La davallada dels Comuns pot diluir el veto al Hard Rock en les negociacions amb el PSC
La postura oficial del partit, però, segueix sent de rebuig al macroprojecte
El PSC ha encetat la ronda de contactes de menys a més representació per formar govern. Ferran Pedret, en una entrevista a "Els matins" de TV3, ha deixat clara la preferència dels socialistes per un acord d'esquerres i ha assegurat que trucaran a ERC, tot i el rebuig inicial de Pere Aragonès a negociar un tripartit.
Al candidat del PSC, Salvador Illa, tot i haver guanyat les eleccions, l'aritmètica no l'hi posa fàcil. Necessita un pacte a tres bandes amb Comuns i republicans. Sumant-los tots dos, arribaria just a la majoria absoluta de 68 diputats.
Com que ERC, per ara, se n'ha desmarcat, és amb els Comuns amb qui els socialistes a priori ho tenen més fàcil. I és que els de Jéssica Albiach aposten obertament per aquesta opció.
Ara bé, hi ha un escull: el Hard Rock. Aquest projecte, que el PSC veu amb bons ulls, va portar els Comuns a dir no als pressupostos i va desencadenar la decisió del president Aragonès de convocar eleccions anticipades.
Ara, la patacada electoral a Tarragona, on no han obtingut representació, i l'augment del vot socialista pot fer que la formació deixi de posar aquesta línia vermella en les negociacions.
Tot i això, la postura oficial del partit no ha canviat i el rebuig de la formació al macrocasino es manté. Aquest mateix dimarts n'ha parlat el portaveu, Joan Mena.
"No canviarem la nostra posició respecte al Hard Rock. Tenim una posició política respecte al macroprojecte, que és la que hem defensat en els últims temps. Encara no sabem què farà Illa, que és qui ha guanyat les eleccions, però nosaltres plantejarem un acord de continguts que interessi als catalans i catalanes."
El portaveu dels Comuns, que no descarten donar suport a Illa des de fora del govern, ha instat el guanyador de les eleccions a descartar un pacte amb Junts i ha acusat Puigdemont de voler una repetició electoral.
La presidència del Parlament, moneda de canvi?
Mentrestant, la número 2 del PSC a les eleccions catalanes, Alícia Romero, que és membre de l'equip negociador del PSC, troba "precipitat" parlar de coalició amb els Comuns o d'un tripartit amb ERC perquè, diu, "no ha començat ni una sola conversa".
El que sí que ha negat "rotundament" Romero, en una entrevista a La 2 i Ràdio 4, és que el PSC es plantegi cedir la presidència del Parlament a partits independentistes a canvi d'un pacte per investir el seu candidat, Salvador Illa.
Romero no ha descartat que el PSC pugui governar en solitari i ha tancat la porta a fer president el líder de Junts, Carles Puigdemont.
I davant la disjuntiva dels republicans de permetre la investidura d'Illa o ajudar el candidat de Junts+, i, conscient del paper clau d'ERC en la pròxima investidura, Romero ha demanat als republicans que no abandonin la via de la negociació després dels mals resultats de les eleccions del 12M.
Però Esquerra insisteix que es mantindrà a l'oposició i que han de ser el PSC i Junts els que plantegin una alternativa de govern.
Puigdemont veu legítima la seva investidura
I precisament el principal impediment de Puigdemont per ser investit és que la majoria independentista no suma i, l'única opció per formar govern passaria per l'abstenció del PSC.
Els socialistes s'espolsen la responsabilitat d'una eventual repetició electoral. Per Romero, arribat aquest punt, la culpa seria dels partits independentistes perquè el PSC ha guanyat les eleccions del 12M i ha recordat que els socialistes van permetre la investidura d'Artur Mas.
Puigdemont ha retret que es desqualifiqui "d'entrada" la seva possible investidura i que se'n discuteixi la legitimitat, després de quedar com a segona força, i ha assenyalat el president espanyol, Pedro Sánchez, que va perdre les eleccions generals, després de presidir l'executiu quatre anys, i ara continua en el càrrec governant en minoria.
Pel PSC, la prioritat ara és constituir el Parlament i formar la mesa --d'on ha exclòs Vox i Aliança Catalana --, perquè la presidència de la cambra catalana decidirà quin candidat se sotmet a la investidura. La data màxima per constituir el Parlament és el 10 de juny, l'endemà de les eleccions europees.