La defensa de Jordi Pujol insisteix que els diners d'Andorra són del seu fill
Quan falten poques setmanes per al final de la instrucció del cas Pujol, TV3 ha tingut accés a les gravacions judicials dels banquers andorrans
El 23 de setembre, dia marcat per al final de la instrucció, se sabrà què passa amb el cas Jordi Pujol. El jutge José de la Mata decidirà llavors si els envia a judici o si considera que no té prou indicis i que ha de seguir investigant.
L'informe de l'Agència Tributària enviat a l'Audiència Nacional insisteix que Jordi Pujol pare tenia 307 milions de pessetes, és a dir, 1,8 milions d'euros, a Andorra. Els diners eren al compte 63810, obert fa 19 anys a la Banca Reig. Consta que el va obrir el seu fill, Jordi Pujol Ferrusola, i que el mateix dia, en un document del banc, va certificar que els diners eren del seu pare:
"El real propietari dels béns dipositats en el compte bancari és el senyor Jordi Pujol Soley"
El segon indici de l'Agència Tributària és una carta manuscrita enviada també a la banca. Un document amb segell de l'expresident de la Generalitat que diu que, en cas de mort, el que hi hagi al compte -els 300 milions de pessetes- han de passar a la seva dona, Marta Ferrusola:
"...que en el cas de la meva defunció tot el que hi hagi en l'esmentat compte ha de passar a la senyora Marta Ferrusola Lladós."
De nou, la lupa sobre Jordi Pujol pare. El jutge De la Mata ja ha interrogat a Andorra testimonis de pes per saber si els diners amagats eren de la famosa deixa de l'avi o de comissions il·legals de quan manava a la Generalitat o, fins i tot, de l'època de Banca Catalana.
Respostes poc concloents dels banquers andorrans
TV3 ha tingut accés a les declaracions en vídeo dels banquers andorrans. Primer, Òscar Ribas, que va ser cap de govern andorrà quan Pujol era president de la Generalitat. Després, Ribas va ser president de la Banca Reig, on hi havia els diners.
Òscar Ribas, excap de govern andorra i, després, president de la Banca Reig
Se li va preguntar si era normal que Pujol enviés documents donant ordres al banc si no era titular del compte. Resposta poc concloent.
-El banc ho recollia tot.
-Però si jo vaig al banc i els dono com aquest, segur que no me l'agafa.
-Ho va agafar i ho va posar entre els expedients.
Manel Cerqueda, president d'Andbank
La mateixa pregunta es va fer a un altre nom important a la banca andorrana: Manel Cerqueda, president d'Andbank, l'entitat resultant de la fusió entre la Banca Reig -on hi havia els diners dels Pujol- i el Banc Agrícola. De la Mata insisteix a preguntar si Pujol pare hi tenia compte. I Cerqueda tampoc conclou:
-Què és el que se li ha dit a vostè exactament?
-Que no. A mi el que m'han dit és que no saben si realment hi havia un compte del senyor Jordi Pujol Soley o no hi era.
Josep Maria Pallerola, gestor dels comptes dels Pujol a Andorra
El tercer testimoni és el del gestor dels Pujol a Andorra, Josep Maria Pallerola. Va assegurar que les atribucions de la fortuna a Pujol pare eren per amagar-la de Mercè Gironès, dona de Jordi Pujol fill, que li reclamava arran de la separació.
"I es va fer la comèdia davant de la Mercè. Escolta, que aquests diners no són del teu marit, que és del teu sogre, que no pots emportar-te res."
Es tracta de declaracions clau per a la defensa, com també ho són documents com la pericial cal·ligràfica, que nega que la lletra del manuscrit sigui de l'expresident.
Segons la defensa, els investigadors premen l'accelerador aportant informes a De la Mata sobre qüestions que ja consideren aclarides: ni Pujol pare tenia compte a Andorra ni el seu fill li feia de testaferro.
Els delictes fiscals més greus prescriuen als deu anys.
Jordi Pujol, sortint de declarar amb el seu advocat, Cristóbal Martell
- ARXIVAT A:
- Judicial