La fiscalia alemanya demana extradir Puigdemont i mentrestant mantenir-lo a presó

Li atribueixen els delictes de rebel·lió i malversació de fons públics

Actualitzat

La fiscalia alemanya ha decidit demanar al Tribunal Superior del land de Schleswig-Holstein que tramiti l'extradició a Espanya de Carles Puigdemont pels delictes de rebel·lió i malversació de fons públics. 

El fiscal general de l'estat de Schleswig-Holstein reconeix així que aquests delictes tenen equiparació en el dret alemany i argumenta la rebel·lió perquè considera que es va fer un referèndum anticonstitucional, en què hi podia haver violència.

El fiscal també reclama que mentre duri el procés d'extradició Puigdemont continuï en presó preventiva perquè considera que hi ha risc de fugida

Per tant, el ministeri públic alemany ha decidit atendre la petició de la Justícia espanyola i l'ha elevat a l'Audiència Territorial, que és qui, en última instància, concedirà o no l'extradició; és a dir, que l'Audiència Territorial de Schleswig és la que haurà de prendre la decisió final.

Durant el procés, que pot durar 60 dies prorrogables a 90, s'haurà de determinar si el delicte de rebel·lió que imputa Llarena a Puigdemont, i que no existeix a Alemanya, és equivalent al d'alta traïció del Codi Penal alemany, que també comporta violència.

 

Matamala, concentrat a les portes de la presó de Neumünster

Diverses persones s'han concentrat davant la porta de la presó de Neumünster, on està retingut Puigdemont, després de saber-se la decisió de la fiscalia. Entre elles, l'empresari Josep Maria Matamala, amic íntim del president i que també acompanyava Puigdemont en el cotxe quan el van detenir a Alemanya

Des d'aquell 25 de març no se l'havia vist. Durant aquests dies, també es van detenir durant unes hores els altres tres acompanyants: els dos mossosl'historiador Josep Lluís Alay.

 

 

Poc abans de l'anunci de la fiscalia, l'advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, ha dit a "El matí de Catalunya Ràdio" que l'expresident es troba bé mentre espera la tramitació judicial, i que està resignat a estar-se "dues setmanes a la presó alemanya, o mesos", si es fa el procés d'extradició, o fins i tot "20 anys en presons espanyoles" si l'extradeixen.

Tot plegat l'endemà que els advocats de Puigdemont, Ponsatí i Puig han recorregut ja al Suprem el seu processament per rebel·lió i malversació. Argumenten que l'1 d'octubre no hi va haver violència i només reconeixen alguns "excessos aïllats".

En l'argumentació hi afegeixen que "si alguns ciutadans s'haguessin excedit en la resistència passiva i haguessin actuat contra els agents, aquestes conductes no es podrien imputar als processats".

El 130è president de la Generalitat és a la presó de Neumünster des del 25 de març, quan el van detenir quan va entrar a Alemanya des de Dinamarca.

ARXIVAT A:
Procés catalàReferèndum 1-OGovern empresonat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut