Efectius de l'UME a la Fira de València (EFE)

La Fira de València, convertida en dipòsit de cadàvers i només s'ha identificat 39 morts

La consellera Nuria Montes es disculpa amb els familiars de les víctimes i admet que li ha faltat "empatia i sensibilitat" a l'hora de demanar-los que no s'adrecin a la Ciutat de Justícia
Redacció Actualitzat
TEMA:
País Valencià

La Ciutat de la Justícia de València va començar a rebre els primers cossos de les víctimes de la dana, però va quedar petita. Per això, en les últimes hores s'ha habilitat el pavelló 8 de la Fira de València com a dipòsit de cadàvers, mentre continua el procés d'aixecament i identificació de les víctimes.

Des d'aquest recinte firal està previst que es lliurin a les funeràries els cossos de les víctimes mortals perquè les famílies se'n puguin fer càrrec. Per això, des de la Generalitat Valenciana han demanat insistentment als familiars que no s'adrecin a la Ciutat de Justícia ni a la Fira de València. 

La presidenta de la Fira i consellera d'Innovació, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha advertit aquest matí que "no es permetrà l'entrada a familiars, no s'entregaran cossos a les famílies, no es permetrà l'accés de familiars a la zona on tenim custodiats tots els morts". 

El to contundent de la consellera ha motivat una allau de crítiques a les xarxes. Posteriorment, Montes ha demanat "perdó, de tot cor" i ha lamentat que les seves paraules "hagin estat mancades d'aquesta empatia i sensibilitat que tots busquem en aquests moments durs que vivim".
 

Protocol d'actuació amb els cossos

Els cossos arriben al pavelló 8 de la Fira, el més petit del recinte, després de practicar-los les autòpsies i ser identificats. Des d'allà seran lliurats a les funeràries perquè els familiars se'n facin càrrec. Les autòpsies es fan a l'Institut de Medicina Legal de València.

Al pavelló 8 de la Fira de València s'ha instal·lat un dipòsit de cadàvers (EFE)

Segons el protocol d'actuació establert, quedaran custodiats en aquest dipòsit mentre els jutjats contacten amb els familiars que han comunicat desaparicions als telèfons habilitats.

"Les famílies han d'esperar la trucada del jutjat i l'entrega de la documentació i poden esperar les notícies de desapareguts a casa", ha dit Núria Montes. La consellera ha explicat que els jutjats els explicaran com s'expedirà la documentació perquè les funeràries, companyies d'assegurança o serveis socials o municipals puguin anar a Fira de València a fer-se càrrec dels cossos.

S'encarreguen d'aquestes tasques una cinquantena de persones que s'han desplaçat al recinte firal per afegir-se al personal tècnic i de direcció de la fira.

La Unitat Militar d'Emergències, l'UME, va verificar dijous la idoneïtat de les instal·lacions per funcionar com a suport en aquesta tragèdia. Les dades confirmades per les forces i cossos de seguretat donen ja més de dos centenars de morts i encara és impossible saber fins a quant pujarà la xifra de víctimes.

En paral·lel, la Prefectura Superior de Policia i la caserna central de la Guàrdia Civil han habilitat oficines específiques "ante mortem", on els familiars poden aportar dades que ajudin al procés d'identificació de les víctimes, des d'un tatuatge fins a proves d'ADN. L'empremta dactilar que tenen els ciutadans espanyols també ho posa més fàcil, segons la Policia.
 

Només s'ha pogut identificar 39 víctimes de la dana

Els metges forenses han practicat 162 autòpsies entre el 30 d'octubre i les 21 hores d'aquest divendres a persones mortes en la dana de València. D'aquestes, 39 s'han pogut identificar gràcies a les empremtes dactilars.

Són dades que recull el Centre Integrat de Dades constituït arran de l'emergència.

L'Institut de Medicina Legal de València té a disposició més de 130 efectius, entre forenses, psicòlegs o treballadors socials.

ARXIVAT A:
País Valencià
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut