La fase 2 només mantindrà franges horàries per a gent gran i persones dependents

El Ministeri de Sanitat espera que "els pròxims dies" la major part de l'estat ja estigui en la fase 1 de la desescalada

Actualitzat

Les franges horàries per sortir a passejar-se o fer esport desapareixeran a la fase 2 de la desescalada i només es conservaran les reservades per a col·lectius vulnerables, com les persones de més de 70 anys i les persones dependents.

Ho ha confirmat el director del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, en la roda de premsa d'aquest dijous a la tarda. Anteriorment, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ja ho havia insinuat al Congrés dels Diputats, en resposta a preguntes del PNB.

Aquesta mesura s'haurà de concretar en una ordre ministerial i, molt probablement, seran les autonomies i els ajuntaments els que definiran els horaris. "Són decisions més complicades del que sembla", ha dit Simón.

 

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar una ordre dissabte passat flexibilitzant les mesures per a la fase 2, en la qual hi ha des d'aquesta setmana Formentera i les illes canàries d'El Hierro, La Gomera i La Graciosa.

En l'ordre, ja s'hi establia la possibilitat que les persones de fins a 70 anys poguessin fer esport no professional a l'aire lliure en qualsevol moment del dia, amb l'excepció de les franges reservades per a la gent gran i persones dependents, entre les 10 del matí i les 12 del migdia i entre les 7 i les 8 del vespre.

Les autonomies tenen marge per avançar o endarrerir aquestes franges en un interval de dues hores, per evitar l'exposició a altes temperatures.

 

Diverses persones fan esport al Parc de la Ciutadella de Barcelona
Diverses persones fan esport al Parc de la Ciutadella de Barcelona (EFE / Marta Pérez)

 

12 autonomies aspiren a entrar dilluns a la fase 2

A partir de dilluns vinent, dia 25, aspiren a entrar a la fase 2 Galícia, Astúries, Cantàbria, Navarra, el País Basc, La Rioja, l'Aragó, Extremadura, Andalusia, Múrcia, Ceuta i Melilla, a més de les Illes Balears i les Canàries en el seu conjunt. També ho han demanat les províncies manxegues de Conca i Guadalajara, algunes zones rurals de Castella i Lleó.

A Catalunya, la Generalitat ha sol·licitat que les regions sanitàries de les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu-Aran, les primeres que van passar a la fase 1, també entrin a la següent fase de la desescalada.

 

 

Illa confia que gairebé tot l'estat passi a la fase 1

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha dit que espera que "els pròxims dies" la major part de l'estat estigui a la fase 1 de la desescalada, una etapa a la qual encara no han accedit Barcelona i les dues regions metropolitanes catalanes, la Comunitat de Madrid i gran part de Castella i Lleó.

En la compareixença a la comissió de Sanitat del Congrés, Illa ha insistit que el procés de desescalada "no és cap examen ni cap competició per arribar abans":

"Es tracta d'un procés dirigit que tots sortim junts, i que sortim bé, amb seguretat, protegint davant de tot la salut de la ciutadania. Volem sortir com més aviat millor, és cert. Però per aconseguir-ho cal fer passos amb totes les cauteles i precaucions."

 

Un grup de veïnes assegudes a un banc, prop de la Sagrada Família
Un grup de veïnes assegudes a un banc, a prop de la Sagrada Família (EFE / Marta Pérez)

 

Aquest dimecres, la Comunitat de Madrid va recórrer al Tribunal Suprem la decisió del ministeri de denegar dues vegades la sol·licitud per passar a la fase 1. La presidenta autonòmica, Isabel Díaz Ayuso, ha criticat el que considera política "dictatorial" i "falta de transparència" del govern espanyol.

Illa, però, ha insistit que les decisions es basen en una anàlisi conjunta i en els informes tècnics dels equips de salut pública que, a més de l'evolució epidemiològica, també estudien l'existència i el funcionament de les capacitats estratègiques.

 

Simón, sobre les fotos de la platja de Barcelona: "No ens agrada"

El director del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, ha assegurat que l'equip tècnic que decideix els canvis de fases no es deixa influir per "pressions externes", ni "percepcions" o "situacions personals".

 

Un grup de persones pren el sol a la platja de la Barcelona, aquest dijous a primera hora
Un grup de persones pren el sol a la platja de la Barcelona, aquest dijous a primera hora (EFE / Andreu Dalmau)

 

Preguntat per les imatges d'aglomeracions a les platges de Barcelona, Simón ha dit que no li "agrada veure-les", però que la decisió sobre el pas de Barcelona a la fase 1 no dependrà d'una "situació que no sabem si pot ser generalitzada o no":

"Són situacions que poden generar una certa sospita que no hi ha una consciència clara de la població sobre els riscos als quals estem exposats."

 

 

Més aforament per a comerços, bars i restaurants

En la seva compareixença al Congrés, Illa també ha explicat que el govern espanyol està valorant flexibilitzar les restriccions en matèria d'aforament per a bars, restaurants i comerços. Aquest límit, que en un principi havia de ser del 40%, podria augmentar fins al 50%.

 

 

48 morts, sense les dades de Catalunya

Aquest dijous, la xifra de defuncions diàries pel coronavirus ha experimentat la baixada més important fins ara. En les últimes 24 hores s'han notificat 48 morts, segons les dades del ministeri de Sanitat. En aquesta xifra, però, no hi ha les dades de Catalunya.

La Generalitat no ha pogut actualitzar les dades per "problemes de validació". Segons fonts de la conselleria de Salut, s'han detectat errors en les dades que han obligat a validar tot el procés.

Per cinquè dia consecutiu, la xifra de morts se situa per sota del centenar. Des que va començar la pandèmia de la Covid-19, 27.940 persones han mort a Espanya.

 

 

El nombre de positius també baixa i se n'han registrat 344. En total, des de l'inici del brot hi ha hagut 233.037 contagiats a Espanya.

Des d'aquesta setmana, Sanitat aplica un nou sistema de notificació de dades. Com que, segons ha explicat Simón, les autonomies "estan depurant" la informació sobre defuncions, hospitalitzats i pacients ingressats a l'UCI, els casos totals poden experimentar "variacions d'un dia a l'altre".

 

Simón atribueix els nous contagis a sanitaris i treballadors de geriàtrics

Simón ha atribuït els nous casos majoritàriament a les proves massives que s'estan fent a col·lectius com el personal sanitari o els treballadors de les residències de gent gran. També ha apuntat que hi ha "petits brots localitzats":

"Els nous infectats en aquestes últimes dues o tres setmanes venen fonamentalment d'aquests col·lectius"

La majoria de casos detectats les últimes setmanes són persones asimptomàtiques o bé que ja s'havien curat. Simón, però, ha dit que molts d'aquests positius es troben en el dia 14 o 15 d'infecció, quan "la probabilitat de transmissió és mínima o pròxima a zero".

Simón ha felicitat les comunitats autònomes per l'"esforç importantíssim" que estan fent per aconseguir la detecció precoç dels casos.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutDesescaladaFases de la desescalada
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut