Fiscalia
Fiscalia

La Fiscalia demana ara un indult per a Junqueras, Romeva, Bassa i Turull pel delicte no amnistiat

Ho justifica dient que és "pertinent" perquè els jutges no els han aplicat l'amnistia a la condemna per la malversació, tal com preveia la llei d'amnistia

RedaccióActualitzat

La Fiscalia General de l'Estat ha proposat aquest dilluns al Tribunal Suprem un segon indult per a Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa i Jordi Turull pel delicte de malversació.

Aquest és el delicte pel qual no van ser indultats en un primer moment, i, com que els jutges no els han aplicat l'amnistia, la Fiscalia fa aquesta proposta alternativa.

Ho ha fet amb un escrit signat per María Ángeles Sánchez Conde, número 2 de la Fiscalia, en el qual s'insisteix que és un delicte que s'hauria d'haver amnistiat.


"És excessiu que segueixin complint la pena d'inhabilitació"

Tal com ha avançat el diari El Mundo, la Fiscalia creu que aquest segon indult és pertinent per evitar que continuïn complint penes d'inhabilitació.

L'escrit ho basa en l'argumentació en què a altres acusats del mateix delicte ja han vist "extingida de manera total la seva responsabilitat penal" perquè les causes contra ells ja s'han arxivat:

"La concessió de l'indult sembla pertinent, en ser excessiu que se segueixi complint la pena d'inhabilitació, atenent les circumstàncies en què el delicte es va cometre."

En el seu escrit a favor de l'indult, la tinent fiscal del Tribunal Suprem, Ángeles Sánchez Conde, diu que "aquest ministeri fiscal sosté que els fets objecte d'enjudiciament, que van donar lloc a la condemna per delicte de malversació [..] són susceptibles de ser amnistiables perquè estan compresos dins dels actes que entren dins l'àmbit objectiu de la llei d'amnistia".

Però, conscient que "no és aquest el parer de la sala", i davant la possibilitat que no se'ls acabi amnistiant, és procedent "la concessió de l'indult sol·licitat".

El Suprem va ratificar fa exactament 15 dies que no aplicaria l'amnistia a cap d'aquests quatre líders independentistes condemnats, insistint que es van beneficiar del procés independentista amb increments de patrimoni, un supòsit no indultable.

A aquella ratificació només poden presentar un incident de nul·litat davant del mateix Suprem, i després ja podran demanar l'empara del Tribunal Constitucional.

Les inhabilitacions per exercir càrrecs o llocs públics per a tots quatre són les següents: Junqueras fins al juliol del 2031, Bassa fins a l'octubre del 2031 i Romeva i Turull, fins al juliol del 2030.

 

ARXIVAT A:
IndultsAmnistia
Anar al contingut