Unitat d'Intensius (Hospital Universitari de Bellvitge)

La desescalada arriba "en pitjors condicions" a hospitals i UCI que en la primera onada

El Departament de Salut demana molta precaució per abaixar la pressió per evitar una tercera onada
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

El Departament de Salut assumeix que la desescalada començarà amb els hospitals massa plens i demana molta precaució per abaixar la pressió davant d'una més que probable tercera onada.

El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, avisa que, tot i que les dades milloren, la desescalada es fa quan els hospitals encara estan molt plens.

"Sortim amb unes dades més altes de les que vam sortir al mes de juny. Sortim amb condicions molt pitjors."

Comella alerta: "Qualsevol desviació, qualsevol manca d'observació de les recomanacions, ens pot dur a una situació de més tensió de les que hem viscut en la segona onada".

200 persones més a l'UCI

Les dades a què fan referència Comella són els pacients ingressats a l'UCI i als hospitals. En la primera onada, a Catalunya la fase 1 de la desescalada va entrar en vigor per regions sanitàries. Una part del país va començar la desescalada l'11 de maig, però Barcelona -per exemple - no hi va arribar fins 14 dies després. En aquelles dates hi havia 380 i 197 persones ingressades greus, respectivament, segons les dades del Departament de Salut.

El final de l'estat d'alarma, el 22 de juny, marca la culminació de la desescalada. En aquella data, el nombre d'ingressats a l'UCI era de 62.

Per trobar un nivell similar d'ocupació de les UCI com l'actual (527 ingressats), hem d'anar al 4 de maig, amb 547.

S'ha de tenir en compte, però, que ara fa una setmana Salut va incloure al registre de les UCI les xifres de la sanitat privada. Aquesta dada no va estar disponible en la primera onada i, per tant, pot distorsionar la comparació. De totes maneres, la majoria de llits ocupats per malalts Covid són a les unitats de cures intensives públiques.

Lenta millora

La pressió assistencial continua baixant, tot i que a un ritme molt lent. Les xifres encara són molt altes.

 


Avui hi ha més de dues mil persones ingressades per Covid als hospitals catalans, un centenar menys que ahir. I a les UCI hi ha gairebé 527 pacients, molt lluny dels 300 que es fixaven com a objectiu per a la reobertura d'activitats, i que segurament no s'assoliran fins a finals d'any.

 

En conjunt, han baixat en 134 els pacients ingressats als centres sanitaris i també en 12 els pacients a les UCI als hospitals públics i privats.

També s'han notificat 44 defuncions més i 1.828 casos nous confirmats de Covid amb proves PCR.

El risc de rebrot de coronavirus recula 22 punts i se situa als 331, mentre la velocitat de contagi es manté estable al 0,76.

Aquí es pot consultar l'índex de brot per cada municipi:

 

L'índex de contagis acumulats en els últims 14 dies per cada 100 mil habitants baixa fins a 460.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut