La despesa militar, a nivells mai vistos: gairebé 300 euros l'any per cada habitant del món
La despesa militar al món va augmentar un 6,8% en només un any, del 2022 al 2023, principalment per la invasió russa a Ucraïna i també per la guerra al Pròxim Orient.
Són càlculs de l'Institut d'Estocolm de Recerca sobre la Pau, el SIPRI, que xifra en 2,29 bilions d'euros la despesa de tots els exèrcits mundials, 287 euros per cada habitant del planeta.
És una pujada marcada per la guerra de Gaza i sobretot per la invasió d'Ucraïna, país que està dedicant més d'un terç del PIB i més de la meitat de la despesa pública a fer front a l'exèrcit de Rússia.
És el novè any consecutiu que aquesta xifra augmenta globalment, és l'increment anual més alt des del 2009, i és la primera vegada que augmenta a totes les 5 regions del planeta definides pel SIPRI.
Són les dades de l'informe anual del SIPRI, que s'han sabut aquest dilluns i que a Catalunya s'encarrega de difondre Fundipau, l'antiga Fundació per la Pau, que n'ha traduït un resum:
Ucraïna hi dedica el 37% del PIB
Les xifres calculades pel SIPRI reflecteixen l'enorme dimensió que està tenint per a Ucraïna la invasió russa: en només un any ha passat de ser l'11è país que més gasta en armes a ser el 8è.
El 2023 hi va dedicar un 37% del PIB i el 58% de tota la despesa pública, per arribar a una despesa total de 60.800 milions d'euros.
Rússia va gastar molt més, 102.000 milions d'euros, amb un augment del 24% respecte al 2022, mentre que per a Ucraïna l'augment va ser més del doble, el 51%.
Aquesta despesa militar no suposa un esforç tan enorme per a Rússia: és el 5,9% del PIB del país, i el 16% de la despesa pública, cosa que dona una idea de la situació actual en la guerra.
L'ajuda exterior fa arribar Ucraïna al 91% de la despesa russa
L'ajuda militar exterior va equilibrar la balança a favor d'Ucraïna: van rebre uns 32.800 milions d'euros, 23.800 dels quals dels EUA, cosa que va fer arribar la despesa ucraïnesa a l'equivalent del 91% de la russa.
Un cas especial relacionat amb aquest conflicte és Polònia: el 2023 va augmentar un 75% la despesa militar, arribant als 29.600 milions d'euros, i va passar de ser el 19è país que més gasta al 14è.
Precisament un dels autors de l'informe del SIPRI, Nan Tian, remarca que la guerra entre Rússia i Ucraïna és un dels principals motius del preocupant augment de la despesa militar al món:
"Els estats estan donant prioritat a la força militar, però corren el risc d'entrar en una espiral d'acció-reacció en un panorama geopolític i de seguretat cada vegada més volàtil."
Israel va augmentar un 24% la despesa militar
L'altre principal focus bèl·lic ara mateix, el Pròxim Orient, també ha col·laborat a l'augment: Israel va apujar un 24% el pressupost militar, i va arribar als 25.800 milions d'euros.
El principal motiu va ser l'ofensiva a Gaza en resposta als atacs de Hamas de l'octubre, mentre que en conjunt els països de la zona van arribar gairebé als 190.000 milions d'euros, en l'augment més elevat des de fa 10 anys.
Segons Diego Lopes da Silva, investigador del SIPRI, la campanya militar d'Israel a Gaza ha tallat en sec els esforços diplomàtics que s'havien fet els últims anys en aquesta regió:
"El gran augment de la despesa militar a l'Orient Mitjà el 2023 reflecteix la ràpida evolució de la situació a la regió, des de la intensificació de les relacions diplomàtiques entre Israel i diversos països àrabs en els últims anys a la guerra de Gaza."
La Xina i Rússia, a gran distància dels EUA
De tota manera, el gruix de la despesa militar al món continua corresponent als Estats Units: amb 860.000 milions d'euros, el 37% del total, triplica la despesa del segon país, la Xina, i multiplica per 8 la del tercer, Rússia.
Completen la llista dels 5 primers l'Índia, amb 79.000 milions, i l'Aràbia Saudita, amb 71.000 milions, que conjuntament gasten més del 60% del total del pressupost militar planetari:
Els 5 següents són el Regne Unit, Alemanya, Ucraïna, França i el Japó, tots per sobre dels 50.000 milions.
La llista dels 15 que gasten més la completen Corea del Sud, Itàlia, Austràlia, Polònia i Israel. Aquests 15 països acumulen el 81% de la despesa militar al món, mentre la resta hi dediquen el 19% restant.
Espanya se situa en el lloc 17è, amb 22.240 milions d'euros, gairebé un 10% més que el 2022, i un augment del 42% en l'última dècada, gairebé el doble que la mitjana mundial, que ha estat del 27%.
Són xifres que recull i analitza des del 1966 l'Institut d'Estocolm de Recerca sobre la Pau, o SIPRI, el principal think tank o fàbrica d'idees sobre la despesa militar al món que hi ha a fora dels EUA.