El jutge tindrà 24 hores per decidir sobre l'euroordre contra Puigdemont i els consellers

Actualitzat
TEMA:
Govern empresonat

La fiscalia belga estudia des de divendres a la nit l'ordre de detenció internacional contra Puigdemont i els quatre consellers a Bèlgica dictada per la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, però encara l'ha traslladat a cap jutge, un pas que requereix prèviament la detenció i tots quatre.

 Quan això hagi passat, s'obrirà un període de 24 hores perquè el jutge d'instrucció decideixi si l'euroordre s'ajusta a dret:

 

En tot cas, si decideix tramitar les euroordres, el tribunal de primera instància té 15 dies per decidir sisi els extradeix. El resident i els consellers també tenen 15 dies per presentar un recurs al tribunal superior i 15 dies més per saber l'última resolució. Un procés que, tot plegat, podria durar entre 45 dies i dos mesos.

Lamela demana la detenció immediata

La magistrada Carmen Lamela en reclama la detenció immediata i l'ingrés a la presó. Els imputa fins a cinc delictes: rebel·lió, sedició, malversació de fons públics, prevaricació i desobediència. La jutge situa Puigdemont com a peça central en el procés d'independència i l'acusa d'incitar la població a la insurrecció.

Són dues resolucions dictades per a cadascuna de les persones afectades. Un dels documents és l'euroodre a la fiscalia de Bèlgica, l'altra, l'ordre de detenció estatal i internacional per si Puigdemont i els consellers Comín, Ponsatí, Serret i Puig es mouen de Brussel·les i canvien de país.

La magistrada sosté que Puigdemont va aprofitar el seu càrrec al capdavant del Govern per dur a terme el referèndum, i que per aconseguir-ho va promoure i va fer servir la força intimidatòria i violenta de sectors independentistes de la població, amb crides a la insurrecció i desafiant l'ordenament constitucional.

L'estratègia per evitar l'extradició

L'advocat de Carles Puigdemont a Barcelona, Jaume Alonso Cuevillas, ha anunciat que l'estratègia per evitar l'extradició del president des de Bèlgica serà justificar que a Espanya no tindria un judici just.

Cuevillas, que també és advocat dels consellers del PDeCAT empresonats, ha explicat que es farà servir com a argumentació, precisament, el tracte que van rebre els detinguts durant la seva declaració a l'Audiència Nacional.

Ha estat en declaracions a "El suplement" de Catalunya Ràdio:

"L'advocat belga al·legarà tots els elements que permeten afirmar que a Espanya el president Puigdemont i els consellers, si vénen, no tindran un judici just."

ARXIVAT A:
Govern empresonat Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut