Les opcions per votar a l'Assemblea de la CUP
Les opcions per votar a l'Assemblea de la CUP

La CUP es presentarà al 21D amb una "candidatura rupturista d'esquerres"

La CUP votava entre quatre opcions i ha guanyat per àmplia majoria l'aposta per liderar una candidatura àmplia, rupturista i d'esquerres

RedaccióActualitzat

La CUP ja ha decidit què farà el 21D en les eleccions convocades pel govern espanyol amb l'article 155. En una assemblea nacional extraordinària a Granollers, la formació ha votat presentar-se amb una candidatura àmplia "rupturista, independentista i d'esquerres".

Aquesta opció, que s'ha votat de manera molt majoritària, suposa que la CUP es presenta a les eleccions amb la seva candidatura, sense participar en cap llista unitària, però oberta a sumar altres persones i formacions, com alguns sectors de Podem o Procés Constituent.

Els membres de la CUP podien elegir entre quatre opcions:

- No presentar-se a les eleccions, que ha obtingut 86 vots, el 7,83% dels suports
- Donar suport a una llista ciutadana de país, amb 138 vots, el 12,59%
- Participar en una coalició àmplia de defensa de la República i contra el 155, amb 238 vots, el 21,79%
- Liderar una candidatura àmplia, rupturista i d'esquerres, amb 702 vots, el 64,05%


Uns 1.125 militants de la formació i de les organitzacions que conformen la Crida Constituent s'han acostat al Palau d'Esport de Granollers, al Vallès Oriental. Han votat 1.099 persones, amb quatre vots en blanc i dos de nuls.

La formació explicarà els resultats de l'assemblea en una roda de premsa cap a les set de la tarda d'avui diumenge.

En una breu compareixença aquest matí, una de les portaveus de la CUP ha explicat que els anticapitalistes debatien "l'opció més efectiva per proclamar la república". Reconeixen que són "unes eleccions imposades", però expliquen que volen decidir si poden ser útils.

República, procés constituent, presos i 155

Núria Gibert i Anna Gabriel han explicat quin és el posicionament de la CUP-Crida Constituent. Gibert, mebre del Secretariat Nacional  ha dit que es buscaran suports entre tots aquells que persegueixen una república social.

 

Gabriel ha reiterat que les eleccions del 21D són "il·legítimes", però que la militància ha considerat que poden ser "útils".

"Són unes eleccions absolutament il·legítimes, convocades de forma il·legítima. Són unes eleccions imposades. Però, malgrat això, la militància heu decidit que valia la pena ser-hi. I segurament no només per nosaltres. Segurament, li devem a la gent que va defensar els col·legis l'1 d'cotubre, li devem a la gent de les vagues generals del dia 3 d'octubre i el 8 de novembre"

Gibert ha explicat que serà una candidatura àmplia. Diu que les eleccions no han de servir per fer un pas enrere i tornar a demanar "Llibertat, Amnistia i Estatut d'Autonomia".

Anna Gabriel s'ha centrat a explorar com ha de ser l'endemà de les eleccions. Diu que la CUP representa el compromís de "donar cos a la materialització de la república" i combatre el 155.

"El compromís és de donar cos a la materialització de la república, a l'inici del procés constituent, a l'aturada indefectible del 155 i a treure les preses de la presó"

Gabriel reclama a l'independentisme "realisme i no amagar que els costos poden ser proporcionals als somnis". La diputada de la CUP també ha apostat per crear un "contrapoder popular" que sigui la principal estructura d'estat de la República. 

Suport de Procés Constituent

Coincidint amb la decisió de la CUP, l'assemblea general de Procés Constituent, el moviment social i polític liderat per Teresa Forcades i Arcadi Oliveres, ha decidit concórrer a les eleccions del 21 de desembre incorporant-se a una llista que es defineixen "de l'esquerra rupturista catalana".

Proposen anar junts amb la formació que impulsi a partir d'ara Albano Dante Fachín, així com amb la CUP. L'objectiu és impulsar una plataforma conjunta on també s'hi apleguin entitats cíviques i moviments socials a favor de la independència.

ARXIVAT A:
IndependènciaArticle 155Eleccions 21DProcés català
Anar al contingut