Bilbao

La directora de l'FMI reclama al govern espanyol que aprofundeixi en la reformal laboral

La directora del Fons Monetari Internacional, Christine Lagarde, anima el govern espanyol a aprofundir en la reforma laboral i situa el risc de deflació de la zona euro entre el 15 i el 20%. Lagarde n'ha parlat al Fòrum Econòmic que s'està fent a Bilbao, enmig d'unes grans mesures de seguretat. A la inauguració, el rei Joan Carles ha certificat que el creixement és una realitat i l'economia "guanya força".

RedaccióActualitzat

La directora del Fons Monetari Internacional, Christine Lagarde, demana al govern espanyol que aprofundeixi en la reforma laboral i no amaga la seva preocupació pels nivells d'inflació de la zona euro. Lagarde n'ha parlat al Fòrum Econòmic, que es fa al Museu Guggenheim de Bilbao enmig d'unes grans mesures de seguretat.

La directora de l'FMI ha dit que els indicadors econòmics espanyols comencen a apuntar en la bona direcció i ho atribueix a la valentia política i a la determinació del govern de Mariano Rajoy, impulsant unes reformes estructurals que, afirma, que estan donant els seus fruits: "Espanya s'està movent cap el creixement positiu i ara la qüestió més difícil és assegurar que aquest creixement es transformi en llocs de treball. Amb aquest objectiu s'han de fixar les prioritats i centrar l'atenció". Segons Lagarde: "En la pràctica, això vol dir que no s'han d'aturar les reformes iniciades. Cal que Espanya continui amb aquestes reformes determinants". La responsable de l'FMI situa entre el 15 i el 20% el risc de deflació de l'eurozona.

Després de Christine Lagarde ha intervingut el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, que ha recordat els reptes que encara té l'economia espanyola, com per exemple, l'atur juvenil. Dijsselbloem aposta per mantenir les reformes econòmiques a l'eurozona, encara que siguin impopulars a l'espera que donin resultats a mig termini. En el cas concret d'Espanya el president de l'Eurogrup fa aquestes recomanacions: "Hem de ser més atractius pels negocis, hem d'obrir els nostres mercats, hem d'intentar que els joves tornin al mercat laboral. Aquestes són les qüestions claus a Espanya"

La inauguració del Fòrum Global Espanya l'ha feta el rei Joan Carles, que ha certificat que, tot i que el creixement és una realitat i l'economia "guanya força", encara "queda molt per fer". "És cert que les dificultats no han desaparegut, però l'escenari actual és millor que fa només dos anys", ha assegurat.

Per la seva banda, el lehendakari, Iñigo Urkullu, ha reclamat una economia més humana, i el ministre Luis de Guindos ha posat l'accent en les reformes que queden pendents. Segons De Guindos, l'economia espanyola "serà capaç de crear ocupació neta aquest any per primera vegada en molt temps", però també ha alertat que la recuperació és "tènue".

El Fòrum que es fa a la capital biscaïna l'organitza l'Institut de Comerç Exterior, amb l'objectiu que es converteixi en una cita anual d'anàlisi de la situació econòmica europea.

Durant tot el dia estan previstes taules rodones protagonitzades per responsables dels principals organismes econòmics mundials, comissaris europeus i ministres espanyols per analitzar l'evolució de l'economia espanyola i europea en el seu conjunt. El títol del fòrum és: "Espanya: de l'estabilitat al creixement". Tot i que la trobada és una iniciativa del PP del País Basc, el govern del PNB està present en aquesta cimera perquè vol destacar que el model econòmic basc és diferent de l'espanyol.

Gran desplegament de seguretat

Un miler de policies --un dispositiu sense precedents a Euskadi-- vetllen per la seguretat de les personalitats que participen en aquesta jornada de debat econòmic. Grups de manifestants han protestat contra aquesta cimera econòmica. Els incidents posteriors han acabat amb dues detencions.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut