La factura de la llum pujarà un 2%, com a mínim, a partir de l'abril

El govern decideix tornar a cobrar l'impost de generació que paguen les elèctriques

Esther OrtegaActualitzat

La factura de la llum pujarà un 2%, com a mínim, a partir de l'abril, segons fonts del ministeri consultades per TV3.

La suspensió temporal de l'impost de generació aprovada a l'octubre pel govern espanyol s'acaba aquest mes de març.

A partir de l'1 d'abril, les companyies elèctriques tornaran a pagar aquest tribut i el repercutiran en la factura dels seus clients.

 

 

Passats els sis mesos de marge, la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, no ha aprovat una nova pròrroga, que a l'octubre explicava d'aquesta manera:

"Hem decidit suspendre'l durant sis mesos, coincidint amb els mesos amb més demanda. És d'un 7%, l'impost especial d'hidrocarburs per a la producció elèctrica. Pensem que l'impacte en el consum mitjà de les llars pot ser del 4% de la factura. Una mesura que suposarà un alleujament per als consumidors."

Just el dia abans d'aquest anunci, el preu de l'electricitat havia arribat al màxim anual.

El debat sobre la factura de la llum s'havia tornat a escalfar amb l'onada de calor de l'estiu.

Des de principis d'any, els preus s'havien enfilat un 30% i res semblava que pogués capgirar la tendència.

Amb la suspensió de l'impost, es buscava calmar els ànims. Ara bé: s'ha notat, el seu efecte?

Doncs, des de la seva entrada en vigor fins avui, els preus han passat dels 65 euros per MW / hora als 48, una rebaixa del 25%.

 

 

Però tot es deu a l'impost? Segons els experts, hi ha molts altres factors.

D'acord amb Pep Salas, doctor per la UPC, si que és cert que haver eliminat el 7 % sobre la generació elèctrica té un impacte directe en la reducció del preu.

"Però seríem massa ingenus si suposéssim que la totalitat d'aquell descompte o reducció és només degut a l'excepció temporal del 7 % , perquè al final els factors que influeixen en els preus són múltiples i, a vegades, estan en contradicció entre ells."

 

 

Són factors com el preu del gas, que ara es manté baix, o el de la tona de CO2, també més barata del que és habitual, però que tendirà a pujar, i factors meteorològics, perquè a la primavera, amb temperatures més moderades, la demanda no es dispara.

Ara bé, què passarà a partir de l'abril quan els productors comencin a repercutir novament l'impost?

Doncs es preveu un increment en la factura pròxim al 2%, però, al marge d'això, els analistes adverteixen que hem de començar a acostumar-nos a 50 euros Mw/hora, i d'aquí, cap amunt els pròxims anys.

"No tornarem a veure preus de 40 a mitjà-llarg termini. No vol dir que puntualment no hi pugui haver una setmana baixa, i en condicions extremes de climatologia poder tenir repunts de 70, o fins i tot 75 o 80 Mw/hora", puntualitza Pep Sala.

 

 

El govern, al no tenir els Pressupostos Generals aprovats, no vol prorrogar la suspensió de l'impost. Els experts creuen, a més, que eliminar-lo no és fàcil.

"L'impost aquest és un pedaç que intenta solucionar el tema del dèficit de tarifa, però aquest dèficit el continuem tenint.  Per tant, si aquests ingressos no els tenim via impost de generació, els hem de tenir per una altra banda", assegura Sala.

Aquesta altra banda hauria de venir d'una reforma de la fiscalitat de tot el sector energètic. Difícil repte per al ministre d'Energia que surti de les pròximes eleccions.

 

Escolta l'entrevista sencera amb Pep Sala, doctor de l'UPC.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut