La cúpula del PNB es reuneix amb Puigdemont a Waterloo per les negociacions d'investidura
- TEMA:
- Carles Puigdemont
El president Carles Puigdemont s'ha reunit amb el president del PNB, Andoni Ortuzar, aquest divendres a Waterloo, a Bèlgica, per analitzar el panorama polític espanyol després de les eleccions del 23 de juliol.
És la primera vegada des del 2017 que el líder del Partit Nacionalista Basc es reuneix de manera oficial amb l'expresident a l'exili.
A la trobada, que ha durat dues hores i mitja, Puigdemont i Ortuzar "han compartit posicions i expectatives" de totes dues formacions davant les negociacions d'investidura, segons el comunicat del PNB.
Tant els 7 diputats de Junts com els 5 del PNB s'han convertit en unes de les forces clau per a la investidura del futur president espanyol.
La trobada, a més, té lloc enmig del debat d'una eventual llei d'amnistia fruit de la pressió dels partits independentistes catalans a Pedro Sánchez.
Totes dues formacions han qualificat la reunió de "cordial i profitosa", i s'hi ha parlat de "com intensificar i optimitzar les relacions entre els dos partits i entre Catalunya i Euskadi".
A la cita també hi ha assistit el secretari general de Junts, Jordi Turull, i el responsable d'organització del PNB, Joseba Aurrekoetxea, i ha servit per aprofundir en les relacions dels dos partits, que mantenen contactes periòdics.
Tot plegat a onze dies del debat d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo, que previsiblement serà fallida per falta de suports --el PNB nega cap possibilitat d'una entesa en una equació on hi hagi Vox-- i amb vista a un possible encàrrec a Pedro Sánchez.
Junts i PNB, dues estratègies diferents
Però les estratègies dels dos partits són diferents. Puigdemont ja va deixar clar en la seva conferència des de Brussel·les que per iniciar una negociació amb Pedro Sánchez calia l'aprovació d'una llei d'amnistia i establir uns mecanismes de mediació i verificació dels acords. Per tant, fixava aquestes condicions com a indispensables per votar a favor de la investidura del candidat socialista.
L'expresident també recordava que el conflicte polític no es resoldrà fins que no hi hagi un referèndum pactat, alhora que advertia que Junts no descarta la via unilateral.
El PNB, que igual que Junts va votar a favor de la presidència socialista a la Mesa del Congrés, de moment no ha fet públiques les seves pretensions, sinó que espera que Pedro Sánchez expliqui el seu programa de govern i les seves propostes en matèria territorial.
Però si el partit no s'ha pronunciat encara, sí que ho ha fet el lehendakari basc, Iñigo Urkullu, que després del 23J llançava la proposta d'un pacte territorial per reinterpretar la Constitució espanyola amb l'objectiu d'ampliar l'autogovern del País Basc, Catalunya i Galícia i que es reconegui la capacitat de decidir d'aquests territoris de manera pactada amb l'Estat.
La visita d'Ortuzar, un punt d'inflexió
Les relacions entre el PNB i Puigdemont han estat inexistents des de la declaració unilateral d'independència del 2017, quan Íñigo Urkullu va fer de mediador en les negociacions amb Madrid.
Puigdemont va considerar que el lehendakari basc no havia estat favorable als interessos dels independentistes. Ara, la visita d'Ortuzar al president Puigdemont és un gest significatiu que posa de manifest la voluntat de passar pàgina en el refredament de les relacions entre els nacionalistes bascos i Carles Puigdemont arran del procés, i coincideix amb el moment que l'expresident català ha agafat tot el protagonisme en la negociació per a la investidura del president espanyol.
La relació entre els juntaires i el PNB, però, ja es va començar a reconduir quan Jordi Turull va accedir a la secretaria general de Junts el mes de juny del 2022. Des d'aleshores les dues formacions han mantingut més contacte.