La defensa de Forn demana al Suprem un cara a cara entre Ferran López i Diego Pérez de los Cobos
Xavier Melero, advocat de Joaquim Forn, aquest dimecres al Tribunal Suprem
Madrid

Marchena ajorna la decisió sobre el cara a cara entre Ferran López i Diego Pérez de los Cobos

Xavier Melero l'ha demanat després que el comissari dels Mossos Ferran López hagi contradit el testimoni de De los Cobos, però Marchena ha dit que seria "prematur"

Josep Maria CampsActualitzat

Xavier Melero, advocat de l'exconseller d'Interior Joaquim Forn, ha demanat un cara a cara al judici del procés entre el testimoni que ha declarat aquest dimecres, el comissari dels Mossos Ferran López, i el coordinador de l'operatiu policial de l'1-O, el coronel Diego Pérez de los Cobos.

Després del recés per dinar, però, el president de la sala segona del Suprem, Manuel Marchena, ha comunicat que per unanimitat s'ha decidit ajornar la decisió perquè en aquesta fase del judici és "prematur".

"A partir de la idea de la naturalesa mateixa del cara a cara, que apareix més com a mode de prova, i de l'excepcionalitat, els magistrats entenem que seria prematur prendre una decisió. La sala considera que hem d'ajornar-la per a més endavant, quan estiguem en condicions, per aquesta proximitat, a un material probatori, sobretot a la prova testifical i, si escau, a una prova documental més o menys estesa i desenvolupada; serà llavors quan podrem prendre una decisió correcta. (...) La sala considera que és el moment d'ajornar-ho fins que tinguem més familiaritat amb el material probatori."

Melero ho ha demanat just quan ha acabat el seu interrogatori a López, i el president del tribunal, Manuel Marchena, li ha dit que rebria resposta després de dinar:

Melero: "A la vista de la declaració del testimoni, ja he acabat. L'única cosa que sotmeto a la consideració de la sala, per la via de l'article 729, és la pràctica d'una diligència d'acarament entre el senyor De los Cobos i el declarant, i la citació testifical del comandant Martínez."

Marchena: "A l'inici de la sessió següent, a la tarda, li donarem resposta. La sala ho deliberarà."

 

Respecte a la prova testifical que havia sol·licitat sobre el coronel de la guàrdia civil Mariano Martínez, Melero l'ha descartat en la sessió de les quatre de la tarda:

"Després de reflexionar la petició, la defensa ha arribat a la conclusió que és redundant i innecessària també."

 

Manuel Marchena, aquest dimecres parlant amb Xavier Melero al Tribunal Suprem

 

Marchena pregunta a Melero per què demana el cara a cara

Al final de la sessió del matí i després dels interrogatoris de dues defenses més, la de Marina Roig i de Jordi Pina, Marchena li ha demanat a Melero que concretés per què demanava l'acarament.

Tots dos han fet gala d'una considerable sintonia processal:

Marchena: "Amb caràcter previ, la sala té interès que concreti quin és el motiu que li fa demanar aquest acarament. On s'ha observat que hi ha un punt de confrontació que és indispensable per al tractament jurídic dels fets?"

Melero: "Es refereix als dies 29 i 30 del mes de setembre, on es manifesta per part del senyor De los Cobos que, fins i tot a preguntes d'aquesta defensa, el senyor López menteix quan se li posa de manifest el coneixement sobre el dispositiu que havien de dur a terme els Mossos. És una qüestió en la qual la manifestació del declarant en el seu dia va ser fins i tot la de titllar de mentida aquesta manifestació que avui ha confirmat i corroborat el senyor López aquí i, derivat, el coneixement del dispositiu per part de tots dos i la contradicció que aflora d'aquesta negativa."

Marchena: "Es refereix al dispositiu de seguretat que cada cos elabora a instàncies del fiscal?"

Melero: "A l'actuació que havien de dur a terme els Mossos d'Esquadra amb la confirmació del criteri del binomi que ve de l'informe del protocol d'actuació del 19 de setembre, el coneixement negat per part del senyor Pérez de los Cobos, el coneixement afirmat per part del declarant, ratificat ja en el dia d'avui. I qüestions derivades i qüestions que segons la defensa del senyor Forn tenen un cert interès per a l'aclariment dels fets."

Marchena: "En quin dels tres paràgrafs del 729 inclou la seva proposta?"

Melero: "Jo el fonamento en el tercer, en el tercer..."

Marchena: "Correcte, correcte."

Melero: "Però tot i així per la via segona potser la sala ho estima pertinent."

Marchena: "O fins i tot del primer. Bé, hem acabat, i reprendrem la sessió a les 16 hores."

 

En la seva declaració al judici del procés el 5 de març, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, que va ser el coordinador de l'operatiu policial de l'1-O, va acusar els Mossos de "passivitat", "obstrucció" i "connivència" amb el referèndum.

El coordinador va arribar a dir que el disseny del dispositiu policial havia estat una "estafa". López, en canvi, ha assegurat aquest dimecres que López de los Cobos va validar aquest dispositiu i no va emetre cap queixa ni el va criticar fins que no va declarar a l'Audiència Nacional.

 

 

El comissari dels Mossos Ferran López, aquest dimecres al judici del procés al Tribunal Suprem

ARXIVAT A:
Judici procés
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut