La descobridora de la variant òmicron veu "pànic innecessari": "Els símptomes són lleus"
La doctora sud-africana que va descobrir la nova variant de la Covid diu que els casos detectats fins ara són lleus i no justifiquen el pànic i el "rebombori" internacional
La doctora sud-africana que va ser la primera d'alertar de la presència d'una nova variant de la Covid, la variant òmicron, assegura que, fins ara, els casos detectats són lleus i no justificarien "el pànic generat".
Angelique Coetzee, presidenta de l'Associació Mèdica de Sud-àfrica, explica que els infectats amb la variant òmicron tenen símptomes lleus, tot i que especifica que encara és aviat per treure conclusions i que la situació pot canviar en les pròximes setmanes.
"Els símptomes són lleus, actualment no hi ha raó per alarmar-se, ja que no detectem pacients greus. En canvi, veiem un major índex de nens que arriben als consultoris amb Covid. Aquests nens no han estat vacunats. D'aquí dues setmanes podríem tenir una imatge diferent, però ara per ara estem així", indica la doctora Coetzee.
Coetzee veu exagerat el rebombori causat per la nova variant als mitjans de comunicació de tot el món, "que no es correspon al quadre clínic". I no justifica, al seu parer "que se'ns prohibeixi viatjar i es bloquegi Sud-àfrica":
"Fins ara només hem vist infeccions puntuals, no greus. No dic que el virus no provoqui en un futur infeccions greus, però ara no està justificat tant de rebombori, no té cap raó mèdica, en aquest moment."
Els símptomes predominants entre els malalts contagiats amb la variant òmicron, explica la doctora, són la sensació de fatiga, mal de cap durant dos o més dies i també dolors musculars per tot el cos. Alguns pacients tenen malestar en empassar i tos seca, però no una tos constant. Cap dels pacients detectat a Sud-àfrica hauria requerit, fins ara, ventilació artificial.
La variant òmicron es caracteritza per presentar un nombre molt alt de mutacions i encara s'ha d'estudiar com afectarà aquest fet en l'evolució del contagi o en l'efectivitat de les vacunes.
L'alerta de la nova variant la van donar els responsables de sanitat de Sud-àfrica dimecres 24 de novembre. Malgrat que encara hi ha poca informació i pocs casos confirmats, el Regne Unit, els Estats Units, la majoria de països de la UE, Israel i diversos països del Golf van anunciar divendres dràstiques restriccions per viatjar al sud d'Àfrica.
El govern de Sud-àfrica considera que l'onada de cancel·lacions de vols i les dràstiques restriccions internacionals són "un càstig" al país per la seva avançada vigilància científica i per la "capacitat de detectar variants més ràpid". En un comunicat, el Ministeri d'Exteriors de Sud-àfrica reclamava: "Una ciència excel·lent hauria de ser aplaudida, no castigada".
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19