La detecció de les causes de l'ictus millorarà gràcies a un sistema creat a Vall d'Hebron
Neuròlegs del centre han dissenyat una peça de roba amb un Holter, un petit dispositiu electrònic que enregistra un electrocardiograma
Un de cada tres casos d'ictus greu es produeix per causes desconegudes i això dificulta aplicar el tractament preventiu més adequat per evitar un nou atac. Ara, l'Hospital Universitari Vall d'Hebron ha presentat una peça de roba -un "wearable"- que permet fer el seguiment del pacient i intentar esbrinar les causes de l'ictus.
Els primers resultats del sistema s'han descrit a la revista "International Journal of Cardiology". El treball l'han liderat metges de la Unitat d'Ictus en col·laboració amb la Unitat d'Arrítmies del mateix centre i experts del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), junt amb investigadors d'altres centres.
La tècnica es basa en una cinta de roba amb un Holter, un petit dispositiu electrònic que enregistra un electrocardiograma. El pacient la porta durant un mes. Gràcies a aquest sistema i tal com descriuen a l'article, es millora de forma considerable la detecció de la fibril·lació auricular paroxística, una arrítmia difícil de descobrir i una de les principals causes de l'ictus greu. S'estima que en la meitat dels casos aquesta n'és la causa.
Com que l'arrítmia apareix i desapareix, en electrocardiogrames puntuals és fàcil que no es detecti. Amb el mètode habitual de portar un Holter durant 24 hores tampoc no és segur que es pugui descobrir -només se'n detecten el 2%. Amb el nou dispositiu, que es pot dur còmodament durant un mes i que enregistra l'electrocardiograma de forma continuada, hi ha més probabilitats de constatar si l'arrítmia s'ha produït en algun moment. Aquesta arrítmia facilita la formació de trombes que van al cervell i provoquen l'ictus.
Un dels sistemes utilitzats és el Holter implantable, un petit dispositiu electrònic que s'implanta sota la pell. Però això exigeix cirurgia, té un preu elevat i, a més, incorpora uns registradors externs enganxats a la pell que sovint provoquen irritació. Per això, és difícil mantenir el monitoratge més d'una setmana. Amb la peça de roba aquest problema ja no existeix.
Per fer aquest estudi pioner al món, els metges van seleccionar 215 pacients que van portar el dispositiu de roba durant 30 dies. Així ho explica Jorge Pagola, investigador principal de l'estudi:
"Al cap de dues setmanes i al final dels 30 dies, el pacient ve a l'hospital perquè llegim la informació registrada i comprovem si presenta fibril·lació auricular paroxística, encara que també pot enviar-nos aquesta informació directament des del Holter a través d'una app en el seu telèfon mòbil."
Els resultats indiquen que amb aquest sistema es detecten fins al 20% dels casos d'aquest tipus de fibril·lació auricular. I detectar la causa de l'ictus és fonamental per aplicar el tractament correcte, tal com destaca el doctor Pagola:
"Se sap que el tractament estàndard de l'ictus, que és aspirina 100 mil·ligrams cada dia, no és eficaç en el cas que l'accident cerebrovascular es degui a la presència de fibril·lació auricular paroxística. En aquest cas és preferible optar per un anticoagulant oral clàssic o per un nou anticoagulant oral d'acció directa."
Al mateix temps, això dona tranquil·litat als pacients, perquè, un cop fet el diagnòstic i aplicant les mesures de prevenció, tenen menys probabilitats de tornar a patir un ictus.