La fiscalia belga rebutja l'entrega a Espanya de Comín, Serret i Puig
A la sortida del Palau de Justícia de Brussel·les, Toni Comín s'ha dirigit a l'estat espanyol: "Prou ja d'abusar del Codi Penal"
La fiscalia belga ha rebutjat l'entrega a Espanya de Toni Comín, Lluís Puig i Meritxell Serret. En la vista sobre la demanda d'extradició a Espanya, el ministeri públic hauria pres aquesta decisió per errors i defectes de forma. Els tres consellers cessats pel 155 estaven exultants quan han sortit de la seva nova compareixença al Palau de Justícia de Brussel·les.
La fiscalia de la capital belga ha desestimat entregar els polítics a Espanya amb un argument de forma ja que l'ordre europea de detenció no està basada en cap ordre de detenció espanyola. És un dubte pel qual les autoritats belgues van demanar fa unes setmanes un aclariment al jutge Llarena, que finalment no els ha convençut.
"Defectes flagrants de forma"
En declaracions a TV3, l'advocat Jaume Alonso-Cuevillas ha explicat que hi havia "uns defectes flagrants de forma que ha detectat tothom i que no han estat esmenats, tot i donar-se l'oportunitat".
Segons el lletrat, la decisió de la justícia belga s'hauria de repetir en els casos d'Escòcia, amb Clara Ponsatí, i Alemanya, amb Carles Puigdemont.
"Tant a Escòcia, com a Alemanya com a Bèlgica, l'euroordre era exactament la mateixa. Tècnicament [la decisió de Bèlgica] no els condiciona, però és obvi que la normativa i la jurisprudència és la mateixa. Per tant, el defecte es produeix a les tres jurisdiccions."
El rebuig de les euroordres és definitiu Cap de les parts recorrerà i les autoritats espanyoles no tenen dret a fer-ho Poden, això sí, emetre una nova euroordre. Però Alonso-Cuevillas creu que això seria un cas insòlit.
"Tècnicament, sí. Res ho exclou, però veritablement seria un cas sense precedents, absolutament insòlit, que s'acosta ja al ridícul judicial. Recordem que la primera euroordre es retira dient que la segona que arribi serà impagable i irrefusable. Nosaltres tenim i teníem arguments de fons que no hi ha rebel·lió i que no hi ha malversació, i això ho tenim claríssim. Tot aquell que ho jutja desapassionadament, sense sentir-se víctima del delicte, té clar que no hi ha hagut rebel·lió ni malversació."
Comín: "Prou ja d'abusar del Codi Penal"
Comín, Puig i Serret, acompanyats del seu equip d'advocats, no amagaven la seva satisfacció a les escales del tribunal. Toni Comín ha anunciat que l'euroordre havia quedat rebutjada. I ha enviat un missatge molt clar a l'estat espanyol:
"És una euroordre irregular. És una decisió que nosaltres celebrem però, més enllà d'això, volem enviar un missatge amb un ànim constructiu al Tribunal Suprem, al govern espanyol, a l'estat espanyol. Prou ja! Prou ja d'abusar del Codi Penal. Prou ja d'abusar del sistema europeu d'euroordres. No està funcionant. No els està servint. Tot aquest problema es deriva de l'error d'haver judicialitzat una disputa política que mai, mai, mai s'hauria d'haver traslladat als tribunals"
Meritxell Serret ha tingut un record per als polítics empresonats:
"Demanem que s'acabi la judicialització, volem la llibertat dels nostres companys, volem que es resolgui políticament aquest conflicte. I cal insistir que sempre s'ha d'utilitzar la via democràtica i pacífica"
I Lluís Puig ha dit que aquesta decisió hauria de servir de precedent
"Esperem que aquesta decisió de la justícia belga pugui servir per als nostres companys, per al president Puigdemont a Alemanya, per a Clara Ponsatí a Escòcia i per a Marta Rovira a Suïssa, perquè tot Europa digui, vegi i faci el mateix que s'ha resolt avui a Bèlgica, perquè sabem que hi ha una sola justícia a Europa"
Abans de fer-se públic, l'advocat de Serret i Comín, Gonzalo Boye, havia piulat que "ja és un gran dia".
Hoy ya es un gran día #Bob-Dogi ... y ahí lo dejo
Gonzalo Boye (@boye_g) 16 de maig de 2018
I és que a primera hora d'aquest matí, Boye ja expressava el seu optimisme amb aquest tuit:
Hoy va a ser un buen día... y ahí lo dejo
Gonzalo Boye (@boye_g) 16 de maig de 2018
Els tres consellers cessats s'havien presentat aquest matí al Palau de Justícia en una nova compareixença per saber la posició dels fiscals sobre la demanda d'extradició a Espanya. Aquestes compareixences han arribat després que la justícia belga demanés més informació al jutge Llarena sobre els delictes que inclou a l'euroordre d'extradició. Llarena va imputar a Comín els delictes de rebel·lió i malversació, i a Serret i Puig els de desobediència i malversació.
Tots tres ja van quedar en llibertat el 5 d'abril, amb l'obligació d'estar localitzables i de tenir residència a Brussel·les, i sota la prohibició de sortir del país. Un cop la fiscalia ha decidit rebutjar l'euroordre, els consellers cessats "quedaran en plena llibertat de moviment", segons ha afirmat l'advocat Alonso-Cuevillas.
A principis d'abril, Gonzalo Boye ja va fer un pronòstic optimista dient que podia ser un gran dia. Al cap d'unes hores, la justícia alemanya deixava Carles Puigdemont en llibertat i descartava el delicte de rebel·lió.
Després que la fiscalia belga rebutgés l'extradició, Puigdemont ha reaccionat amb un tuit de felicitació.
Bona notícia de Bèlgica! Felicitats companys @PuigGordi , @toni_comin i @MeritxellSerret https://t.co/cJ6jMmyBbI
Carles Puigdemont 🎗 (@KRLS) 16 de maig de 2018
Quim Torra, que a les pròximes hores es convertirà en el nou president de la Generalitat, també ha expressat la seva alegria per la decisió belga.
La llibertat de Catalunya us l'heu guanyat vosaltres. No hi renuncieu mai, defenseu-la tal i com l'heu defensat, pacíficament i radicalment. Per Catalunya i per la vida. Moltes gràcies per la confiança. Abraçades.
QuimTorraPla (@QuimTorraiPla) 14 de maig de 2018
I Toni Comín, Lluís Puig i Meritxell Serret, juntament amb el seu equip d'advocats, ho celebren amb la reputada cervesa belga, tal com ho reflecteix Jaume Alonso-Cuevillas.
Disfrutant d'una cerveseta belga #BobDogi en bona companyia pic.twitter.com/Y9wHk5aIIk
J. Alonso-Cuevillas (@JaumeAlonsoCuev) 16 de maig de 2018