La fiscalia demana al Suprem una nova ordre europea de detenció contra Puigdemont
L'escrit només és per a Dinamarca, després de la primera sortida de Puigdemont de Brussel·les
El fiscal general de l'Estat ha demanat al Tribunal Suprem una nova ordre europea de detenció contra Carles Puigdemont un cop ha arribat a Copenhaguen, a Dinamarca, després de la primera sortida de Puigdemont de Brussel·les. L'escrit es refereix només a Dinamarca i demana al jutge Pablo Llarena que expedeixi amb "la màxima urgència" una ordre europea de detenció pels delictes de rebel·lió i sedició.
"La fiscalia del Tribunal Suprem, després d'haver tingut coneixement que l'investigat Carles Puigdemont és a Dinamarca, ha demanat a l'instructor de la causa especial seguida en el Tribunal Suprem que s'expedeixi amb la màxima urgència l'ordre europea de detenció de l'investigat pel delicte de rebel·lió o sedició."
La fiscalia justifica ara l'euroordre contra Puigdemont perquè a Dinamarca també es persegueix el delicte de rebel·lió o sedició, castigat pel codi penal danès amb penes de fins a cadena perpètua revisable. Tot plegat a l'empara de la legislació de reconeixement mutu de resolucions judicials en la Unió Europea.
La fiscalia justifica la petició d'euroordre contra Carles Puigdemont. Sosté que a Dinamarca també es persegueix el delicte de rebel·lió o sedició pic.twitter.com/ceo3W9zlZX
Albert Calatrava (@albertcalatrava) 22 de gener de 2018
L'ordre europea de detenció "haurà de ser enviada directament per al seu compliment a l'autoritat competent" concretament, la fiscalia de Copenhaguen "per a la seva execució en el citat país", i "només per a Dinamarca", diu expressament l'escrit de la fiscalia.
En un breu comunicat, la fiscalia ja va assegurar aquest cap de setmana que tenia la intenció d'"actuar immediatament" si Puigdemont viatjava a Dinamarca i demanar al jutge instructor del cas, el magistrat Pablo Llarena, que emetés una nova euroordre per arrestar el líder de Junts per Catalunya.
Al desembre, el jutge Llarena va retirar l'euroordre contra Puigdemont i els exconsellers per evitar que la justícia belga pogués limitar els delictes de rebel·lió i sedició. Amb tot, va mantenir l'advertència d'arrestar-los així que entressin a Espanya.