La desigualtat entre rics i pobres arriba a nivells rècord per la crisi, segons l'OCDE
La crisi ha dut la desigualtat entre rics i pobres a nivells mai vistos en els últims trenta anys a l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). Així ho diu un informe publicat per aquesta organització que recomana reduir la precarietat laboral i la bretxa salarial entre dones i homes.
"Hem assolit un punt d'inflexió", diu el secretari general de l'OCDE, Ángel Gurría, que alerta que "les proves mostren que l'alta desigualtat és dolenta per al creixement".
L'estudi assenyala dues grans economies, com els EUA i Israel, juntament amb Xile, Mèxic i Turquia com els països desenvolupats amb més desigualtat, mentre que Dinamarca, Eslovènia, República Txeca i Noruega se situen entre els països que mantenen més harmonia.
Però les dades globals són rècord des que se'n tenen registres:
- El 10% de la població del "club dels països rics" guanya gairebé 10 vegades més que el 10% més pobre. Això quan als anys vuitanta la diferència era de 7-1.
- El 40% de les llars més pobres dels 18 països de l'OCDE amb dades comparables disposava només del 3% de la riquesa el 2012, mentre que el 10% més afavorit "controlava la meitat de la riquesa de les llars".
- L'1% més ric posseïa el 18% de la fortuna del conjunt de les llars analitzades, segons l'informe.
"Com que no s'ataquen les desigualtats, els governs tallen el teixit social dels seus països i danyen el creixement econòmic a llarg termini", ha subratllat el màxim responsable de l'OCDE.
L'informe "Junts en això. Per què una menor desigualtat ens beneficia a tots", presentat a París juntament amb la comissària europea de Treball, Marianne Thyssen, demana l'"acció política" per corregir el problema i donar una resposta "tant econòmica com social".
Com a primera causa de la desigualtat s'apunta a la precarització de les condicions de treball: treballs a temps parcial, contractes temporals i autoocupació.
Qui en rep més l'impacte? Doncs segons l'OCDE els joves i les dones. L'informe apunta que el 40% dels joves no té un lloc de treball convencional i que la meitat dels contractes temporals els signen persones que encara no han fet els 30 anys. Pel que fa a la desigualtat de gènere, es diu que, per una banda, l'augment de dones que treballa ha "ajudat a frenar la desigualtat", però per l'altra, que cobren un 15% menys de mitjana que els homes.
Així, mentre que la proporció de llars amb dones que treballen "s'ha mantingut estable en nivells de fa 20 o 25 anys, la desigualtat d'ingressos ha crescut", afegeix l'estudi.