La decisió sobre la segona dosi d'AstraZeneca a menors de 60 anys, la setmana vinent
- TEMA:
- Vacunes
La Comissió de Salut Pública, en què participen el Ministeri de Sanitat i els governs autonòmics, decidirà la setmana vinent si s'administra la segona dosi de la vacuna d'AstraZeneca a les persones de menys de 60 anys que ja van rebre la primera.
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ho ha avançat aquest dimecres després de la reunió del Consell Interterritorial de Salut. Darias ha explicat que la comissió haurà de prendre "la decisió més adequada" sobre si la segona dosi que s'administrarà als menors de 60 anys serà també d'AstraZeneca o bé de Pfizer.
Després que Sanitat ampliés l'interval entre dosis de 12 setmanes a 16, a les primeres persones que van rebre el fàrmac d'AstraZeneca, al febrer, els tocaria rebre la segona dosi cap al 24 de maig. L'Agència Europea de Medicaments (EMA) recomana que la segona dosi sigui també d'AstraZeneca.
A finals del mes d'abril, la Comissió de Salut Pública va decidir suspendre l'administració de la segona dosi del fàrmac d'AstraZeneca després que se'n notifiquessin alguns efectes adversos. La vacuna de la farmacèutica anglosueca es va limitar a les persones de més de 60 anys.
La ministra ha ressaltat que els representants del ministeri i de les comunitats autònomes decidiran a partir de la base dels "informes i observacions de països que han aplicat la vacuna de Pfizer i els assajos clínics que estan disponibles".
Un d'aquests estudis és el que ha impulsat l'Institut de Salut Carlos III, amb la participació de 600 voluntaris, dels quals 400 formen part del grup a qui ja s'ha administrat el fàrmac de Pfizer.
Darias també ha avançat que aquesta setmana arribaran a l'estat un total de 2,4 milions de dosis de vacunes: 1,7 milions de Pfizer, 300.000 de Moderna, 138.000 de Janssen i 136.000 d'AstraZeneca.
El Col·legi de Farmacèutics demana completar la vacunació "amb urgència"
Hores abans de la roda de premsa de Darias, el Col·legi de Farmacèutics de Catalunya ha emplaçat a completar la immunització de tot el personal de farmàcia i que els que ja han rebut la primera dosi d'AstraZeneca puguin rebre la segona.
En un comunicat, el col·legi demana no esperar els estudis i assajos clínics i procedir a administrar les segones dosis perquè "la seguretat de la vacuna" està avalada tant per l'Agència Europea de Medicaments com per l'Organització Mundial de la Salut.
Els farmacèutics formen part del col·lectiu de treballadors essencials que es va començar a vacunar amb AstraZeneca fins que se'n va suspendre l'administració a menors de 60 anys.
Un hospital valencià comença a administrar la segona dosi
En la roda de premsa, Darias ha lamentat que l'Hospital Quirón de València hagi optat per administrar la segona dosi d'AstraZeneca al personal sanitari de menys de 60 anys que ja havia rebut la primera dosi, sense esperar la decisió de la Comissió de Salut Pública.
La Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana estudiarà mesures contra el centre per un "presumpte incompliment de l'estratègia nacional de vacunació" pel fet d'utilitzar vacunes d'AstraZeneca "que se'ls van facilitar sota uns criteris determinats" sense respondre als "requeriments" que els ha fet el govern valencià.
Segons informa el diari Levante-EMV, l'hospital ha decidit subministrar la pauta completa del fàrmac al "personal assistencial" que va rebre la primera dosi a mitjans de febrer, quan la vacuna va arribar als centres privats.
Madrid obre la porta a posar segones dosis si no hi ha decisió
Després de la reunió de govern d'aquest dimecres, la presidenta en funcions de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha apuntat que començaran a administrar les segones dosis si el Ministeri de Sanitat no pren una decisió "en els pròxims dies o setmanes". Díaz Ayuso ha subratllat que el govern autonòmic està plantejant "que no es llenci cap dosi".
"Si el Ministeri de Sanitat no es pronuncia en els pròxims dies o setmanes, s'hauran d'administrar perquè no es perdi l'efecte de la primera dosi"
Díaz Ayuso ha dit que serà "difícil" aconseguir la immunitat de grup anunciada per Pedro Sánchez a causa del "ritme" de vacunació "incert" que s'està seguint.
D'altra banda, el govern asturià ha demanat "reconsiderar la distribució" entre les autonomies de les dosis d'AstraZeneca disponibles per agilitzar la inoculació de les persones entre 60 i 69 anys perquè hi ha comunitats amb poca població d'aquesta edat que tenen dosis del fàrmac "a la nevera", segons ha dit el conseller de Salut asturià, Pablo Fernández.
Noruega retira del programa la vacuna d'AstraZeneca
El govern noruec ha eliminat de forma definitiva del programa oficial de vacunació el fàrmac d'AstraZeneca contra la Covid-19 pels casos de trombosis detectats. A més, Oslo també ha decidit suspendre la vacuna de Janssen.
La primera ministra del país, Erna Solberg, ha apel·lat a la bona situació epidèmica i a la disponibilitat d'altres fàrmacs (els de Pfizer i Moderna) per justificar l'exclusió del d'AstraZeneca i ha descartat que es pugui rebre de manera voluntària:
"El govern ha decidit que la vacuna d'AstraZeneca no s'utilitzi a Noruega, tampoc de forma voluntària. Els rars però greus efectes que hem vist mostren que el risc no compensa el benefici."
Fa dos mesos, Noruega va ser un dels països, juntament amb Dinamarca i Islàndia, que va aturar temporalment la vacunació amb AstraZeneca. A mitjans d'abril, Dinamarca ja va anunciar que suspenia definitivament l'administració del fàrmac.
Pel que fa al fàrmac de Janssen, ha indicat que cal tenir més informació sobre la vacuna i els seus efectes abans de prendre una decisió definitiva.
Noruega és un dels països menys afectats per la pandèmia de tot el continent europeu, amb 117.494 casos i 774 morts, amb una taxa de 14,4 defuncions per cada 100.000 habitants.
- ARXIVAT A:
- Vacunes Covid-19 Coronavirus