La família reial britànica acomiada el duc d'Edimburg en una cerimònia marcada per la Covid
- TEMA:
- Regne Unit
La Covid no ha permès fer un funeral multitudinari, però milers de persones a tot el món han pogut seguir el comiat de la família reial britànica al duc d'Edimburg, mort la setmana passada als 99 anys.
El marit d'Elisabet II n'havia previst els detalls principals, com el cotxe fúnebre o la música. A la cerimònia només hi han pogut assistir trenta persones.
En un dia assolellat i després d'un minut de silenci a tot el Regne Unit, ha començat al castell de Windsor el funeral, de caràcter militar, com ell volia.
Una de les imatges que més ha cridat l'atenció és la dels germans Guillem i Enric separats en el seguici fúnebre. Enmig de tots dos, s'ha situat el seu cosí Peter Phillips, fill de la princesa Anna i el capità Mark Phillips. Des del palau de Buckingham no han fet cap comentari sobre aquesta distribució.
Malgrat la tradició i el caràcter militar de la cerimònia, s'ha evitat l'uniforme dels assistents perquè el príncep Enric i el fill del duc, Andreu, queden exclosos de l'etiqueta protocol·lària. És una decisió que s'ha atribuït directament a la reina.
El duc de Sussex, que va decidir independitzar-se de la família reial, va perdre tots els títols militars i Andreu d'Anglaterra va quedar apartat de la vida pública per l'escàndol sexual vinculat amb Epstein.
El cotxe fúnebre que ha portat el cos ha estat un Land Rover de color verd militar que el duc va comprar el 2003 i que ell havia preparat per a aquest moment.
La comitiva ha acompanyat el fèretre fins a la capella gòtica de Sant Jordi, al castell de Windsor. La família hi ha arribat caminant darrere del cotxe fúnebre, mentre que la reina Elisabet hi ha anat sola en el seu cotxe, un Bentley negre.
Trenta assistents
Dins de la capella, tots els assistents portaven mascareta i s'han situat a distància entre ells, dins de les mesures per evitar la propagació de la Covid. La reina estava sola.
A més de la reina, han assistit a la cerimònia els quatre fills d'Elisabet II i Felip d'Edimburg: el príncep Carles, hereu de la corona britànica, i la seva dona, Camil·la, duquessa de Cornualla; la princesa Anna i el seu marit, Timothy Laurence; el príncep Andreu, duc de York; i el príncep Eduard, comte de Wessex, al costat de la seva dona, Sophie.
També hi han anat la major part dels nets del difunt, incloent-hi el príncep Guillem, segon en la línia de successió, i la seva dona, Caterina, duquessa de Cambridge.
Però qui ha despertat més interès és el príncep Enric, que ha tornat al Regne Unit des dels Estats Units sense la seva dona, Meghan, que està embarassada i no ha pogut volar per consell mèdic. Ha estat la primera aparició pública al seu país, des que els ducs de Sussex van anunciar que deixaven les seves funcions com a membres de la reialesa i després de la polèmica entrevista que van concedir a la televisió.
Entre les poques persones que han pogut ser a la capella de Sant Jordi també hi havia familiars alemanys del duc i la comtessa de Mountbatten, Penelope Knatchbull, amiga íntima del marit d'Elisabet II.
Les restes mortals de Felip d'Edimburg s'han dipositat en el panteó reial sota la capella de Sant Jordi. Quan mori la reina Elisabet, està previst traslladar-les a la capella commemorativa del rei Jordi VI perquè el matrimoni estigui enterrat en el mateix lloc.
Després del funeral, s'han vist imatges dels dos fills del príncep Carles, Guillem i Enric, que han sortit junts de la capella. Se'ls ha mostrat parlant, primer al costat de la duquessa de Cambridge i, després sols.
Monàrquics i curiosos han anat fins a Windsor, tot i les crides de les autoritats a seguir-ho des de casa, amb la retransmissió en directe que ha fet la BBC.
- ARXIVAT A:
- Monarquia Regne Unit Reina Elisabet II Carles III