El judici contra Trapero per rebel·lió començarà el 20 de gener
Josep Lluís Trapero durant la seva declaració, com a testimoni, en el judici del procés
Madrid

La declaració de Trapero al Suprem en 10 frases

El major dels Mossos defensa al Suprem que van complir el mandat judicial de l'1-O i diu que estaven preparats per si s'havia de detenir Puigdemont i el govern

Irene VaquéActualitzat

Josep Lluís Trapero, major dels Mossos d'Esquadra, s'ha desvinculat de les decisions del govern Puigdemont i ha explicat al Suprem que el cos estava preparat per si s'havia de detenir el president i els consellers després de la declaració d'independència del 27-O.

Trapero, que encara ha d'afrontar el judici per rebel·lió a l'Audiència Nacional, ha trencat el seu silenci en una llarga declaració com a testimoni en què ha acusat d'"irresponsabilitat" les declaracions del govern en el sentit que els Mossos garantirien la votació.

En aquesta sessió s'ha vist una cosa inèdita fins ara al judici: el jutge Manuel Marchena preguntant al testimoni. El president del tribunal li ha fet la pregunta que no li ha pogut traslladar la Fiscalia perquè no se cenyia als temes pels quals l'extrema dreta de Vox havia citat Trapero com a testimoni.

El jutge Marchena ha fet una pregunta al major Trapero


El major ha argumentat que, davant el "referèndum il·legal" de l'1-O, van actuar seguint les ordres de la jutge del TSJC i que van complir el mandat "tant com van poder". I ha admès que no va encaixar bé la figura de Pérez de los Cobos com a coordinador perquè el veia com una figura "política".

També ha afirmat que el 20S van decidir que la secretària judicial sortís pel terrat per estalviar-se el temps de tornar a organitzar un cordó de seguretat davant de la Conselleria d'Economia.

Aquests són els moments clau de la seva declaració:

Preparats per si calia detenir el govern

Trapero ha declarat més de 4 hores i ha respost totes les preguntes

 

"(Trapero) Desconeixíem la transcendència jurídica que tenia i quins delictes podia haver-hi, però vèiem que era una cosa que, aparentment, era d'una certa gravetat i ens posàvem a disposició de l'òrgan judicial, especialment per si hi havia algun tipus de... Si ordenaven algun tipus d'acció en aquest sentit. Accions, per cert, que teníem previstes des de dos dies abans...

(Melero) Accions com quines?

(Trapero) La detenció del president i dels consellers, si evidentment se'ns ordenava, en un dispositiu que havíem preparat."

 

 

La cúpula Mossos va avisar el govern

"Vam dir que anàvem allà com a cúpula del cos. Els vam traslladar la preocupació per l'ordre públic i la seguretat de la ciutadania, en el sentit que probablement hi hauria 2 milions de persones al carrer i 15.000 policies actuant, i això ocasionaria necessàriament conflictes greus d'ordre públic. Els vam emplaçar a complir la legalitat i les ordres judicials. Vam dir que, evidentment, nosaltres les compliríem, que no s'equivoquessin amb nosaltres.

Tenia importància per nosaltres la presidenta del Parlament, que el compliment de la legalitat anava més enllà del referèndum. Els vam dir que el cos de Mossos d'Esquadra no trencaria la legalitat ni la Constitució. Que no acompanyàvem el projecte independentista. Que estàvem molestos amb les declaracions que hi havia hagut, especialment la del conseller Forn o, aquell mateix matí, del conseller Turull. Que estàvem notificats pel Constitucional i que corríem riscos personals."

 

 

"'Facin la feina que hagin de fer'. Aquesta va ser la resposta del president Puigdemont."

 

 

El retret al conseller Forn

"Causava malestar, confonia la gent sobre el paper dels Mossos. Va donar una imatge que va alimentar una cosa que crec que estem pagant i que no s'adequa amb la realitat. Això li vam censurar i penso que va ser irresponsable."

 

 

 

Les instruccions de la jutge i l'actuació de l'1-O

"El tema de la pau social, l'origen és la reunió amb la jutge. Just quan acabem i ens aixequem, i això ho tinc declarat a l'Audiència Nacional, la jutge diu: 'Actuïn amb paciència, contenció i garantint en tot moment la pau social'."

 

"La interlocutòria deia el que deia, senyoria; que després, a pilota passada, vam interpretar que això són actes preparatoris? No és que no ho vam voler entendre així, és que no ho vam entendre així."

 

"El dispositiu que el cos de Mossos va plantejar, jo no, el cos de Mossos, dissenyat pels seus comandaments en el marc d'un dispositiu conjunt amb els altres cossos, no tenia altra finalitat que la de complir els manaments judicials i de la Fiscalia. Cap altra. Ens hauria encantat que hi hagués hagut més resultats? Sí. Però hi va haver els que vam poder fer entre tots."

 


Discrepància amb Pérez de los Cobos

"El que sí que li demano a la Fiscalia, en el moment que apareix aquesta figura com a coordinador, que jo, no sé si equivocadament o no, però veia com que era un òrgan més de tipus polític."

 

 

"Pérez de los Cobos des del primer moment diu que això no pot ser una excusa per facilitar la votació, cosa que a mi, personalment, em sembla ofensiva. El compliment de l'ordre judicial, que no hi ha qui pugui posar en dubte i obliga la policia a actuar, també ens obliga a una manera de fer i uns principis d'actuació que són tan legítims com altres."

 

La sortida de la secretària judicial del 20S

"El motiu de la sortida de la secretària judicial pel terrat no respon al fet que nosaltres considerem que fos insegur el cordó. Quan jo rebo la trucada del jutge cap a les 23.00, el cordó s'ha desmuntat. (...) Arran de la trucada del jutge, demano que es parli amb la secretària i que li ofereixin aquella sortida (pel terrat) i que li preguntin si li sembla bé. La raó d'oferir-li aquesta opció era per no haver d'esperar que s'hagués de tornar a muntar el cordó policial al carrer."

 

 

ARXIVAT A:
Josep Lluís Trapero Judici procésJudici Trapero
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut