La fi de l'impost al sol impulsa el boom de l'autoconsum d'energia fotovoltaica

Les instal·lacions creixen un 250% l'any 2020 per la fi de l'impost al sol i les ajudes municipals

Gil TollActualitzat

Els ciutadans s'estan llançant a instal·lar plaques solars fotovoltaiques per a l'autoconsum. La fi del "peatge al sol" que va introduir el govern de Mariano Rajoy ha fet més atractiva aquesta opció, que ha guanyat suport per part de molts ajuntaments amb fortes rebaixes de l'IBI i està a punt de rebre una gran empenta amb els fons europeus de recuperació, que subvencionaran el sector amb 450 milions d'euros els pròxims dos anys.

L'autoconsum d'energia fotovoltaica va créixer l'any passat un 250%, després que s'abolís l'impost al sol i que es facilités la connexió a les xarxes de les companyies elèctriques per vendre la producció sobrant.

És el que han fet en una casa unifamiliar de Cerdanyola del Vallès. Han decidit posar a la teulada de l'habitatge set plaques fotovoltaiques de 2,2 kilowatts de potència. Roser Montes és la mestressa de la casa i explica com va assessorar-se al mateix barri: "Mirant des del meu balcó vaig veure una veïna que tenia plaques instal·lades i vaig anar a preguntar-li si n'estava contenta i havia valgut la pena. Me'n va parlar molt bé, és una persona que també és molt inclinada a l'energia neta."

Una instal·lació fotovoltaica domèstica costa entre 3.000 i 5.000 euros, té una vida útil de 25 anys i es pot amortitzar en 10. El preu de les plaques solars ha caigut un 80% l'última dècada. A això s'hi han afegit molts ajuntaments, que bonifiquen l'impost sobre béns immobles, l'IBI.

Alfonso Vioque és el marit de la Roser i valora especialment les ajudes municipals: "L'Ajuntament de Cerdanyola dona una subvenció del 40% de l'import de l'IBI amb un màxim de 500 euros l'any durant cinc anys."

El govern espanyol ha inclòs ajudes a l'autoconsum elèctric en el pla de recuperació que finança la Unió Europea. Seran 900 milions d'euros en dos anys, que podrien finançar el 30-35% del cost i es cobrarien a través de la declaració de la renda. D'aquesta manera es reduirà un o dos anys el període d'amortització.

Lluís Cusí és el coordinador de l'Associació d'Autoconsumidors de Fotovoltaica i fa una crida entusiasta. "És una gran oportunitat, no només per a les persones que viuen a casa, sinó també per a tot el sector i les oportunitats de treball que pot oferir. Estem en un moment en què l'autoconsum és rendible i fiable. És el moment de fer aquest pas i transformar casa teva."

La contradicció de la producció i el consum

A Olesa de Montserrat trobem una casa acabada de construir on tot just fa un mes van instal·lar les plaques fotovoltaiques per a l'autoconsum d'energia elèctrica. La producció d'energia solar es fa durant les hores del dia en què la major part de la gent treballa i és fora de casa. Aquesta contradicció és la principal qüestió que cal resoldre, per a una instal·lació d'autoconsum.

La primera mesura que es pot prendre és consumir electricitat en horari solar, programant la rentadora o el rentaplats. La segona opció és vendre l'electricitat sobrant a la companyia elèctrica.

Pep Amores és el propietari de la casa d'Olesa i explica que a les hores que es genera electricitat, que és quan hi ha sol, clarament el consum és negatiu i tenen sobreproducció: "Ara es permet enviar el sobrant a xarxa, es cobra més barat del que pagaries a la companyia, però acaba compensant".

Les instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum van acompanyades d'aplicacions informàtiques que permeten fer un seguiment detallat de la producció i el consum d'electricitat. Aquesta informació és bàsica per gestionar els consums i la venda d'electricitat a la companyia, que aplicarà preus variables.

La tercera opció per adequar el consum domèstic i l'horari solar és acumular l'energia sobrant en bateries elèctriques. Ja hi ha consumidors que ho fan, però s'espera que els propers anys el preu de les bateries baixi prou per fer més atractiva la inversió necessària.


El boom de les empreses d'instal·lació

Respira Energia és una petita empresa que comercialitza electricitat neta des de fa deu anys. El sector elèctric està molt subjecte a la regulació de l'Estat i això provoca pujades i baixades en l'activitat de les empreses. La supressió de l'impost al sol ha reanimat el sector fotovoltaic i ha facilitat una nova etapa d'expansió.

Pel president de Respira Energia, Guillem Amores, "la problemàtica que hem tingut els darrers anys amb totes les traves administratives ens va fer frenar el projecte que teníem inicialment. Ara fa tres anys vam crear una segona empresa que és la nostra enginyeria, Inspira Energia. Ens dediquem a l'eficiència energètica i ens hem centrat en l'autoconsum".

A Catalunya hi ha actualment una setanta empreses instal·ladores de panells solars que són membres de la Unió Fotovoltaica, el doble del nombre que hi havia fa dos anys.

Solar Profit és una de les empreses més actives del sector. Té 400 treballadors i delegacions a cinc capitals espanyoles. Van començar amb la fotovoltaica per a les indústries, però s'han anat enfocant cap al segment residencial.

El director general de Solar Profit, Roger Fernández, diu que "nosaltres devem estar al voltant al 80% residencial i 20% industrial. Si que és cert que els projectes industrials són molt grans. Però realment el negoci en el que estem més centrats és el residencial".

El creixement accelerat que viu el sector fotovoltaic ha fet que algunes empreses hagin fet instal·lacions defectuoses. La Unió Fotovoltaica ha llançat un segell de qualitat, mentre que la Unió d'Autoconsumidors intenta mediar en els conflictes.

Lluís Cusí, el president de l'Associació d'Autoconsumidors, explica que "arran del temporal Gloria van volar diverses instal·lacions i la majoria d'una única empresa. Aquests autoconsumidors es van posar en contacte amb nosaltres i a través d'una mediació hem aconseguit que s'arreglés".

Els canvis de regulació de l'electricitat, l'augment de les ajudes públiques, la baixada de preus de les plaques i les moltes hores de radiació solar auguren un creixement continuat de la producció domèstica per a l'autoconsum els pròxims anys.

ARXIVAT A:
EnergiaMedi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut