Josep Lluís Trapero després d'anar a a declarar davant l'Audiència Nacional en una imatge d'arxiu
Josep Lluís Trapero després d'anar a a declarar davant l'Audiència Nacional en una imatge d'arxiu

La fiscalia demana al Suprem que inclogui Trapero i Jové en la causa per rebel·lió

La fiscalia també vol que el jutge Llarena demani un informe a la direcció dels Mossos sobre el repartiment de mòbils als agents que feien vigilància durant l'1-O

RedaccióActualitzat

La fiscalia ha demanat al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena que citi com a investigats en la causa oberta per rebel·lió l'excap dels Mossos Josep Lluís Trapero  i Josep María Jové, la mà dreta d'Oriol Junqueras.

En el seu escrit, el ministeri públic reclama que el Suprem es quedi amb la investigació a Trapero, que està a l'Audiència Nacional, ja que considera que l'exmajor dirigia la força armada per assolir la independència i creu que tant ell com Jové són els "eixos centrals" de l'organització del procés.

A més de reclamar la investigació a Trapero, la fiscalia també vol que el jutge Llarena demani un informe a la Direcció General dels Mossos d'Esquadra sobre el repartiment de mòbils entre els agents que van fer vigilàncies el dia del referèndum, i en el qual s'expliqui per què es van repartir aquests terminals. L'objectiu, saber si "s'ha procedit de la mateixa manera en d'altres esdeveniments electorals" i "els motius pels quals no es van utilitzar els canals utilitzats habitualment per mantenir les comunicacions davant esdeveniments d'aquesta naturalesa".

La fiscalia sol·licita, a més, que el Suprem demani al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i al Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona les actuacions que han dut a terme per frenar el procés independentista a Catalunya.

Respecte del TSJC, la fiscalia vol que la causa que instrueix aquest tribunal vagi al Suprem perquè les actuacions que ha dut a terme amb motiu "de la celebració del referèndum de l'1-O il·legal convocat pel govern de la Generalitat" i en relació amb la presumpta "utilització de fons públics per al desenvolupament i execució del referèndum" constitueixen "el nucli central de la investigació" que se segueix al Suprem.

Pel que fa al Jutjat 13 de Barcelona, el ministeri públic demana reclamar testimoni de les diligències per la seva relació amb "fets i subjectes" investigats al TS, així com testimoni íntegre de totes les intervencions telefòniques i de les diligències del bolcat d'ordinadors i material informàtic confiscat, entre d'altres a Josep María Jové, un dels detinguts en l'operació del 20 de setembre a la Conselleria d'Economia contra els preparatius de l'1-O.

La fiscalia ha presentat l'escrit el mateix dia que Llarena ha decidit incloure com a investigats en la causa per rebel·lió sis persones més: l'expresident de la Generalitat Artur Mas; la secretària general d'ERC, Marta Rovira; la coordinadora general de PDeCAT, Marta Pascal; la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, i les exdiputades de la CUP Anna Gabriel i Mireia Boya.

Tots sis, segons els últims informes de la Guàrdia Civil enviats al jutge, estarien dins el comitè estratègic per aconseguir la independència a Catalunya i a més hi tenien una participació principal. El nom del comitè i els integrants surt del document Enfocats i és la principal prova que tenen els investigadors per tirar endavant la causa, un Powerpoint intervingut a casa de l'exsecretari de la vicepresidència Josep Maria Jové que explicaria com engegar tot el procés i aconseguir-ne l'objectiu.

Anar al contingut