La factura que deixa el Castor: més de 1.500 milions i segueix pujant
El tancament de la plataforma ha costat fins ara 1.457 milions d'euros entre indemnitzacions i interessos, però cal sumar-hi el cost del manteniment anual
La plataforma Castor no es va arribar a posar mai en marxa, però tancar-la ha sortit car. D'entrada, 1.350 milions d'euros. L'Estat estava obligat per contracte a pagar una indemnització als propietaris del Castor, encapçalats per Florentino Pérez.
Era una de les clàusules que recollia el contracte que havia pactat en el seu moment el govern de José Luis Rodríguez Zapatero. A través d'Enagás, amb participació estatal, els diners van sortir d'un préstec dels bancs Santander, CaixaBank i Bankia. I es va decidir fer-ho pagar als consumidors a través de la factura del gas durant 30 anys.
Primer revés de la justícia
El 2017, el Tribunal Constitucional va anul·lar la indemnització pel mètode utilitzat pel govern de Mariano Rajoy, perquè es va aprovar per via extraordinària. Però els bancs reclamaven els seus diners, i el Tribunal Suprem els va donar la raó. Així que s'havien de tornar els diners.
A finals de l'any passat, l'Estat va pagar el que els bancs havien avançat. Es va fer a mitges entre el Ministeri d'Hisenda, amb una ampliació d'un crèdit, i el Ministeri de Transició Ecològica, amb càrrec al seu pressupost. En total, aquesta factura s'ha enfilat a 1.457 milions: 1.350,7 milions de la indemnització més 106,3 milions d'interessos. Alguns creuen que aquesta xifra quedarà curta, com el periodista Jordi Marsal, que és l'autor del llibre "Castor: la bombolla sísmica". Marsal ha calculat que això "podria acabar costant més de 2.000 milions d'euros".
Altres costos
La plataforma no està operativa des del 2013, però el manteniment i el desmantellament que hi fa Enagás han costat uns 15 milions d'euros l'any. Segons el Ministeri de Transició Ecològica, a partir de la sentència del Constitucional, aquests 15 milions d'euros anuals es van reintegrar al sistema gasista. I com que ara Enagás ja no rep res per aquest concepte, no ho repercuteix a les factures i els consumidors no assumeixen cap càrrec pel manteniment d'aquesta infraestructura.
El consumidor ara no paga cap recàrrec, però tampoc se l'ha compensat. Un dels que han batallat als tribunals per aconseguir-ho és la patronal vallesana Cecot, que segueix reclamant que els diners tornin als abonats. Però res d'això es jutja en el judici que es fa ara a l'Audiència de Castelló.
- ARXIVAT A:
- Castor