La febre del panettone arrela en la tradició gastronòmica de Nadal a Catalunya
Aquest brioix típic d'Itàlia ja s'ha fet un lloc a les taules de moltes famílies catalanes en aquestes festes, però quin és el secret d'un bon panettone?
La febre del panettone, una tradició vinguda d'Itàlia, sembla que va arrelant a casa nostra. Des del 2014 les vendes s'han multiplicat per 10, només en pastisseries. Per donar valor al panettone artesà, el Gremi de Pastisseria de Barcelona premia cada any el millor.
Aquest any l'han guanyat el forner Daniel Jordà (del forn Panes Creativos), amb la varietat tradicional, i l'Eric Ortuño (de la pastisseria l'Atelier), amb la de xocolata. Tots dos de Barcelona.
Però abans, molt abans, ja hi havia pastissers que van portar als seus obradors la tècnica d'Itàlia, on és molt tradicional.
Els primers panettones de què tenim constància a Catalunya són els de la pastisseria Foix de Sarrià, que el 1981 ja en feia. Tot just l'any següent, la pastisseria Viñas, de Sant Feliu de Guíxols, ja va incorporar els panettones al seu repertori, i l'any següent, la pastisseria Tugues de Lleida.
Aquests van ser els pioners d'una elaboració que ja s'ha convertit en tradicional en les celebracions de moltes famílies catalanes per Nadal.
En aquest vídeo, els artesans premiats aquest any -- un forner i un pastisser -- expliquen com fan el panettone i quin és el secret del seu èxit. La clau: la massa mare.
- ARXIVAT A:
- GastronomiaNadal