La demanda d'electricitat baixa un 3,7% en una setmana amb mesures d'estalvi energètic

Els comerciants demanen més temps i ajudes per poder adequar els establiments a la nova normativa
Redacció Actualitzat
TEMA:
Economia de butxaca

Les botigues sense portes tenen els dies comptats. Teòricament, segons la norma del govern espanyol, el 30 de setembre els establiments haurien de tenir portes automatitzades per ajudar a mantenir la temperatura interior.

Però els afectats expliquen que ara mateix veuen complicat poder complir, i demanen ajuda a les administracions. Des de Barcelona Oberta, la seva secretària general Núria Paricio assegura que és "absolutament inviable i impossible" perquè "no hi ha ni materials ni industrials".

Pròsper Puig, també de la fundació Barcelona Oberta, diu que els comerciants es mostren a favor de les mesures, però "necessiten uns terminis que els permetin complir la norma".

Aparell de climatització a la porta d'un establiment de Barcelona (Europa Press/Lorena Sopeña)

El sector de l'oci nocturn també ha de complir aquesta normativa, i afirmen que aquesta despesa els arriba quan "encara no s'han recuperat de la pandèmia i tot el que ha comportat, i això serà una despesa molt important", segons ha explicat Antonio García, del Gremi de Discoteques de Barcelona.

I, de fet, demanen que les administracions els ajudin. Segons Emiliano Maroto, de l'Agrupament de Botiguers i Comerciants de Catalunya, "s'haurà d'ajudar les botigues a nivell local perquè, si no, ho tindrem molt difícil."

De fet, alguns ajuntaments, com el de Barcelona, han anunciat ajudes de la meitat del cost de fer canvi, amb un màxim de 2.000 euros per establiment. Són per a comerços a peu de carrer i esperen que se'n puguin beneficiar un miler d'establiments de la ciutat. Calculen que de mitjana el cost del canvi serà de 5.000 euros.

Aparador a l'entrada d'una botiga de roba a Madrid (EFE/Mariscal)

Afrontar l'hivern amb més tranquil·litat

El govern espanyol assegura que des de l'entrada en vigor de les mesures d'estalvi energètic, la demanda d'electricitat ha disminuït un 3,7%.

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha afirmat que aquestes mesures, juntament amb el "mecanisme ibèric" per controlar el preu del gas, permetran a Espanya afrontar l'hivern amb més tranquil·litat.

Ribera ha dit que no contemplen "mesures de restricció ni per a la indústria ni per a les llars". Però aquest no és el cas d'altres estats de la Unió Eruopea, que treballen directament en la priorització i en el racionament de l'accés a l'energia "perquè tenen dificultats infinitament més grans de les que té Espanya", segons la responsable de Transició Ecològica.

Per això és important, ha dit la ministra, que Espanya estalviï el màxim possible per facilitar la disponibilitat de combustible per a altres països.

Ribera també ha explicat que el "mecanisme ibèric" ha permès estalviar durant aquests dos mesos gairebé 1.400 milions d'euros en energia.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxaca Energia
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut