra en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio":
"Tenim un ple el 6 i el 7, ple en què nosaltres pensem que s'hauria d'aprovar la llei del referèndum, o si és possible totes dues."
Des del mateix Parlament, hi ha insistit la també cupaire Mireia Boya, per qui "anem tard". Boya ha demanar deixar-se estar d'estratègiesi "optar frontalment per l'autodeterminació":
"Abans de l'11 de setembre tota iniciativa parlamentària relativa al referèndum ha d'estar planificada, tramitada, concretada i explicada públicament", ha recalcat.
Per la seva banda, Junts pel Sí replica sobre la taula que hi ha diverses vies vàlides per tirar endavant les lleis. Ho ha explicat, també al programa de Mònica Terribas, el president de Junts pel Sí, Lluís Corominas:
"Hi ha diverses possibilitats, que s'aprovi en un ple ordinari, i n'hi ha un el 5 i el 6, o que s'aprovi en un ple monogràfic."
De moment, els dos grups parlamentaris, que aquest dilluns van presentar la norma, han pactat que la de transitoritetat tindrà llum verda abans de l'1 d'octubre, un extrem sobre el qual havien tingut divergències.
Negociacions fins al final
Junts pel Sí també ha volgut remarcar que l'esperit de negociació amb l'estat espanyol es mantindrà fins al final, també durant el trànsit cap a la independència, tal com fixa la llei de transitorietat jurídica. Així s'ha pronunciat el diputat Jordi Orobitg:
"Les ganes d'entesa i negociació hi són en tots els apartats. Ningú podrà retreure als que estem promovent aquest procés que la voluntat d'entesa en aquest procés no hagi existit.
Si guanya el "sí" al referèndum, la llei de transitorietat serà la norma suprema que garantirà el pas de la legalitat espanyola a la nova república. És a dir, funcionarà com una constitució provisional fins que es redacti i aprovi la definitiva. Juntament amb la llei del referèndum, que donarà cobertura a l'1 d'octubre, són les dues principals lleis de desconnexió.
♦ Consulta el text íntegre de la llei de transitorietat jurídica