Bitllets de 100 dòlars
Bitllets de 100 dòlars

La Fed abaixa els tipus d'interès per combatre l'impacte econòmic del coronavirus

És la primera vegada que la Fed adopta una decisió d'emergència d'aquesta magnitud des de la crisi financera del 2008

Actualitzat

La Reserva Federal dels Estats Units ha retallat mig punt els tipus d'interès de referència per deixar-los en una forquilla entre l'1% i l'1,25%, amb l'objectiu d'impulsar l'activitat econòmica del país i combatre els efectes en l'economia mundial de l'expansió del coronavirus.

L'organisme que regula el dòlar considera que l'activitat econòmica pot patir a causa de les mesures per frenar la malaltia. És la primera vegada que la Fed adopta una decisió d'emergència d'aquesta magnitud en la política monetària als Estats Units des de la crisi financera del 2008.

 

 

El banc central nord-americà ha pres aquesta decisió per sorpresa després d'una reunió amb la resta de socis del G7, el grup de països més desenvolupats del món.

En un comunicat, la Fed explica que està "monitoritzant el progrés dels esdeveniments" i les implicacions sobre les previsions econòmiques: 

"Els fonaments de l'activitat econòmica segueixen sent sòlids. Tot i això, el coronavirus suposa riscos en evolució a l'activitat econòmica."

La decisió s'ha pres per unanimitat de tots els membres del Comitè Federal de Mercat Obert de la Reserva Federal.

 

El president de la Reserva Federal, Jerome Powell, aquest dimarts en anunciar la rebaixa dels tipus d'interès
El president de la Reserva Federal, Jerome Powell, aquest dimarts en anunciar la rebaixa dels tipus d'interès (Reuters / Kevin Lamarque)

 


El president de la Reserva Federal, Jerome Powell, ha reconegut que s'està començant a constatar una frenada en els sectors del turisme i els viatges i també una preocupació de les indústries que depenen de les cadenes de subministrament global.

"El brot està alterant l'activitat econòmica a molts països i segurament perjudicarà l'activitat econòmica aquí i a l'exterior durant un temps."

L'expansió del coronavirus ha afectat especialment les aerolínies i les empreses turístiques a causa del descens en els moviments de persones. Les companyies petroleres, per la baixada del preu del cru, i els bancs, principals perjudicats d'una eventual relaxació de la política monetària, també han patit els efectes de la crisi sanitària.

 

Una mesura que arriba després que Trump ho demanés

La baixada de tipus d'interès ha arribat hores després que el president dels Estats Units, Donald Trump, qualifiqués de "trista" la política de la Reserva Federal, en contraposició amb la d'altres països:

 

 

"El Banc Central d'Austràlia ha retallat els tipus d'interès i ha afirmat que probablement ho facilitarà encara més per compensar la situació i la desacceleració provocada pel coronavirus de la Xina. Els han reduït fins al 0,5%, un mínim de rècord. Altres països estan fent el mateix, si no més. La nostra Reserva Federal ens té pagant tipus més alts que molts altres, quan hauríem d'estar pagant menys. Resulta dura per als nostres exportadors i posa els EUA en desavantatge competitiu. Ha de ser al revés. Hauria de facilitar i reduir molt els tipus. La Reserva Federal dirigida per Jerome Powell s'ha equivocat des del primer dia. Trist!"

 

Després de la decisió de la Fed, Trump ha reclamat a la Reserva Federal que "lideri" i retalli encara més els tipus d'interès:

 

"La Reserva Federal està rebaixant [els tipus d'interès] però ha de posar encara més facilitats i, el més important, entrar en línia amb altres països/competidors. No estem jugant en igualtat de condicions. No és just per als EUA. Ha arribat l'hora per a la Reserva Federal de LIDERAR. Més estímuls i retallades!"

 

 

L'FMI i el Banc Mundial faran la reunió "virtual"

El Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Mundial també han assegurat que estan "preparats" per ajudar a encarar "la tragèdia humana i els desafiaments econòmics" que planteja el coronavirus amb tots els "instruments disponibles".

D'entrada, totes dues institucions han anunciat que la pròxima reunió de primavera, prevista per a mitjans d'abril, es farà de manera "virtual" pels temors a l'expansió global del coronavirus.

Ho han anunciat en un comunicat conjunt firmat pels seus directors, Kristalina Georgieva i David Malpass:

"A causa de la creixent preocupació de salut relacionada amb el virus, la direcció de l'FMI i el BM, així com els seus directors executius, han acordat implementar un pla conjunt per adaptar l'Assemblea de Primavera a un format virtual."

 

Els directors de l'FMI i el Banc Mundial, David Malpass i Kristalina Georgieva
Els directors de l'FMI i el Banc Mundial, David Malpass i Kristalina Georgieva (EFE / Erik S. Lesser)

 

D'altra banda, el Banc Mundial ha anunciat que mobilitzaran 12.000 milions de dòlars per ajudar els països que pateixen l'impacte econòmic i de salut del coronavirus, segons ha anunciat el president de la institució, David Malpass:

"Estem treballant per oferir una resposta ràpida i flexible basada en les necessitats dels països en desenvolupament a l'hora d'encarar l'expansió del COVID-19."

El president del Banc Mundial també ha remarcat que aquest pla inclou assessoria de mesures de finançament d'emergència i assistència tècnica, entre les quals hi ha l'enfortiment de la vigilància, la formació de treballadors sanitaris i afavorir l'accés a tractaments als més pobres.

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Estats UnitsEconomia de butxaca
Anar al contingut