Administració d'hidroxicloroquina en una farmàcia de Utah, als Estats Units (Reuters/Geoge Frey)

La fiabilitat de la hidroxicloroquina contra la Covid: polèmica entre l'OMS i The Lancet

L'Organització Mundial de la Salut reprèn el seu assaig després que una part dels autors de l'estudi publicat a The Lancet en qüestionin la fiabilitat

Juli Rodés AlmerActualitzat

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha decidit, aquest dimecres, reprendre l'assaig clínic sobre la hidroxicloroquina que està impulsant i que havia suspès provisionalment fa una setmana.

L'assaig, que porta per nom "Solidaritat", investiga si aquest fàrmac que s'utilitza contra la malària també pot ser un tractament eficient contra la Covid-19.

Per fer-lo es disposa de 3.500 pacients de 35 països.

"Solidaritat" havia quedat suspès "per precaució" la setmana passada arran d'un estudi publicat el 22 de maig a la revista mèdica The Lancet, una publicació de referència, que assegurava que la hidroxicloroquina augmentava la taxa de mortalitat i el risc de patir malalties cardíaques dels pacients.

 

Seu de l'OMS a la ciutat suïssa de Ginebra (Reuters/Denis Balibouse)


El director general de l'OMS, Tedros Adhanom, ha explicat aquest dimecres que s'ha decidit reprendre l'assaig després que el comitè de seguretat i vigilància "ha estat revisant les dades".

"A partir de les dades de mortalitat disponibles, els membres del comitè recomanen que no hi ha motius per modificar el protocol de l'assaig. El grup executiu ha rebut aquesta recomanació i ha aprovat la continuació de totes les branques de l'assaig denominat Solidaritat, incloent-hi la hidroxicloroquina."


The Lancet revisa l'estudia després que tres dels autors se n'han desdit

La decisió de l'OMS de reprendre l'assaig arriba el mateix dia que una investigació publicada al diari britànic The Guardian ha posat en dubte la fiabilitat de l'estudi publicat a The Lancet.

Precisament, The Lancet ha volgut fer pública una "expressió de preocupació per alertar els lectors" que alguns dels autors de l'estudi han posat en dubte les dades que s'hi utilitzen i han encarregat una "auditoria indepenent sobre la procedència i la validesa" d'aquestes, "que ja està en curs i els resultats de la qual s'esperen aviat".

 

"Expressió de preocupació" publicada per The Lancet sobre l'estudi de la hidroxicloroquina


L'estudi publicat per The Lancet està signat per investigadors de l'Hospital Universitari de Zuric, a Suïssa, i de quatre hospitals, empreses i centres de recerca dels Estats Units: l'Hospital Brigham de Dones de Boston, la Universitat de Utah, l'Institut de recerca HCA) i la corporació Surgisphere.

La fiabilitat de la base de dades mèdiques d'aquesta empresa, Surgisphere, estaria en l'origen de la polèmica.

Preguntat sobre aquesta qüestió en el programa "El matí de Catalunya Ràdio", Antoni Trilla, cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, ha dit que seria "un escàndol de proporcions enormes" que es confirmés que l'estudi publicat a The Lancet no és rigorós.


Ara per ara, no protegeix contra la Covid-19

Més enllà de qualsevol controvèrsia sobre la hidroxicloroquina, la directora general de l'OMS, Soumya Swaminathan, ha volgut deixar clar que encara no hi ha cap prova que aquest fàrmac sigui efectiu contra la Covid-19, i que per això, precisament, "és una prioritat continuar fent estudis i assajos clínics".

Precisament, un estudi publicat aquest dimecres per una altra publicació de referència, The New England Journal of Medicine, apunta en la direcció que la hidroxicloroquina no és efectiva contra la Covid-19.

S'ha fet a partir de 821 pacients que no havien de tenir símptomes, però havien d'haver estat en contacte amb persones que han donat positiu.

Durant cinc dies, a aquests voluntaris se'ls va administrar o bé hidroxicloroquina o bé un placebo.

Al final, 107 van desenvolupar la malaltia: 49 dels que havien rebut hidroxicloroquina, i 58 dels que havien rebut el placebo.

Això vol dir una reducció del 2,4 per cent del risc de desenvolupar la Covid-19, percentatge que no es considera ni estadísticament significatiu ni "tampoc clínicament significatiu".

Quant als efectes secundaris de la hidroxicloroquina, l'estudi diu que només són lleus, quan n'hi ha: el 40 per cent dels pacients que van rebre el fàrmac van tenir-ne, però només nàusees, mal de panxa i diarrea. I no van tenir cap alteració cardíaca seriosa.

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus
Anar al contingut