La Diada 2022, en directe
La manifestació de la Diada aconsegueix mobilitzar més persones que l'any passat, tot i la divisió dels partits independentistes. L'ANC, convocant de la marxa, ha reclamat la independència o noves eleccions. Institucions, entitats i partits han fet al matí l'ofrena floral al monument de Rafel Casanova amb crides a la mobilització i a posar fi a les picabaralles.
- 07.30Agenda de la Diada 2022: ofrena i acte institucional
Com és tradicional, el primer acte oficial de la Diada serà l'ofrena floral davant del monument de Rafael Casanova, a partir de les 8 del matí.
A les 9 del matí, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, encapçalarà la delegació del govern, en una jornada a la qual el govern i l'independentisme arriben dividits.
A les 22.00 tindrà lloc l'acte institucional de la Generalitatper la Diada, a les torres Puig i Cadafalch de Montjuïc. Aquest any vol reivindicar les dones que han contribuït a escriure la crònica de Catalunya des del 1714.
- 07.37Agenda de la Diada 2022: manifestacions i altres actes
A les 12 del migdia hi haurà l'acte d'Òmnium Cultural a l'Arc de Triomf. Serà l'únic en què hi haurà representació dels dos partits del govern, encapçalats pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la presidenta de Junts i presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs.
Des de les 10.30 i durant tot el dia hi haurà actes i concerts al passeig Lluís Companys amb motiu de la Festa per la Llibertat que organitza Òmnium.
Pel que fa a la manifestació convocada per l'Assemblea Nacional Catalana(ANC), com és habitual començarà a les 17.14. Aquesta vegada, sortirà de l'avinguda del Paral·lel i anirà fins a l'avinguda del Marquès de l'Argentera, davant de l'Estació de França.
Més tard, a les 18.30, hi haurà la manifestació de l'esquerra independentista, que sortirà de la plaça Urquinaona i avançarà fins a la plaça Comercial.
- 07.45Tensió al Fossar i agressió a una periodista
Tal com marca la tradició, la Diada va començar la nit del dia 10 amb les marxes de torxes en més de 30 ciutats del país i diversos actes al fossar de les Moreres. Uns actes carregats de tensió i amb escridassades.
Una cridòria va donar la benvinguda a la delegació d'Esquerra Republicana de Catalunya. La militància del partit responia amb aplaudiments constants, enmig del soroll i els insults.
Més plàcida va ser l'arribada de Junts per Catalunya, i Jordi Turull demanava més unió i menys recriminacions.
Finalment, la tensió va tornar, amb la presència de la delegació del PDeCAT. De nou, retrets protagonitzats per dues dones i un home, que van acabar agredint una periodista que ho estava gravant.
En aquest vídeo es pot veure com es va viure la nit:
- 08.05Ofrenes florals al monument de Rafael Casanova
Comencen les ofrenes al monument de Rafael Casanova a Barcelona. Els primers a fer l'ofrena floral han estat els Mossos d'Esquadra, encapçalats pels comandaments del cos i el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena.
A continuació, Bombers i Agents Rurals també amb el seu conseller, Joan Ignasi Elena, al capdavant.Pocs minuts després els han seguit representants de la Guàrdia Urbana de Barcelona.
A les nou del matí serà el torn del govern Generalitat i els representants de Parlament. Després ho farà una delegació de l'ajuntament de Barcelona i de la diputació.
- 08.10Deu anys de grans manifestacions
Aquest 2022 fa deu anys de la primera gran manifestació independentista per l'Onze de Setembre.
Tot i que la primera mobilització massiva que, per a molts, marca l'inici del procés va ser el 2010, amb la marxa de rebuig a la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, la manifestació de la Diada del 2012 va marcar un punt d'inflexió.
El lema d'aleshores va ser "Catalunya, nou Estat d'Europa" i la mobilització va col·lapsar el centre de Barcelona. Durant aquesta dècada s'han repetit els actes multitudinaris per la Diada, amb l'excepció del 2020 per la pandèmia.
- 08.24Aragonès: "Estem retornant el conflicte a la política"
En el missatge amb motiu de la Diada nacional, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va assegurar ahir al vespre que s'està aconseguint retornar el conflicte amb l'Estat cap a la política, i que Catalunya tornarà a votar.
"Catalunya votarà, ho farà més tard o més d'hora en funció de la força que tinguem, però ho farà. Ho farem. És una qüestió bàsica de democràcia", va dir.
El president de la Generalitat va defensar que l'acord amb el govern espanyol és "imprescindible" per avançar i que la gent pugui "decidir amb llibertat el futur del país".
Aragonès, que avui no assistirà a la manifestació convocada aquesta tarda per l'ANC, va arrencar amb una crida a tothom a "participar en els diferents actes" organitzats per la Diada.
Pots recuperar el discurs aquí:
- 08.38Portes obertes al Parlament i a la Generalitat i jornades castelleres
Jornada de portes obertes aquest diumenge al Parlament de Catalunya, que celebra el 90 aniversari de la institució. L'edifici es pot visitar de les onze del matí a les sis de la tarda. A més, a les portes del palau hi haurà una celebració popular, amb un escenari on es faran actuacions i una zona per menjar i beure amb food trucks d'operadors locals.
També és dia per visitar, qui ho vulgui, el Palau de la Generalitat. En aquest cas, les portes obertes seran de 10 del matí a les 5 de la tarda, tot i que cal haver-se registrat prèviament. Durant el recorregut es podrà veure la catifa de flors que la Federació Catalana de Catifaires dissenya cada any amb motiu de la Diada.
I per a qui vulgui veure castells, diverses colles n'aixecaran amb motiu de la Diada.
- A Barcelona, els Capgrossos de Mataró, els Minyons de Terrassa i la Jove de Barcelona ho faran al Born a les 11.30, i els Castellers de Sants, els de la Vila de Gràcia i els Bordegassos de Vilanova ho faran al migdia, a tocar del monument a Rafael Casanova.
- A Tarragona, les quatre colles de la ciutat actuaran juntes al pla de la Seu, a les 12.00.
- A Girona hi ha cercavila amb capgrossos i gegants al migdia a la plaça Pere Calders, sardanes a la tarda a la plaça del Vi i castell de focs a la nit.
- I a Lleida també hi haurà ballada de sardanes i un concert al vespre de la Banda Municipal.
- 08.55L'ofrena del govern al monument a Rafael Casanova
Puntual a les nou del matí, la delegació del govern de la Generalitat, encapçalada pel president, Pere Aragonès, ha fet la tradicional ofrena floral al monument a Rafael Casanova, símbol de la defensa de les institucions catalanes.
Ho han fet després de passar revista a una representació dels Mossos amb uniformes de gala.
L'acompanyaven el vicepresident, Jordi Puigneró, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i la resta de consellers --amb l'única absència de consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, per motius personals--.
De fons, l'himne nacional de Catalunya interpretat per l'orquestra municipal, després de dos anys de no ser-hi per la pandèmia.
Pere Aragonès ha dirigit unes paraules als mitjans per demanar la participació dels ciutadans als actes de la Diada i per reiterar que està "convençut" que es podrà tornar a votar en un referèndum.
Ha insistit en el seu objectiu d'avançar en la resolució del conflicte amb l'Estat, ha reivindicat la "diversitat i pluralitat" de la nació i ha encoratjat la ciutadania a mostrar-se "orgullosa" del país.
De fons, força lluny, ja que el públic està situat rere les tanques, s'han sentit xiulets.
- 09.09L'ofrena de la mesa del Parlament, sense Laura Borràs
A continuació, han estat els membres de la mesa del Parlament, sense la presidenta, Laura Borràs --suspesa de les seves funcions--, els que han fet l'ofrena al monument.
És per això que ha estat la vicepresidenta de la cambra, Alba Vergés, qui ha encapçalat la delegació al punt on va caure ferit l'11 de setembre de 1714 Rafael Casanova, a l'actual cruïlla entre el carrer Ali Bei i la ronda de Sant Pere.
- 09.17Colau reclama al govern un pla de xoc contra la crisi i no lluites partidistes
L'alcaldessa Ada Colau ha encapçalat l'ofrena floral de la delegació de l'Ajuntament de Barcelona al monument a Rafael Casanova.
Entre alguns xiulets, Colau ha desitjat "una molt bona Diada a tots els catalans i les catalanes". "Aquest és un dia de celebració i de reivindicació de la llengua, de la cultura i de tots els elements que ens agermanen dins de la nostra diversitat", ha dit l'alcaldessa, que ha destacat que la Diada marca l'inici "d'un curs polític complicat", que ha començat "massa marcat per batalles entre partits de govern".
Colau ha demanat al govern de la Generalitat "un pla de xoc per a les famílies que no poden arribar a final de mes, malgrat tenir una feina, en aquest context de crisi".
"Necessitem un full de ruta per tenir habitatge públic, per fer renovables a Catalunya i tenir sobirania energètica, per reforçar la sanitat pública; un pla d'emergència que no pot esperar més."
- 09.42Salvador Illa demana "respecte i fomentar la bona convivència"
El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha demanat que aquesta sigui "una Diada del respecte per fomentar la bona convivència", en el seu parlament després de l'ofrena que han ofert els socialistes catalans al monument a Rafael Casanova.
Illa ha aprofitat per respondre al president Pere Aragonès, que en el seu missatge institucional de la Diada nacional va assegurar que Catalunya "tornarà a votar" i no renunciarà "absolutament mai" a decidir el futur del país. Illa ha dit que "ja votem fa molts anys i seguirem votant" i ha afegit que "el que ens convé és governar".
"Catalunya necessita un govern que en lloc de barallar-se governi i que afronti els reptes que tenim com a societat, que són molts."
Illa ha reivindicat "una societat catalana acollidora, inclusiva, que suma i que incorpora maneres diferents de pensar".
- 09.57Borràs demana mantenir l'esperança i la mobilització per recuperar "totes les llibertats"
La presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, ha recordat que l'11 de Setembre reivindica "un temps de lluita, de reivindicació i d'esperança".
"Estem commemorant una diada històrica de pèrdua de llibertats però ho fem per poder-les recuperar totes. Per això cal que ens mantinguem actius, proactius i mobilitzats."
Borràs ha emplaçat la ciutadania a la resistència activa i la mobilització als carrers per "convertir Catalunya en una nació d'Europa lliure, amb tots els seus drets i deures però amb la llibertat completa i plena".
"Només ens guanyarem la llibertat si som capaços de defensar-la. Tothom al carrer", ha afegit Borràs.
Jordi Turull ha acompanyat Laura Borràs al capdavant de la delegació de Junts, que ha fet la seva ofrena després de l'homenatge de la Plataforma per la Llengua, en el qual hi havia Carme Forcadell, i del Futbol Club Barcelona, presidit per Joan Laporta.
També el RCD Espanyol ha fet, com cada any, la seva tradicional ofrena floral.
- 10.15Banderes espanyoles a la seu de l'Assemblea
L'Assemblea Nacional Catalana ha denunciat a través del seu perfil a Twitter que la seva seu a Barcelona ha aparegut amb banderes espanyoles aquest matí.
"Per molt que ho intentin no aconseguiran fer-nos callar", asseguren al tuit:
- 10.15Crits de "fora" i "traïdors" en l'homenatge d'ERC al monument a Rafael Casanova
A les 10 del matí ha fet la seva ofrena la delegació d'ERC, amb Oriol Junqueras, president del partit, al capdavant, al costat de la portaveu parlamentària Marta Vilalta i del Jovent Republicà.
La seva arribada ha coincidit amb l'obertura de les tanques, que ha permès que el públic s'acostés al monument a Rafael Casanova i això ha fet que els xiulets que abans hi havia de fons ara se sentissin amb més força.
S'han pogut sentir crits de "fora, fora" i "traïdors" mentre els representants de la formació cantaven "Els segadors".
ERC ha donat llibertat als seus militants perquè qui ho vulgui assisteixi a la manifestació convocada per l'ANC aquesta tarda, però els seus dirigents ja han anunciat que no hi aniran perquè consideren que no és inclusiva ni transversal i que va contra els partits.
Marta Vilalta ha aprofitat el parlament posterior a l'ofrena per demanar "que no es confongui l'adversari". "És un dia de reivindicació i de mobilització, sí, de sortir als carrers i participar per seguir sumant i defensar la transversalitat, la pluralitat i la diversitat del moviment", ha dit Vilalta, "que és el que ens ha fet forts".
"Convé no confondre'ns d'adversari, que el tenim al davant i és l'estat espanyol, amb qui estem discutint i confrontant les idees per fer possible la república catalana."
Vilalta s'ha mostrat convençuda que hi haurà un altre 1 d'octubre i es podrà tornar a votar "per la llibertat i per guanyar definitivament el país que la ciutadania es mereix.
- 10.44Els Comuns reclamen "acabar amb la judicialització del conflicte"
Els Comuns han demanat recuperar els consensos al país "més enllà dels sorolls i els retrets", i han reivindicat una Diada que no exclogui ningú.
Ho ha dit Jaume Asens, que ha reclamat "més ambició i avenços més tangibles a la taula de diàleg" durant l'ofrena floral del seu partit al monument a Rafael Casanova.
"Avui és un dia per reivindicar el llarg llegat de lluita en defensa de les conquestes socials, reconstruir ponts, la Catalunya del 80%, i superar la política de blocs."
El president d'Unides Podem i En Comú Podem també ha reclamat "acabar amb la judicialització del conflicte i amb un delicte obsolet com el de sedició" i ha demanat "un consens antirepressiu del catalanisme".
"Que no hi hagi cap polític amenaçat amb la presó i que aquesta sigui l'última Diada amb líders polítics que no poden tornar a casa seva."
- 10.56CCOO i UGT demanen als partits que pensin en les necessitats de la ciutadania
Els sindicats CCOO i UGT també han participat, com cada any, en l'ofrena floral al monument a Rafael Casanova. Els seus líders han demanat als partits polítics que "surtin del soroll", pensin en les necessitats de la ciutadania i prioritzin afrontar les crisis social, econòmica i climàtica.
"No hi ha avenç nacional si hi ha pobresa", han advertit.
Javier Pacheco, de CCOO, i Camil Ros, de la UGT, han exigit lluitar contra les desigualtats, han defensat la taula de diàleg entre el govern i La Moncloa i han demanat "solucions col·lectives" que uneixin en comptes de dividir.
- 11.21La CUP participa en l'homenatge a Gustau Muñoz
La CUP s'ha sumat a l'homenatge organitzat per Arran a Gustau Muñoz, el jove de 16 anys mort per un policia l'11 de setembre del 1978.
L'acte, que ha aplegat unes 200 persones, ha tingut lloc al carrer Ferran de Barcelona, el mateix punt on el jove militant va ser abatut per un agent de paisà mentre participava en una protesta del Partit Comunista d'Espanya Internacional, una formació independentista.
El germà de la víctima, Marc Muñoz, ha denunciat un cop més l'arxivament del cas per la justícia espanyola i el desconeixement que hi ha de totes les situacions de violència institucional que es van donar durant la Transició. Marc Muñoz ha demanat que es deixi de legitimar "aquell fosc període de repressió."
- 11.29Pedro Sánchez demana "seguir treballant pel retrobament"
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha desitjat una bona Diada a tothom en un missatge penjat a Twitter amb un trencadís de fons, i ha demanat "seguir treballant pel retrobament i el progrés de tots els catalans i les catalanes".
Sánchez també ha destacat "la pluralitat social i cultural de Catalunya" que, ha dit, "és una riquesa per al conjunt d'Espanya":
- 11.39Òmnium i l'ANC fan una crida a la mobilització per mostrar la força de l'independentisme
Òmnium Cultural i l'ANC també han presentat la seva tradicional ofrena floral al monument a Rafael Casanova.
Les entitats independentistes han fet una crida a la ciutadania a mobilitzar-se aquest diumenge i participar en els diferents actes i manifestacions de la Diada per demostrar la força de l'independentisme. "És la força de la gent la que ens mourà cap a la independència", han assegurat.
Xavier Antich, president d'Òmnium, ha defensat que la mobilització és "la millor resposta contra la guerra bruta de l'Estat i la seva estratègia de la por", en referència a la infiltració d'agents de policia en organitzacions juvenils del moviment independentista.
La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, s'ha sumat a la crida a convertir la Diada "en una festa" i "una gran crida per la independència". "Que ens senti el món i que ens senti Espanya", ha afegit.
- 12.04Aragonès encapçala l'ofrena a la tomba de Casanova a Sant Boi
Ofrena floral també a la tomba de Rafael Casanova, a l'església de Sant Baldiri de Sant Boi del Llobregat. L'alcaldessa, Lluïsa Moret, ha rebut el president Pere Aragonès, que hi ha assistit per primera vegada. I és que la Diada de l'any passat va anar a Sant Feliu del Llobregat, a la tomba de Josep Irla.
Amb Aragonès, la vicepresidenta del Parlament amb funcions de presidenta, Alba Vergés, la ministra de Transports Raquel Sánchez, conselleres i la delegada del govern espanyol, entre d'altres autoritats.
L'acte ha començat amb la ballada dels gegants, la hissada de la senyera i, després, la tradicional ofrena floral dins de l'església.
Partits, sindicats, entitats i alcaldes del Baix Llobregat també han participat en la commemoració. Després de l'ofrena floral i del cant d'"Els segadors" a l'interior de l'església, alguns dels assistents han fet proclames independentistes.
Una desena de persones han rebut la comitiva vestits d'escocesos i amb cartells on es llegia 'M'agradaria ser escocès per votar'.
- 12.05Tarragona recupera la Jornada Castellera de la Diada
A Tarragona també s'ha fet una ofrena institucional al monument a Rafael Casanova, al passeig Marítim de la ciutat.
L'alcalde Pau Ricomà ha recordat que l'Onze de Setembre es commemora "el patriotisme i la defensa de les llibertats derrotats, tal dia com avui, el 1714", i ha afegit que és una celebració feta "per voluntat de reparació, des del respecte i el diàleg".
Ricomà ha fet una crida a la unitat i "a saber escoltar, parlar, debatre i compartir projectes per a tothom", amb "respecte i efecte", encara que no hi hagi "uniformitat".
"Que tothom pugui portar els seus anhels polítics fins al final."
El consistori ha recuperat, aquest Onze de Setembre, els actes tradicionals anul·lats durant la pandèmia com la ballada de Sardanes o la Diada Castellera, que es farà aquest migdia al pla de la Seu, amb la participació de les quatre colles castelleres de la ciutat.
- 12.23La plaça del Vi acull l'acte "L'onze a les dotze"
La plaça de Vi de Girona ha estat aquest migdia un dels principals escenaris de la Diada a la ciutat. S'hi ha fet el tradicional acte "L'onze a les dotze", organitzat per entitats independentistes, que aquest any s'ha avançat mitja hora per facilitar que la gent pugui anar, a la tarda, a la manifestació de Barcelona.
Després de l'acte, s'ha fet una cercavila fins a la Devesa, on hi ha un vermut musical i un dinar popular.
A primera hora del matí s'ha celebrat, al pati de les Magnòlies, a la seu de la Generalitat, un acte institucional conjunt del govern, la Diputació i l'Ajuntament.
Aquest any, en absència de l'alcaldessa, l'acte l'ha obert el vicealcalde, Quim Ayats. Després, han fet els seus parlaments el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i la delegada de la Generalitat, Laia Cañigueral.
- 12.43L'esquerra independentista es manifesta pels carrers de Lleida
A Lleida, l'esquerra independentista s'ha manifestat aquest migdia pel centre de la capital del Segrià.
En la marxa hi han participat unes 150 persones. Ha arrencat a la plaça de la Paeria cap el carrer Major i ha acabat a l'avinguda Blondel amb un acte polític.
A les 9.00 del matí, entitats cíviques, culturals i polítiques han participat en una ofrena floral a l'edifici del Roser. També hi han participat sindicats, clubs esportius i els castellers, que han aixecat un pilar i un castell a l'interior de l'edifici.
L'acte commemoratiu institucional oficial es va fer dissabte a la tarda a la Seu Vella de Lleida.
- 12.48Òmnium crida a obrir una nova etapa amb veus "sense motxilles"
Òmnium Cultural creu que la fórmula d'aquests cinc anys de procés ha entrat en bloqueig i que cal encetar una nova etapa amb noves veus "sense motxilles". Al passeig Lluís Companys de Barcelona, a la 20a Festa per la Llibertat, el president de l'entitat, Xavier Antich, ha fet una crida a la mobilització, però s'ha desmarcat del discurs de l'ANC.
Considera que el moviment independentista ha entrat en una "tendència autodestructiva que només porta frustració" i que cal revertir. En aquest sentit, Antich ha fet una crida a teixir noves complicitats entre partits i entitats per avançar cap a la independència de manera democràtica, inclusiva i transversal.
L'acte d'Òmnium ha unit ERC, Junts, la CUP i els comuns. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, que no anirà a la manifestació de la tarda convocada per l'Assemblea, sí que coincidit en aquest acte amb la presidenta de l'entitat, Dolors Feliu.
També hi han assistit la presidenta de Junts, Laura Borràs, la presidenta del grup parlamentari de la CUP, Dolors Sabater, i el diputat dels Comuns Gerardo Pisarelo.
- 12.57Carrizosa diu que la Diada "és cada cop més excloent"
El líder de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha criticat aquest diumenge el discurs institucional del president de la Generalitat, Pere Aragonès per insistir en el referèndum després de "10 anys de marejar la perdiu".
Carrizosa ha demanat a Pedro Sánchez que en prengui nota en comptes de fer concessions a l'independentisme perquè "ho tornaran a fer", i ha lamentat que la Diada s'hagi convertit en una reivindicació nacionalista "cada vegada més excloent".
Amb motiu de l'Onze de Setembre, Cs ha instal·lat una carpa a Barcelona en la qual el partit reparteix roses vermelles per demanar que la Diada es passi a celebrar per Sant Jordi, el 23 d'abril.
- 13.26El PPC lamenta que la Diada sigui sempre "de confrontació": "Ara s'insulten entre ells"
El president del Partit Popular de Catalunya, Alejandro Fernández, ha assegurat aquest diumenge, a la Barceloneta, que "la ciutadania no es mereix una Diada constantment de confrontació o d'insults".
"Abans només ens insultaven a aquells que no som separatistes i ara s'insulten, fins i tot, entre ells"
Segons el líder del PPC, la confrontació entre partits independentistes demostra que el procés és "divisiu" i que "destrueix tot el que toca".
"Amb deu anys hem passat de diades d'hostilitat, després de cansament i ara d'indiferència. Molts catalans n'estan tips", ha assegurat Alejandro Fernández, que ha demanat una Catalunya on es defensin "els drets i llibertats de tots els catalans, pensin el que pensin".
- 13.39Un sabotatge impedeix vestir el Manneken Pis de pastor català per la Diada
La popular estàtua del Manneken Pis, a Brussel·les, s'acostuma a vestir de pastor català per la Diada. La iniciativa és del Casal Català a la capital belga, que tenia previst mantenir la tradició aquest any i ja havia convocat la gent al carrer de l'Etuve, a tocar de la Grand Place.
La figura, però, ha aparegut amb pintades aquest diumenge, en un acte vandàlic que la policia està investigant, i això ha impedit que se'l pugui vestir amb pantalons, armilla blanca, espardenyes, faixa i barretina. - 14.09Minut de silenci al fossar de les Moreres pels caiguts el 1714
Acte multitudinari, aquest migdia, al fossar de les Moreres, per recordar els caiguts el 1714.
S'hi han aplegat els Miquelets de Catalunya, que representen els soldats, milicians i civils que van protegir les institucions a principis del segle XVIII amb la Coronela de Barcelona, els gremis que es van unir per defensar la ciutat el 1714 i també representants de Meridiana Resisteix.
Tots junts han fet un minut de silenci en homenatge als caiguts el 1714.
A l'acte festiu i reivindicatiu s'hi han aplegat molts ciutadans que estan celebrant la Diada al centre de Barcelona.
Un grup d'encaputxats ha cremat una bandera espanyola i una de francesa.
- 14.32Les afectacions en el trànsit de la manifestació de l'ANC a Barcelona
La manifestació convocada per l'ANC d'aquesta tarda provocarà algunes alteracions al trànsit, que afectaran motos i cotxes, però també el transport públic.
La marxa arrencarà a les 17.14 i anirà de l'avinguda del Paral·lel fins a l'avinguda del Marquès de l'Argentera, davant de l'estació de França. Als trams afectats és on es concentraran aquestes afectacions a partir de les 15.30:
- Avinguda del Paral·lel: es talla completament el trànsit.
- Ronda Litoral: quedaran tancades les sortides 21, en els dos sentits, i 22, només en sentit Llobregat.
- Plaça de les Drassanes, passeig Colom i passeig d'Isabel II: quedaran tallats al trànsit durant el recorregut dels manifestants.
Afectacions a TMBPel que fa al transport públic, TMB preveu afectacions entre les 16:30 i les 21:00 en les diferents línies que passen pels carrers on també ha de transcórrer la manifestació. Les podeu consultar en aquest mapa, fet per TMB:
Per això, es recomana l'ús del metro, que es reforçarà, i sortir amb prou marge de temps.
- 14.54Motos i autobusos, de camí cap a la manifestació de Barcelona
La plaça de Vic s'ha omplert aquest matí de motos. Els anomenats Motards Independentistes s'hi han concentrat, en el seu camí cap a la manifestació de Barcelona, com han mostrat en una piulada a Twitter.
També han començat a sortir, des de diferents punts del territori, els autocars mobilitzats per entitats independentistes per portar els participants a la manifestació convocada per l'ANC aquesta tarda, a la ciutat comtal, sota el lema "Tornem-hi per vèncer: independència".A Tarragona, l'ANC ha reunit 200 persones per anar en autobús cap a la marxa de Barcelona. Els assistents, veïns de Tarragona però també d'altres municipis com la Canonja o el Catllar, s'han repartit en quatre autocars que han sortit a quarts de dues del migdia des de la rambla President Lluís Companys.
L'entitat ha valorat positivament el nivell de mobilització assolit, tot i que queda lluny d'anteriors diades, quan havien aconseguit omplir fins a 30 autobusos.