Els nadons haurien estat robats de les clíniques espanyoles.
Els nadons haurien estat robats de les maternitats espanyoles per donar-los en adopció.
Madrid

La Fiscalia General rebutja investigar sobre els nens robats durant el franquisme i la transició

Revés contra l'Associació d'Afectats per Adopcions Irregulars, que la setmana passada va presentar una denúncia per 261 casos localitzats des dels primers anys del franquisme fins als anys 90. I és que la Fiscalia General de l'Estat ha rebutjat obrir-ne una investigació perquè considera que no es poden aglutinar tots els casos en una sola causa. Amb tot, no tanca la porta i insta els demandants a presentar les denúncies de manera individual a les fiscalies provincials d'on s'han comès els delictes.

Actualitzat
La setmana passada Nadir, l'Associació d'Afectats per Adopcions Irregulars, va presentar la demanda a la Fiscalia General de l'Estat pels 261 casos localitzats des dels primers anys del franquisme fins als anys 90. Demanaven que s'obrís una investigació formal i que s'unifiqués el criteri de totes les fiscalies territorials. Ara, però, la Fiscalia ho ha rebutjat perquè considera que no es poden aglutinar tots els casos en una sola investigació. Tanmateix, no tanca la porta de manera definitiva i insta els demandants que, de manera individual, presentin les denúncies a les fiscalies provincials d'allà on considerin que s'han comès els delictes. Així doncs, finalment, seran les fiscalies de cada territori les que hauran de decidir si es poden investigar els casos dels nens robats.

L'Associació denunciava que el que en un principi era prendre els nadons a mares republicanes per donar-los a famílies vinculades al règim franquista, amb els anys va anar derivant en un negoci on hi hauria implicats metges, infermeres, monges i capellans. Ara, asseguren, moltes famílies es pregunten si aquell fill que suposadament va néixer mort realment va morir, sobretot tenint en compte que no en van veure mai el cadàver. N'hi hauria casos a Catalunya i Madrid, tot i que la majoria feien referència a fets que van passar a Andalusia.
Anar al contingut